Manager

Kako je obogatel Zoltan Varga

Izvršni direktor Och-Ziff Capital Managementa je s 111 milijoni evrov sedmi najbogatejši Slovenec 2015

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

26.11.2015 09:33
Čas branja: 2 min

Zoltan Varga je 41-letni izvršni direktor v enem največjih upravljavcev hedge skladov na svetu Och-Ziff Capital Management, kjer je vodja vseh azijskih naložb, in sedmi najbogatejši Slovenec. Po uradnih razkritjih ima nekaj čez 13 milijonov delnic te družbe in samo te upoštevamo pri vrednotenju njegovega premoženja. Nimamo podatka, ali ima poleg delnic, ki jih mora razkriti na zahtevo regulatorjev, še kakšno drugo poslovno premoženje. Lani je denimo prejel deset milijonov dolarjev bonusa, ki pa se je le delno poznal tudi v novih delnicah družbe, v kateri je zaposlen.

Ustanavljal tudi podjetja v davčnih oazah

Borzna vrednost Vargovih delnic v skladu Och-Ziff Capital Management je bila letos oktobra 111 milijonov evrov, okoli 12 odstotkov manj kot lani. To so sicer delnice serije B, ki ne kotirajo na borzi, ne prinašajo dividend in glasovalnih pravic, a se lahko pod določenimi pogoji konvertirajo v navadne delnice družbe, ki kotirajo na borzi. Praviloma je to ob izstopu iz družbe, ko bo tako Varga lahko unovčil svoj uspeh v družbi. Varga je delnice dobil v zameno za vložek v enega od skladov.

Ko je POP tv pred leti opozoril na skrivnostnega Slovenca Zoltana Vargo, je navedel tudi, da ima vilo na hrvaški obali in jahto pershing 50. Takšna jahta je vredna okoli 300 tisoč evrov. Njegovo osebno premoženje je skupno vredno še okoli milijon evrov, vendar pa ga nismo prišteli. Varga je ustanavljal tudi podjetja v davčnih oazah, ni pa razvidno, ali je to počel zase ali za račun svojih strank. Poleg tega nimamo podatka, koliko je premoženja v teh podjetjih. Po naših podatkih je bilo ustanavljanje družb v davčnih oazah povezano z javno ponudbo in kotacijo delnic Och-Ziff Capital Managementa na borzi, kjer je vodstvo družbe, tudi Varga, na družbo neobdavčeno preneslo svoje prihranke.

varga-zoltan.1447746228.jpg.s.720px.jpg

Zoltan Varga se je rodil v Zagrebu, živel pa je v Zrečah. Že kot srednješolec je skupaj s starši ustanovil podjetje Vivex s sedežem v Vitanju. Podjetje sicer ni nikoli dejansko zaživelo, Zoltan Varga pa je bil v njem družbenik in direktor do leta 2001, ko je izstopil. Po srednji šoli v Celju je šel namreč študirat v ZDA, kjer je diplomiral na univerzi DePauw, zasebni univerzi v ameriški državi Indiana, znani po tem, da na njej študira veliko število bodočih vodilnih menedžerjev. Po koncu študija se je Varga zaposlil v Goldman Sachsu kot analitik na oddelku za združitve in prevzeme. Leta 1998 se je pridružil Danielu Ochu v Och Ziff Capital Managementu. To družbo je Daniel Och ustanovil leta 1994 in se je razvila v enega največjih upravljavcev hedge skladov na svetu. Leta 2007 je družba izvedla javno ponudbo delnic in se uvrstila na borzo v New Yorku.

Zoltan Varga našega vrednotenja ni komentiral.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Slovenija
Doma čisto prava veselica
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Doma čisto prava veselica 1
FINANCE
Slovenija
Ljubljanska borza z velikim upadom
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Slovenija
Spodbudna rast delnic na domači borzi
FINANCE
Slovenija
Velik promet, a brez rasti na borzi
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.