Manager

Najbogatejši Slovenci: koliko premoženja ima Stojan Petrič z družino

Upokojeni šef Kolektorja je z družino na 43. mestu letošnje lestvice najbogatejših Slovencev

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

28.11.2015 11:00
Čas branja: 2 min

Stojan Petrič je posredno največji posamični lastnik idrijske skupine Kolektor, katerega dejavnosti so avtomobilska in stavbna tehnika ter energetika. Zgodovina Kolektorja sega v leto 1963, v preteklosti je bila dobra polovica v lasti Nemcev in nato Američanov, leta 2002 pa so tudi ta delež odkupili zaposleni in menedžment. Lani je vodenje podjetja prevzel Radovan Bolko, tudi sam solastnik, v upravi je tudi hči Stojana Petriča Darja Petrič Florjančič.

Skupino obvladuje več lastnikov prek treh lastniških družb, med katerimi je glavna družba Fond, ki ima neposredno in posredno v lasti več kot polovico Kolektorja. Pri vrednotenju premoženja posameznih lastnikov Kolektorja (na naši lestvici jih je več), smo zato izhajali iz vrednosti skupine Fond. V njej imata dolgoletni nekdanji predsednik uprave Stojan Petrič in hči Darja skupaj blizu 8,6-odstotni delež (dobrega 8,3 odstotka Stojan Petrič, dobrega 0,2 odstotka hči); družina Petrič ima tako posredno približno 4,5-odstotni delež skupine Kolektor Group. Majhne deleže v posameznih družbah v skupini imajo tudi drugi člani njegove družine, česar nismo posebej upoštevali. Vrednost skupine Fond smo letos ocenili na slabih 400 milijonov evrov, kar je nekaj odstotkov manj kot lani, ker so se vrednotenja primerljivih podjetij nekoliko znižala. Pri oceni premoženja lastnikov smo upoštevali 30-odstotni diskont, ker podjetje ni na borzi.

Premoženje Stojana Petriča z družino smo tako ocenili na 23,8 milijona evrov, kar ga uvršča na 43. mesto lestvice najbogatejših Slovencev 2015.

Kolektor do leta 2022 napoveduje podvojitev prihodkov

Kolektor je ena največjih slovenskih skupin z velikimi ambicijami, do leta 2022 so napovedali podvojitev prihodkov na milijardo evrov, kar nameravajo doseči tudi s prevzemi. Lanski poskus prevzema novogoriške Letrike se jim sicer ni posrečil, so pa z lepim dobičkom prodali svoj delež v njej prevzemnemu zmagovalcu, nemškemu Mahleju. Večino delnic so namreč kupili po ceni okoli 15 evrov, prodali pa so jih za 67 evrov in iztržili skupaj 21 milijonov evrov. Pred kratkim so po nerazkriti ceni prevzeli večinski delež podjetja Micro-Motor, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo elektromotorjev ter pogonskih sistemov.

Daleč iz okvirov lastne dejavnosti pa jih je zaneslo pri nakupu časopisnega podjetja Delo, za katerega so odšteli dobrih sedem milijonov evrov, pri čemer si težko predstavljamo, da jih je vodila samo poslovna logika; donosi Dela (za zdaj so negativni) bodo verjetno znižali donosnost skupine. »Olajševalna okoliščina« je, da je Delo desetkrat manjše od skupine Kolektor, ki je lani pri več kot pol milijarde evrov prihodkov ustvarila rekorden osemodstotni donos na kapital in prav tako rekordnih 37 milijonov evrov čistega dobička, a je bila za rekord zaslužna predvsem prodaja Letrike, medtem ko se je dobiček iz poslovanja (EBIT) zmanjšal za 16 odstotkov.

Stojan Petrič pravi, da njegov in hčerin delež v Fondu ni vreden toliko, da bi družino uvrstil na lestvico milijonarjev, kar utemeljuje z dejstvom, da delnice niso na trgu, da je njun delež manjšinski in da je cena delnic na notranjem trgu nižja. In dodaja: »Leta 2014 sem po vaši cenitvi javno ponudil prodajo 50 delnic, ki jih nihče ni hotel kupiti. Več kot to ni vredno komentarja.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
Tako Bosanci vabijo Kolektor
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Tako Bosanci vabijo Kolektor

Mesto Prijedor iz Republike srbske Kolektorju ponuja zemljišče, zanje bodo zgradili tudi poslovno stavbo

FINANCE
Manager
Kolektor v BiH kmalu še s četrto proizvodno lokacijo
IZVOZNIKI
Novice
Kolektor najel del prostorov ljubljanske fakultete za elektrotehniko
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Kolektor najel del prostorov ljubljanske fakultete za elektrotehniko

Študentje bodo delali na projektih, katerih vsebino bosta skupaj oblikovala Kolektor in fakulteta

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

IZVOZNIKI
Novice
Tako Radovan Bolko Kolektor predstavlja nemškim kupcem
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Tako Radovan Bolko Kolektor predstavlja nemškim kupcem

V Nemčiji imamo že pet proizvodnih podjetij in 700 zaposlenih

IZVOZNIKI
Novice
Kolektor v Republiki srbski odprl tretjo halo, kmalu bo še četrto
FINANCE
Manager
Kolektor povečuje zmogljivosti v BiH
FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.