Manager
Komentar

Uspešni Slovenci brez meja

Kaj uspeh je, ni enoznačnega odgovora. Medalja, zaplesati z Beyonce, izvrsten izdelek, pomagati nemočnim, odkriti novo vrsto pajka, ustvarjati za svetovne znamke ali se preprosto imeti rad.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

Avtor
avtor
06.06.2012 07:00
Čas branja: 2 min

Če vas bo kdaj zgrabila depresija, da živite v državi, ki nima posluha za ambiciozne in prodorne, ki ne zna vzpostaviti normalnega poslovnega okolja ali vas kako drugače omejuje, poglejte v tole številko. Seznam Slovencev, ki so uspešni v mednarodnem merilu, je impresiven. V športu smo že tako ali tako vajeni medalj. Med podjetniki se oblikuje vse več zvezd, ki z znanjem osvajajo niše v svetovnem merilu. Marsikateri znanstvenik je svetovna avtoriteta na svojem področju, na primer Igor B. Mekjavič v okoljski fiziologiji. Slovenci imamo Branka Grujčiča, ki je soustvarjal posebne učinke v kultnih filmih Pirati s Karibov, Terminator, Indiana Jones in o Harryju Potterju. Pa igralca Aljaža Tepino, ki je zaigral v kultnem Batmanu. Branko Đurić - Đuro niti ni prvi Slovenec, ki je zaigral z Angelino Jolie. Perpetuum Jazzile posluša na milijone ljudi, gledališčniki igrajo po vsem svetu, čeprav bi morda pomislili, da zaradi jezikovnih ovir praviloma ne pridejo dlje od Vardarja. Imamo Dana Lenarda, ki je dizajniral jahto za Stevena Spielberga, oblikovalko nakita Laro Bohinc, arhitekta Roka Omana in Špelo Videčnik, ki sta naredila eno najkreativnejših stanovanjskih zgradb v Evropi. Toma Križnarja, ki senzibilizira svet, da bi se zganil zaradi trpinčenja in pobijanja v Afriki, mladega Luko Šulića, ki je populariziral čelo in koncertira z Eltonom Johnom.

Kaj uspeh je, ni enoznačnega odgovora. Medalja, zaplesati z Beyonce, izvrsten izdelek, pomagati nemočnim, odkriti novo vrsto pajka, ustvarjati za svetovne znamke ali se preprosto imeti rad.

Zbrali smo 245 uspešnih Slovencev v poslu, znanosti, umetnosti, arhitekturi in oblikovanju, športu in humanitarni dejavnosti. Seznam seveda ni popoln. Nekatere nabore je bilo laže sestaviti, saj so posamezne dejavnosti bolj priljubljene kot druge. Tako so športni dosežki bolj na očeh javnosti kot denimo znanstveni. Trudili smo se zbrati najpomembnejše med njimi, čeprav se zavedamo, da jih je še precej več in vseh preprosto ni mogoče zajeti v eni reviji. V resnici niti ni bil naš namen narediti enciklopedični pregled oziroma nekakšen slovenski kdo je kdo, temveč jih izpostaviti čim več. Naloga ni bila lahka. Kolegi Manca Borko, Gorazd Suhadolnik, Kristina Koman, Urška Kukovič, Novica Mihajlović, Dunja Turk in Nana Bernard so pravzaprav orali ledino, saj ni enotnih podatkovnih baz niti za področja, za katera imamo pristojne državne ustanove. Da nam je uspelo sestaviti razmeroma spodoben seznam na primer mednarodno priznanih plesalcev, literatov ali gledališčnikov, si štejemo kot dosežek.

Kaj uspeh je, ni enoznačnega odgovora, saj gre za zelo subjektivno percepcijo. Medalja, zaplesati z Beyonce, odličen izdelek, pomagati nemočnim ... Oxfordski psihiater Neel Burton pravi, da je največji uspeh, če si srečen, če se sprejemaš takšnega, kakršen si. In iz danih okoliščin potegneš najboljše, je recept para­olimpijke Mateje Pintar. Ali če zmoreš, potem ko se ti stemni in poruši svet, korakati naprej.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

IZVOZNIKI
Novice
Slovenci smo, globalno gledano, med srečnejšimi
Moje finance
Finančna šola
(V ŽIVO iz MILANA): Fante navdušile aplikacije in kuponi, s katerimi so prihranili
Moje finance
Finančna šolaKsenija Sedej (V ŽIVO iz MILANA): Fante navdušile aplikacije in kuponi, s katerimi so prihranili

Delovna praksa naših 10 dijakov se počasi, a vztrajno bliža koncu. Za vse nas, ki jih spremljamo že skoraj tri tedne, so vtise o velemestu. Kaj jih je navdušilo? Kaj presenetilo?

Moje finance
Finančna šola
(V ŽIVO iz MILANA):  9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino
Moje finance
Finančna šolaKsenija Sedej (V ŽIVO iz MILANA): 9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino

Naših deset dijakov je v Milano na delovno prakso prišlo s teoretičnim znanjem o upravljanju z osebnimi financami. Kaj pa praksa? So prestali praktičen »test« s svojo žepnino?

FINANCE
Članki
Paname ni več na evropskem črnem seznamu davčnih oaz
Finance
FinanceAlbina Kenda Paname ni več na evropskem črnem seznamu davčnih oaz

Odločitev evropskih finančnih ministrov je sprožila tudi kritične odzive

FINANCE
Topjob
Slovenci najbolj nezadovoljni s plačami v regiji, takoj bi tudi zamenjali službo
Topjob
TopjobLana Dakić Slovenci najbolj nezadovoljni s plačami v regiji, takoj bi tudi zamenjali službo 10

Večina bi takoj zamenjala službo, če bi dobila boljšo priložnost, pri tem so ključni dejavniki plača, dobri medsebojni odnosi in zahtevno, zanimivo delo

Moje finance
Finančna šola
(V ŽIVO iz MILANA): Kaj je v Milanu lahko zastonj?
Moje finance
Finančna šolaKsenija Sedej (V ŽIVO iz MILANA): Kaj je v Milanu lahko zastonj?

Dijaki in dijakinje so se na življenje v Milanu že dodobra navadili. Pravijo, da si ga radi še dodatno popestrijo s kakšnim brezplačnim ogledom.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B