Manager

Najbogatejši Slovenci: milijonarji v akciji

Nekateri najbogatejši Slovenci se lotevajo novih projektov, drugim nad glavo visijo sodni mlini

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

27.11.2015 13:00
Čas branja: 6 min

Darko Klarič - po prevzemu Izletnika še nad Avrigo

Soustanovitelj oglaševalske agencije Media Publikum Darko Klarič, ki se med sto najbogatejših uvršča vse od prve objave lestvice, je vodenje podjetja že pred časom zaupal sinu Tilnu in bi si lahko oddahnil, a podjetniška žilica mu še vedno ne da miru. Zdaj se podaja v nove naložbe, ki so precej oddaljene od njegove prvotne dejavnosti.

Že lani je skupaj z novogoriškim prevozniškim podjetjem Avrigo za 3,2 milijona evrov prevzel avtobusnega prevoznika Izletnik Celje in bilo je mogoče sklepati, da bo v tej njemu doslej neznani dejavnosti stal bolj ob strani kot finančni vlagatelj. Zdaj pa je naprodaj še sam Avrigo, prodaja ga Zavarovalnica Triglav, za katero se lahko strinjamo, da s prevozniškim podjetjem nima kaj početi. Med kupci, ki so oddali ponudbo, je tudi Darko Klarič, kot je sam potrdil za Dnevnik, za nakup pa se bo kosal s Slovenskimi železnicami. Po poročanju Dnevnika naj bi Klarič za nakup Avriga polovico denarja prispeval iz osebnega premoženja, za drugo polovico pa naj bi imel odobreno posojilo.

klaric-darko4-us.1415060378.jpg.s.600px.jpg

Joc Pečečnik - v ZDA predal posle, doma zabredel v medijih

Če Jocu Pečečniku, ki je maja napovedal, da se bo pri 46 letih »upokojil«, česa ni mogoče očitati, je to, da lenari.

Mesto glavnega direktorja Interblocka je januarja zaupal Američanu Johnu Connelyju in znova povedal, da želi podjetje v prihodnjih letih pripeljati na newyorško borzo in v glavnem izstopiti iz lastništva. Kot da priprave na ameriško borzo niso dovolj vznemirljive, se je konec pomladi v Sloveniji skupaj z urednikom, novinarjem in lastnikom portala Požareport podal v medijski projekt, ki se je že čez nekaj mesecev neslavno končal z razhodom sodelujočih. Napovedala sta nakup 44 blagovnih znamk nekdanjih Dela Revij za bajne širi milijone evrov od lizinške družbe KBM Leasing, med najbolj znanimi sta bili Jana in Lady. Napovedana prodaja znamk je povzročila precej hude krvi v založniški družbi Krater Media, ki je revije nazadnje izdajala; Požarju in Pečečniku je napovedala vojno tako, da je na vrat na nos začela izdajati reviji z novim imenom, a klonirano podobo. Na koncu sta se Požar in Pečečnik sprla, blagovne znamke niso prodane, revij s tem imenom pa kljub temu ni več. Pečečniku sicer zaradi tega in zaradi prihranjenih milijonov ni preveč hudo, napoveduje druge prevzeme, za katere bo, kot pravi, namenil osem do deset milijonov evrov, verjetno pa ne na medijskem področju.

pececnik-joc09-be.1409685923.jpg.w.600px.jpg

Aleš Mozetič - po prevzemu Pekarne Grosuplje v nove naložbe

S prevzemom nekoč Mercatorjeve Pekarne Grosuplje je kranjski Don Don, ki je v večinski lasti Aleša Mozetiča (na sliki) in njegove sestre Alenke Mozetič Zavrl (po septembrski dokapitalizaciji imata 60 odstotkov, 40 odstotkov pa finski sklad KJK), postal eno izmed največjih pekarskih podjetij pri nas.

Kupnina naj bi znašala okrog 20 milijonov evrov, iz baze AJPES pa je razvidno, da je Don Don prevzem delno financiral z 10,3 milijona evrov posojila Evropske banke za obnovo in razvoj. Skupina Don Don pričakuje 75 milijonov evrov prihodkov, prihodnje leto pa sto. V času konsolidacije v pekarski panogi Aleš Mozetič, direktor Don Dona, napoveduje nove prevzeme v Sloveniji, na Hrvaškem, v Romuniji, Bolgariji in Srbiji. Do konca leta 2015 bodo število zaposlenih povečali na dva tisoč.

mozetic-ales1-ih.1447659583.jpg.s.600px.jpg

Igor in Tanja Skaza - z lastnimi znamkami na Ikejine police

Plastika Skaza v lasti Igorja in Tanje Skaza ima v prihodnji petletki ambiciozne načrte za rast - prihodke želijo do leta 2020 potrojiti, kar pomeni 100 milijonov evrov. Ena od poti so novi posli za švedsko trgovsko verigo Ikea. Tako bodo prihodnje leto v dveh Ikejinih trgovinah v Nemčiji in eni v ZDA poskusno naprodaj izdelki blagovnih znamk Organko (pametni koš za biološke odpadke) in Cuisine (linija plastičnih kuhinjskih pripomočkov in posode).

Podjetje ima za letos in prihodnje leto zapolnjene zmogljivosti, trenutno pa kupuje proizvodno halo v bližini avtoceste v smeri proti Žalcu. Z nakupom bi pridobili šest tisoč kvadratnih metrov dodatnih proizvodnih prostorov in možnost širitve še za deset tisoč kvadratnih metrov proizvodnih in pisarniških zmogljivosti.

skaza.1448458122.jpg.n.600px.jpg

Jože Anderlič - s pogojno obsodbo in ambicioznimi načrti

Nepremičninski mogotec Jože Anderlič, ki je po krizi z visokih mest, ki jih je na lestvici najbogatejših zasedal nekoč, globoko zgrmel, spet kuje drzne načrte.

Na območju nekdanjega Kolizeja, kjer je pred leti nameraval graditi velikopotezen kulturni in stanovanjski kompleks, a je bil neuspešen pri pridobivanju dovoljenj, želi zdaj zgraditi luksuzna stanovanja. Projekt naj bi bil vreden okoli 65 milijonov evrov, Anderlič, ki prek različnih podjetij obvladuje več ljubljanskih garažnih hiš, hotel Mons in druge naložbe, pa je za Finance pred meseci dejal, da poleg lastnega vložka računa na bančna posojila. Podrobnosti o tem, pri kateri banki bi najel posojilo, Anderlič, čigar podjetja trenutno kažejo vse prej kot blestečo podobo, ni izdal. Letos je Anderlič dočakal tudi sodbo v zadevi Hypo. Sodišče je njemu in nekdanjemu šefu Hypa Andreju Oblaku očitalo dvomilijonsko oškodovanje pri prodaji 80-odstotnega deleža družbe Hypo Upro. Sprva Anderlič krivde ni priznaval, pozneje pa si je premislil ter dobil leto in pol pogojne zaporne kazni. Poleg tega mu je sodišče naložilo vračilo 800 tisoč evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi ter plačilo dodatnih dvesto tisočakov v dobrodelne namene.

mons-four-points-013-jm.1447659587.jpg.n.960px.jpg.n.600px.jpg

Mirko Tuš - čaka na sodbo bank in sodišča

Mirko Tuš, nekoč najbogatejši Slovenec, je lani znova prevzel vodenje skupine Tuš, ki je zaradi prezadolženosti na robu preživetja. Po odprodaji drugih dejavnosti želi Tuš rešiti vsaj trgovinski del. Tako se z bankirji že mesece dogovarja o preventivnem prestrukturiranju, pri čemer mu svetuje nekdanji finančni minister Uroš Čufer.

Engrotuš, ki vse do začetka novembra ni objavil letnega poročila za lani, čeprav bi to moral storiti že avgusta, naj bi imel po poročanju Dela okrog 370, po navedbah virov blizu Tuša pa okoli 250 milijonov evrov dolga. Po poročanju časnikov si je celjski podjetnik konec prejšnjega meseca pri bankah izpogajal še tri mesece časa za dogovor, že pred tem pa naj bi po poročanju portala Zurna24.si med drugim prodal naložbo v Braziliji.

Ob tem omenimo še, da Tuša pričakujejo na sodišču: poleti je postala pravnomočna obtož­nica zoper njega in štiri soobtožene zaradi sumov kaznivih dejanj pri dodeljevanju radijskih frekvenc mobilnemu operaterju Tušmobil. Tožilec mu očita podkupovanje, saj naj bi nekdanji šef agencije za pošto in telekomunikacije (APEK) Tomaž Simonič Tušmobilu brezplačno podelil frekvence v zameno za stanovanje.

tus-mirko-be.1447874953.jpg.w.600px.jpg

Anthony Tomažin - kupuje kot za stavo

Časi, ko je naprodaj veliko nasedlih ali vsaj težavnih podjetij in so temu primerno poceni, so kot nalašč za avstralskega Slovenca Anthonyja Tomažina.

Na lestvico najbogatejših Slovencev ga doslej nismo znali uvrstiti, ker ne poznamo bilančnih podatkov njegovega avatralskega podjetja Royal Guardian in njegovih tamkajšnjih naložb. Sklepamo pa lahko, da mu kapitala ne manjka, saj se zadnje čase redno pojavlja kot kandidat za nakupe podjetij v Sloveniji. Leta 2007 je kupil kavarno Nebotičnik, jo prenovil in znova odprl, že prej pa tudi Opero bar in klub Top, poleg tega ima še računalniško družbo RRC. V tej družbi ima, kot nam je povedal pred meseci, zaposlenega človeka, ki zanj spremlja nepremičninske in druge nakupne priložnosti. Pred nedavnim je kupil večinski delež Žičnic Vogel in hišo, ki jo je v Lescah zgradil Bine Kordež. Lani se je potegoval za nakup podjetja Izletnik Celje iz stečaja skupine Viator & Vektor, a ga je premagal Darko Klarič.

tomazin-anthony4-ih.1447659593.jpg.w.600px.jpg

Dari Južna - HE Brežice izgubil, pri avtocesti sodeluje

Belokranjski poslovnež Dari Južna, tudi letos eden od sto najbogatejših Slovencev, po izvoru premoženja finančnik, ima del premoženja tudi v novomeškem gradbincu CGP.

Letos je sicer CGP v bitki za megaposel gradnje akumulacije za HE Brežice, vreden kar 314 milijonov evrov z DDV, moral popustiti ribniškemu Riku. Na drugi strani pa sodeluje v konzorciju gradbincev na čelu s SGP Pomgrad, ki gradi 56,2 milijona evrov vreden avtocestni odsek med Draženci in Gruškovjem.

Južna je v začetku leta odslužil kazen, na katero ga je sodišče obsodilo zaradi pranja denarja ter večmilijonskega oškodovanja CGP. Kazen je odslužil s 1.260 urami dela v splošno korist, hkrati bi moral CGP vrniti 4,5 milijona evrov. Ali je to že storil, ni znano.

juzna-darij4-ih.1369077629.jpg.n.600px.jpg

Igor Lah - premoženje razdelil med družino

Septembra je Igor Lah, ki je svoje bogastvo ustvaril z zbiranjem lastninskih certifikatov v skladih, ki so potem kupovali podjetje, na koncu pa je bolj ali manj vse končalo v njegovih rokah in manjši del v rokah njegovih zgodnjih partnerjev, je jeseni lastništvo svojega imperija, koncentrirano v ciprski družbi, enakomerno porazdelil med člane svoje družine, kar sicer pri našem merjenju njegovega bogastva ničesar ne spremeni.

Pri Dnevniku so takrat ugibali, če ni tega morda storil zato, da bi zavaroval svoje premoženje, kajti trenutno mu nad glavo spet visijo sodni mlini. Zoper njega je bila namreč poleti vložena zahteva za uvedbo sodne preiskave zaradi domnevnega oškodovanja upnikov in pranja denarja, povezana z njegovimi potezami v vrhniškem pohištvenem podjetju Liko, ki so ga pred leti po nakupu razdelili na več delov, ti pa so potem večinoma končali v stečajih. Vprašanje je sicer, ali se Lah boji sodišč, saj se jih je v svoji karieri lahko že navadil. Nekoč je bil že pravnomočno obsojen zaradi poslovne mahinacije z delnicami Mercatorja v devetdesetih letih, a se je zadeva vlekla več let, kazen je bila na koncu samo pogojna, naložena odškodnina pa vse prej kot neznosna.

lah-igor-001-jm.1447699875.jpg.w.600px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
(intervju) Iz prve roke o selitvi svetovne tekstilne industrije iz Azije v Afriko
Manager
ManagerNataša Koražija (intervju) Iz prve roke o selitvi svetovne tekstilne industrije iz Azije v Afriko 3

»Vse večja verjetnost je, da kupite oblačilo, sešito v Etiopiji. Pogoji za naložbe so tam odlični,« pravi Tadej Pojbič, ki je sodeloval pri gradnji in zagonu tovarne na severu Etiopije

FINANCE
Bančne upnice ustavile postopek prodaje terjatev do skupine Tuš; kaj zdaj?
Finance
Petra Sovdat Bančne upnice ustavile postopek prodaje terjatev do skupine Tuš; kaj zdaj? 3

Sklad Georgea Sorosa ni oddal ponudbe - sledi nov načrt finančnega prestrukturiranja?

FINANCE
Manager
Sklad Georgea Sorosa ni oddal ponudbe za Tuš
FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Manager
Mladi, ki so izstopili iz okvirjev in posneli spletno serijo
Manager
ManagerŽiga Brdnik Mladi, ki so izstopili iz okvirjev in posneli spletno serijo

Ekipa iz TFilm produkcije je, kot pravi režiser in scenarist Tomaž Krajnc, skočila na glavo in posnela znanstvenofantastično serijo Dualizem. S projektom so prepričali številna podjetja in več deset ljudi, ki so sodelovali prostovoljno.

FINANCE
Članki
Tovarne delavcem, pridigajo v SD. Zakaj torej svojih podjetij ne dajo delavcem?
Finance
FinanceAna Turk Tovarne delavcem, pridigajo v SD. Zakaj torej svojih podjetij ne dajo delavcem? 19

Tovarne delavcem. Tako zveni pobuda iz vrst Židanove SD, s katero se strinja tudi poslanec Matjaž Han. Bo torej družinsko podjetje M & M International dal delavcem?

FINANCE
Spet vroče okoli Mirka Tuša – bodo banke terjatve prodale Deutsche Bank in Alfiju?
Finance
Petra Sovdat Spet vroče okoli Mirka Tuša – bodo banke terjatve prodale Deutsche Bank in Alfiju? 2

Kako je lani posloval Engrotuš? Prihodki dol, dobičkovnost gor

FINANCE
To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.