Manager
Komentar

Ubijalski kompleks grandioznosti

Najboljše cepivo proti pogubnemu kompleksu grandioznosti so pravi lastniki, ki nenehno tehtajo dosežke managerjev.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

17.04.2014 07:00
Čas branja: 2 min

V zadnjih nekaj letih so se obrazi na managerski sceni temeljito premešali, najbolj med največjimi podjetji. Pregled v 500 največjih smo prvič naredili oktobra leta 2006. Po nekaj več kot šestih letih je med prvih 100 manj kot četrtina istih imen. Če se komu zdi šest let dolga doba, skrajšajmo: samo v zadnjih treh letih sta se med največjimi stotimi zamenjali dve tretjini imen. Premešala se je tudi zasedba podjetij, nekatera so globoko zdrsnila, nekatera so tudi izginila z zemeljskega obličja. Ni več Primorja, SCT, Vegrada, Viator & Vektorja, Alposa, Zvonov. Elana, Iskratela, Salonita ni več med stotimi. Merkur je bil pred šestimi leti peto največje podjetje po prihodkih, večji od Krke, večji od HSE, zdaj je 24., njegovi prihodki pa so za dve tretjini manjši kot na vrhuncu. Istrabenz, nekoč velikan, je postal tako nepomemben, da nimamo niti slike njegovega zadnjega predsednika uprave. V štirih mesecih, kar je na vrhu, ga ni še noben medij nič vprašal. Ime mu je Andrej Laznik, če vas zanima.

Da se direktorji državnih družb menjujejo kot srajce, smo itak navajeni. V zadnjih dveh, treh letih pa je s prizorišča izginilo tudi lepo število velikih direktorjev iz poosamosvojitvenih časov in njihovih naslednikov, ki so se zdeli večni. Nekatere videvamo na sodiščih, nekatere še bomo, srečnejšim med njimi je uspelo pobegniti v pokoj in se o njih nič več ne sliši, njihovi nekdanji malikovalci jih nikamor več ne povabijo.

Najboljše cepivo proti pogubnemu kompleksu grandioznosti so pravi lastniki, ki nenehno tehtajo dosežke managerjev.

Žalosten paradoks je, da so marsikateri od teh direktorjev v devetdesetih zasloveli kot sanatorji in so to tudi zares bili. Podjetjem, ki so živela zavita v vato zaščitenega jugotrga in se jim je podrl svet, so našli nove vsebine in jih obrnili na zahodne trge. Nekje na poti jih je nato preveč prevzel občutek lastne veličine, mislim, da je bilo to usodnejše kot pohlep, ki jim ga najpogosteje pripisujemo. Vse drugo je zgodovina. V tej številki Managerja smo si med drugim postavili vprašanje, kdo so ljudje, ki lahko postavijo na noge zdaj zavožena podjetja. O tem, je videti, še malokdo razmišlja. A bodo morali kmalu - poleg prihodnjih novih lastnikov, ki bodo podjetja kupili (ti se bodo že znašli), najprej bankirji in državne ustanove, kot je DUTB. Razmere niso tako zelo drugačne kot na začetku devetdesetih. Takrat sicer zunaj meja ni bilo krize, a tudi zdaj pojenjuje. In ne slepimo se, tudi zdaj številna podjetja, da bi dolgoročno preživela, ne potrebujejo samo finančne injekcije, temveč preobrat v miselnosti in programih. Največja razlika je morda, da so takrat lahko direktorji, ki so poznali podjetja, nadaljevali svoje delo, imeli so tudi zagon. Poleg tega, da so zavozili prav ta podjetja, ki so jih takrat reševali - ali pa so jih zavozili njihovi varovanci, ki so jih sami »nadzorovali« - imajo na glavi še en greh: niso vzgajali naslednikov, ugotavlja headhunter Marko Mlakar. Ta pravi, da imamo zaradi tega v Sloveniji managersko generacijsko vrzel, manjka ljudi s primernimi izkušnjami v starosti med 40 in 50 let. Še en dokaz škodljivega kompleksa veličine ...

Zdaj seveda ne pomaga gledati v preteklost. Za tista od velikih podjetij, ki še kažejo znamenja življenja, je čas za nove začetke, morda nov vzpon, tudi če ne na nekdanje višine. Da se zgodovina ne bi ponovila, je pomembno, da ne dopustimo še enkrat, da bi podjetja predolgo ostala (para)državna ali nikogaršnja. Najboljše cepivo proti pogubnemu kompleksu grandioznosti so pravi lastniki, ki nenehno tehtajo dosežke managerjev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Manager
Kako so zminirali reševanje krize z embalažo in odpadki
Manager
Zakonodaja EU
ManagerGorazd Suhadolnik Kako so zminirali reševanje krize z embalažo in odpadki

Zaradi interesov industrije se je izjalovil poskus, da EU z novo uredbo ukroti nenasitno porabo plastične in papirnate embalaže.

FINANCE
Manager
Subvencije, povsod subvencije: kateri ima od njih več – Počivalšek ali Jenull?
Manager
FRANKLOSKOP
ManagerPeter Frankl Subvencije, povsod subvencije: kateri ima od njih več – Počivalšek ali Jenull?

Vsak demonstrant na električnem kolesu lahko demonstrativno prekolesari vsaj dvakrat več kot tisti na navadnem.

FINANCE
Topjob
Ali lahko s subvencijo za mlade uveljavljate tudi davčno olajšavo
Topjob
TopjobLana Dakić Ali lahko s subvencijo za mlade uveljavljate tudi davčno olajšavo

Zbrali smo nekaj odgovorov zavoda za zaposlovanje na vprašanja delodajalcev pri subvencioniranem zaposlovanju mladih: kdo je lahko mentor in kakšni so pogoji, kako je z višjo subvencijo v primeru dodatnega pokojninskega zavarovanja.

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Manager
Se umetna inteligenca lahko naučiti spoštovati pravo?
Manager
Antara Haldar
ManagerAntara Haldar Se umetna inteligenca lahko naučiti spoštovati pravo?

Ujeti pravo ravnotežje med spodbujanjem inovacij in zmanjšanjem morebitnih velikanskih tveganj, povezanih z novo tehnologijo, ni lahko.

FINANCE
Manager
Faze razvoja zagonskega podjetja: ZAGON
Manager
Žan Menart
ManagerŽan Menart Faze razvoja zagonskega podjetja: ZAGON

Nekateri svojo rast financirajo iz tekočega poslovanja, kar pa v današnji ekonomiji in hitrosti razvoja novih rešitev pogosto pomeni počasno smrt.

FINANCE
Prevozi
Transport odpira vrata tudi slovenskim dobaviteljem sestavnih delov
Prevozi
PrevoziMiloš Milač Transport odpira vrata tudi slovenskim dobaviteljem sestavnih delov 1

Elektromobilnost je v tovornem prometu sicer precej bolj skromno razvita kot pri osebnih avtomobilih, a panoga je v vzponu, ta pa bo, kot kaže, bolj linearen kot na viharnem avtomobilskem trgu.

FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.