Manager

Trije izzivi za Slovenijo: slaba posojila, javni dolg in privatizacija

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

31.03.2016 22:30
Čas branja: 1 min

Čez dva tedna bo ministrstvo za delo predstavilo belo knjigo pokojninskega sistema. Ta bo po neuradnih informacijah predlagala tudi podaljšanje delovne dobe.

Na koliko, na ministrstvu še ne želijo povedati. Pokojninska reforma je sicer zimzelen med priporočili Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in evropske komisije. MDS je v torek predstavil najnovejše sklepe o Sloveniji: ta je v prejšnjih dveh letih ustvarila lepo gospodarsko rast, vendar pa je pogled naprej bolj negotov, pravi MDS v novi analizi Slovenije.

1,5 %

bo po oceni MDS srednjeročna gospodarska rast Slovenije.

MDS opozarja na tri izzive Slovenije. Prvi je še vedno visoka raven slabih posojil, še posebej med malimi in srednjimi podjetji. Posebna družba, na katero bi se prenesla slaba posojila malih in srednjih podjetij, bi po oceni MDS pospešila proces prestrukturiranja. Mala in srednja podjetja ustvarijo okoli 60 odstotkov naložb gospodarstva, zato je njihova finančna stabilnost odločilna za vzdržno gospodarsko rast. Ob tem sklad opozarja še na vlogo SID banke, ki bi morala ponuditi ustrezne instrumente, vključno z dostopom do evropskih sredstev.

Drugi izziv - MDS opozarja, da Slovenija nima jasno začrtane fiskalne strategije. Slovenski javni dolg se je med letoma 2008 in 2015 početveril in bo po oceni MDS še naraščal. Slovenija mora zmanjšati javne izdatke s strukturnimi prilagoditvami in si tako ustvariti manevrski prostor ob morebitni novi krizi. Država bi morala nujno izvesti strukturne ukrepe, ki bi javne izdatke zmanjšali za 0,6 odstotne točke BDP na leto, dokler ne izravna strukturnega primanjkljaja in ga ohraniti uravnoteženega, vsaj dokler javni dolg ne upade pod 60 odstotkov BDP.

Tretji izziv pa je privatizacija, ki je pomembna zaradi zmanjšanja zadolženosti in tudi zaradi izboljšanja korporativnega upravljanja. MDS predlaga državi zmanjšanje števila strateških naložb države in odpravo pravila, da je država največji lastnik v pomembnih podjetjih. Tudi načrtovana privatizacija NLB je po oceni MDS na predlagan način, z državo kot največjim lastnikom, težko izvedljiva in po mnenju MDS ne bo pritegnila strateškega vlagatelja, ki bi bil sposoben zagotoviti boljše korporativno upravljanje banke in poslovanje banke na zdravih komercialnih temeljih. Ob tem MDS opozarja, da se v Sloveniji znova pojavljajo slabe posojilne prakse iz predkriznega obdobja, ko so banke posojale podjetjem brez ustreznih jamstev. Zaradi tega obstaja resna nevarnost povečanja slabih posojil.

Po oceni MDS bo gospodarska rast Slovenije srednjeročno znašala le okoli 1,5 odstotka, kar pa je premalo, da bi se Slovenija približala razvitejšim članicam EU. P. S., K. L.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Članki
MDS: Na slabe čase se je treba pripraviti, ko sije sonce
Finance
FinanceAlbina Kenda MDS: Na slabe čase se je treba pripraviti, ko sije sonce 4

Ob koncu redne letne misije Mednarodnega denarnega sklada (MDS) v Sloveniji je njen vodja Benardin Akitoby spomnil, da je Slovenija že na poti strukturnih reform, da pa bi bilo priporočljivo, če bi korak še pospešila

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Članki
Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom
Finance
FinanceAlbina Kenda Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo vse po načrtih

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.