Članki

Telekom dve leti prepozen pri nakupu Najdi.si, saj bo z njim pometel Google

Tako meni Aljoša Domijan, upravljalec iskalnika Slowwwenia.com. Telekom Slovenije je namreč postal 75-odstotni lastnik konkurenčnega največjega spletnega iskalnika pri nas - Najdi.si. Zanj je odštel 8,55 milijona evrov.
13.06.2007 12:24
Dopolnjeno: 13.06.2007 16:02
Čas branja: 1 min

Telekom Slovenije je sklenil pogodbo o nakupu 75-odstotnega deleža podjetja Interseek, ki ima v lasti največji spletni iskalnik pri nas - Najdi.si. Pogodbo v vrednosti 8,55 milijona evrov sta podpisala predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj in direktor Interseeka Zvone Jagodic, po mnenju Aljoše Domijana, upravljalca konkurenčnega iskalnika Slowwwenia.com, pa je Telekom Najdi.si kupil dve leti prepozno. "Eden vodilnih svetovnih spletnih iskalnikov Google tudi v Sloveniji že močnejši,« dodaja Domijan, sicer direktor družbe Menea, ki upravlja z omenjenim portalom. Pričakuje, da bo Google tudi v Sloveniji pometel z lokalno konkurenco. Ceno pa je označil kot zelo ugodno za kupca.

Domijan: Google povsod premaga lokalne iskalnike

"Izkušnje ostalih evropskih držav kažejo, da je Google povsod zmagal, tako pričakujem, da bo tudi tukaj povozil lokalno konkurenco," je dejal Domijan. Poleg tega meni, da bo Google, h kateremu se že sedaj tudi iz Slovenije steče precej oglasnih prihodkov, prej ko slej odprl predstavništvo tudi Sloveniji. Po Domijanovem mnenju imajo prihodnost le ozko specializirani iskalniki, po posameznih panogah, konkurenca Googlu pa ni realna.

Najdi.si je sicer tudi najbolj obiskana spletna stran pri nas, saj jo mesečno uporablja več kot osemsto tisoč Slovencev ali 85 odstotkov vseh slovenskih uporabnikov interneta.

Dremelj: Sedaj bomo še bolj kakovostni in ponujali več

"Nakup Interseeka je smiselna posledica naših razvojnih usmeritev, našim internetnim uporabnikom zagotoviti najboljšo kakovost in vse storitve na enem mestu," je dejal Dremelj. Dodal je, da z znanjem, ki ga imajo zaposleni v njihovi novi hčerinski družbi, bodo to lahko še hitreje uresničili. "Še več, sedanjo kakovost bomo nadgradili in hkrati popestrili ponudbo," meni Dremelj.

Telekomovi tudi iskalniki iz bivše Juge

Z omenjenim nakupom je Telekom pridobil še nekaj drugih iskalnikov na področju nekdanje Jugoslavije, in sicer pogodak.hr na Hrvaškem, pogodak.ba v BiH, [pogodak.co.yu] v Srbiji ter [pogodok.com.mk] v Makedoniji.

Dogovor med Interseekovci in Telekomom se je pripravljal že nekaj časa

Spomnimo, da smo že oktobra lani pisali, da je Telekom podpisal predpogodbo za nakup omenjenega podjetja. V Telekomu so nam to informacijo takrat zanikali, direktor in solastnik podjetja Intereek Aleksander Sašo Štravs pa nam je dejal, da so se že pred časom odločili, da poiščejo vlagatelja za dokapitalizacijo za hitrejši razvoj na novih trgih in za utrditev na domačem. Dodal je, da so v zadnjem času iskanje še psopešili, vendar da končna odločitev še ni bila sprejeta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

22.01.2007
30.01.2007
09.10.2006
11.04.2007
13.06.2007
FINANCE
Sodišče EU: Googlu ni treba brisati zadetkov po vsem svetu, ampak le v EU
Finance
Špela Mikuš Sodišče EU: Googlu ni treba brisati zadetkov po vsem svetu, ampak le v EU 8

Če boste zahtevali izbris rezultatov iz Googlovega iskalnika, jih bo ta izbrisal le iz EU-domen. Drugje bodo še dostopne, a Google vam mora preprečiti ali vam vsaj otežiti dostop do njih.

FINANCE
PMM
Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto
PRO
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostFinance prPRO Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto (PRO)

Platforma bo po besedah župana Berta Menarda služila kot centralno mesto za dostop do informacij in občinskih storitev za zaposlene na občini, občane ter obiskovalce. V prihodnosti nameravajo namreč vanjo dodati še več storitev, ki bodo olajšale komunikacijo z občino in uporabo občinskih storitev prek mobilnih ali spletnih aplikacij.

FINANCE
Manager
Googlov tekmec, ki dela dobiček, ne da bi sledil uporabnikom
Manager
ManagerMatthew Field Googlov tekmec, ki dela dobiček, ne da bi sledil uporabnikom

Pred desetimi leti je Američan Gabriel Weinberg razvil iskalnik, ki spoštuje zasebnost uporabnikov in postaja po Facebookovem škandalu s prodajo podatkov vse bolj aktualen

FINANCE
Topjob
Kaj se lahko o učinkovitih timih naučite od Googla
Topjob
TopjobLana Dakić Kaj se lahko o učinkovitih timih naučite od Googla

Ni toliko pomembno, kdo je v timu, temveč kako člani tima sodelujejo med sabo