Manager

Novodobni graščaki

Lastniki gradov so zagrizeni ljubiteljski kastelologi. Nekateri v gradu stanujejo, drugi pa v njem vidijo poslovno priložnost.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

28.11.2011 09:05
Čas branja: 7 min

najbogatejsi.1352112881.png
Jutrišnja revija Manager razkriva podrobnosti o najbogatejših Slovencih

V jutrišnji številki revije Manager bomo objavili najnovejšo lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Kdo se je zavihtel na prvo mesto? Koliko je vredno njegovo premoženje? Kdo se bliža rekordu lestvice? Kdo je za štirikrat povečal svoje premoženje? Zgodbe bogatašev iz prve roke in še več boste izvedeli jutri, ko bo na bolje založenih kioskih na prodaj revija Manager - 100 najbogatejših Slovencev. Ker je ta vsako leto "razgrabljena", vam omogočamo, da si svoj izvod zagotovite na narocnine@finance.si.

Do takrat vas vabimo, da v zabavnem kvizu ugotovite, ali ste s svojim kandidatom za najbogatejšega Slovenca res idealen par.

Za pokušino vam bomo del najbogatejših na Finance.si razkrili že danes, in sicer malo pred 18. uro.

Marsikateri grad pri nas je zapuščen in klavrno propada. Vendar so številni dobili nove lastnike, ki so jim vdihnili nekaj življenja in nadeli lepšo podobo. Kaj zasebnike žene k nakupu gradov? Prvi sogovornik Janez Burica, zasebni lastnik gradu Črnelo, je ravnokar obnovil svojo grajsko kapelico. Lastnik gradu Lemberg Franci Zidar načrtuje muzej v svojih grajskih ječah, v katerih menda straši. Milan Slavič je v gradu Fala 38 soban opremil z avtentičnim pohištvom, prestranski graščak Željko Miklič pa med drugim na 70 hektarjih svojih pašnikov goji posebno pasmo govedi. Marsikateri od teh je za trženje svojih gradov postavil tudi posebno spletno stran ali profil na Facebooku.

[A] MN11_grad_ss.1320602021.jpg

V prostem času se prelevijo v 'grajsko gospodo'

Na svojih spletnih straneh vabijo obiskovalce med grajske zidove, prikazujejo umetelne postopke obnavljanja svojih kraljevskih domovanj in objavljajo fotografije končnega izdelka - lično urejenih grajskih soban. Novodobni graščaki so namreč ljubiteljski kastelologi, ki v gradovih živijo ali si v prihodnosti od dejavnosti v gradu obetajo dober posel. Številni med tednom služijo kruh v drugih poklicih, ob koncu tedna in v prostem času pa se prelevijo v 'grajsko gospodo'. Gradove so praviloma obnavljali sami, z lastnimi sredstvi, država jim je denarno le redko pomagala, pogosto pa potožijo, da jih prej ovira z različnimi spomeniškovarstvenimi omejitvami, čeprav gradovom grozi propad. Obnova gradu sicer pomeni veliko naložbo. Na gradu Fala so denimo obnovili dva kilometra žlebov in prenovili 7400 kvadratnih metrov strehe. Tudi stroški obratovanja gradu niso za vsak žep - za en dan ogrevanja gradu za kak večji dogodek v kaminu pokurijo cel kubični meter drv.

Številni gradovi v zasebnih rokah

Želja po grajskem domovanju se na prvi pogled zdi nedosegljiva, saj gradovi še veljajo za simbol prestiža. Ker pa je bila Slovenija v preteklosti posejana z gradovi, vseh dvorcev in gradov naj bi bilo več kot tisoč, so številni zasebniki z nekaj spretnosti in denarja prišli do lastnega grajskega domovanja. Za ponazoritev: samo gradov, ki so uvrščeni med najpomembnejše spomenike državnega pomena, je 42, od tega sta skoraj dve tretjini v vsaj delni ali popolni zasebni lasti. Še več zasebnih lastnikov imajo dvorci in gradovi, ki nimajo statusa spomenika državnega pomena.

Bolj kot gradovi drago vzdrževanje

Večinoma so propadajoče gradove kupili še v času nekdanje SFRJ za ceno, ki je bila enakovredna nakupu družinske hiše. Nekaj gradov so po denacionalizacijskem postopku prodali dediči, ki niso imeli posluha za grajske razvaline. Tako je bil denimo Lemberški grad z dvema hektarjema zemljišč prodan za 80 tisoč evrov. Pogosto so novi lastniki grad kupili s kupom najemnikov, saj so bila po starih gradovih pogosto za silo urejena socialna stanovanja. Zato so se novi lastniki večkrat pojavljali v medijih, ko so z namenom obnovitve in preureditve gradov iz njih metali nekdanje najemnike, ki zaradi socialnega položaja niso imeli kam iti. Cene so zdaj precej poskočile. Lani novembra je ministrstvo za kulturo sklenilo, da bo v prihodnjih letih v prodajo ponudilo kar devet gradov. Grad Borl se tako prodaja za 2,3 milijona evrov, grad Turnišče s 25,5 hektarja grajskega parka in parcel za 1,2 milijona evrov. Na ministrstvu so zagotovili, da bodo gradove prodali lastnikom, ki jih bodo ne le obnovili, ampak za njih skrbeli in jim vdihnili svojo zgodbo in vsebino. Opozarjajo še, da lastništvo gradu ni mačji kašelj, saj samo stroški vzdrževanja gradu mesečno nanesejo 10 do 23 tisoč evrov.

Grajski zidovi lahko nosijo dobre novce

Nekateri zasebniki, ki so kljub velikim stroškom sprejeli izziv in obujajo življenje za grajskimi zidovi, so te uspeli spremeniti v donosna podjetja. Na gradu Prestranek, kjer se ukvarjajo z govedorejo, konjerejo in turizmom, na leto naredijo milijon in pol evrov prihodkov. Po drugi strani so številni novodobni graščaki še na začetku poti. Večinoma želijo svoje gradove spremeniti v turistične komplekse, v katerih bodo ponujali muzejske, kongresne, gostinske in prenočitvene zmogljivosti. Gradovom poskušajo že zdaj vdihniti novo življenje in zato nekajkrat na leto organizirajo različne dogodke, od koncertov, nedeljskih veselic do predavanj in kongresov. Spet drugi so svoje gradove spremenili v domovanja in jih ne razkazujejo javnosti. V nadaljevanju predstavljamo šest gradov v zasebni lasti, ki so jim lastniki povrnili vsaj nekaj nekdanjega blišča.

V gradu Lemberg ječe, v katerih menda straši

[A] grad_lemberg1.1320602109.jpg

Zidovi slikovitega gradiča Lemberg v mali vasici blizu Vojnika so stari že več kot 800 let. Grad je pred štirimi leti kupil Franci Zidar, ki se je z obnovo gradov ukvarjal že kot dolgoletni direktor Kozjanskega parka. Za 80 tisoč evrov je kupil grad Lemberg in dva hektarja pripadajoče posesti od denacionalizacijskih upravičencev, družine Galle. Tako je postal 17. lastnik tega grajskega poslopja, ki obsega stanovanjski del z obrambnim stolpom, žitnico in ječami na skupno pet tisoč kvadratnih metrih uporabnih površin. Legenda pravi, da so bili nekdanji lemberški gospodje zelo kruti in so v ječah mučili uporne kmete, zato naj bi še danes v ječah strašilo, kar daje gradu poseben čar, meni zdajšnji lastnik. Grad obnavlja večinoma iz lastnega žepa, dobil je sicer manjšo državno pomoč, v prihodnosti pa cilja predvsem na evropska sredstva. Ocenjuje, da bo za celovito obnovo potreboval še vsaj deset milijonov evrov. Grad postopoma obuja iz dolgoletnega spanja in prireja razne prireditve, denimo druženje lokalnega prebivalstva na grajsko nedeljo. »Medtem ko se obnove gradov vsi otepajo, jaz v njej uživam, obetam pa si tudi dobro poslovno priložnost,« razloži Franci Zidar, ki prihodnost gradu vidi v turistični, kongresni in gostinski dejavnosti.

[A] grad_lemberg_xx.1320602093.jpg
Grad Lemberg je za 80 tisoč evrov kupil Franci Zidar, dolgoletni direktor Kozjanskega parka. Veliko dela na gradu postori sam z lastnimi sredstvi, v prihodnosti pa upa na pomoč Evropske unije.

Na gradu Črnelo likovne kolonije in koncerti

V bližini Domžal stoji grad Črnelo, ki je bil verjetno zgrajen ob koncu 17. stoletja. Zdajšnji lastnik Janez Burica, ki se ukvarja z gradbeno mehanizacijo, je grad pred 15 leti odkupil od zasebnega lastnika, a o znesku noče govoriti. Poleg gradu je od drugih lastnikov odkupil še pet hektarjev okoliškega zemljišča, ki je nekoč pripadalo gradu. Trenutno je poslopje prazno in se obnavlja, ravnokar zaključujejo obnovo grajske kapelice. V času, ko je Burica grad kupil, je v slabih razmerah v njem živelo skoraj 18 družin, ki pa jih je zdajšnji lastnik kljub njihovemu protestu uspel izseliti. Grad bi v prihodnosti rad preuredil za turistične namene, tu bi organiziral poroke, razstave in druge dogodke, pove Burica. Že zdaj se na gradu odvijajo likovne kolonije in koncerti. Upa, da mu bo na pomoč pri obnovi priskočila država ali EU, saj stroškov za obnovo gradu ne bo zmogel sam poravnati. Koliko ga je ta hobi doslej že stal in koliko ga še bo, pa ne želi povedati.

[A] grad_crnelo_br.1320602138.jpg
Grad Črnelo trenutno sameva, v prihodnosti pa lastnik Janez Burica načrtuje organizacijo kulturnih dogodkov in porok. Grad postopoma obnavlja, zdaj denimo zaključujejo dela na grajski kapelici.

Novi lastnik gradu Fala živi grajsko pravljico

[A] grad_fala1_xx.1320603171.jpg

Grad Fala v občini Ruše je bil prvič omenjen pred več kot 750 leti. Vanj se zadnjih 50 let ni veliko vlagalo, v njem so bila nazadnje urejena socialna stanovanja. Danes grad Fala doživlja preporod z novim lastnikom Milanom Slavičem, ki ima za seboj že nekaj neuspešnih podjetniških izkušenj. Slavič je grad pred petimi leti kupil od zasebnega lastnika in se intenzivno lotil obnove. »Zamenjali smo dva kilometra žlebov, uredili deset tisoč kvadratnih metrov parka, obnovili fasado in streho ter opremili in restavrirali 38 soban, ki smo jih napolnili z avtentičnim pohištvom,« razloži Slavič. O višini vloženega denarja noče govoriti, saj hudomušno pripomni, da včasih še ženi ne pove, koliko denarja je že požrla obnova gradu. Grajsko poslopje je namreč ogromno: obsega kar šest tisoč kvadratnih metrov notranjih površin, temu pa pripada še 24 hektarjev zemljišča. Ob koncih tedna grad zaživi. Novi lastnik goste pričaka v kraljevi opremi, v grajski kuhinji se pripravlja srednjeveška kulinarika, goste streže grajska služinčad, pozdravita jih grajska princesa in njena spletična.

[A] grad_fala_slavic_xx.1320602158.jpg
Grad Fala je v življenje ponovno obudil novi lastnik Milan Slavič, ki je v petih letih obnovil 38 grajskih soban in jih opremil z avtentičnim pohištvom. Ob koncu tedna si da duška in z družino zaživi pravo grajsko življenje.

Na gradu Prestranek islandski konji

[A] grad_prestranek3_br.1320602207.jpg

Blizu Postojne, v osrčju pašnikov in kraških gozdov, se razprostira 300 hektarjev veliko Posestvo grad Prestranek. Manjši del posesti pomeni grad Prestranek iz 16. stoletja, ki je danes namenjen stanovanjem in še čaka na obnovo. Nasprotno pa so v nekdanji konjušnici za turistične namene uredili apartmaje in gostinski objekt ter sejno sobo. V konjušnici so prostor dobili tudi hlevi za čredo 27 islandskih konj, ki velja za največjo tovrstno čredo pri nas. Na posestvu, ki obsega kar 70 hektarjev pašnikov, se pase tudi več kot sto govedi pasme nemški angus, katere meso je še posebno cenjeno. Celotno posestvo je v zasebno last prešlo po osamosvojitvi Slovenije, leta 2000 pa ga je po pričevanju prejšnjih lastnikov kupil Željko Miklič. Po podatkih iz poslovne baze je lastnik podjetja Grad Prestranek ciprska družba Newick Limited, njen zastopnik pa Željko Miklič, podjetje pa je lani ustvarilo okrog 1,5 milijona evrov prihodkov in dobrega pol milijona evrov dobička. Miklič za pogovor z nami ni bil dosegljiv.

[A] grad_prestranek4_br.1320602236.jpg
Na gradu Prestranek gojijo največjo čredo islandskih konj v Sloveniji in več kot sto glav posebne redke pasme goveda.

Ravbarjev grad žanje pohvale za zgledno obnovo

Zdravko Grginič, direktor založbe Izolit, ki izdaja izobraževalno literaturo, se je leta 2005 zaljubil v Ravbarjev grad v Mengšu in ga kupil. »Imeti v lasti pravi grad se mi je zdelo tako imenitno,« pravi Grginič, ki zdaj v gradu prebiva. V sosednji zgradbi, nekdanji pristavi, je prostore dobila njegova založba. Grad je po površini manjši od zgoraj omenjenih, obsega skupaj okoli 500 kvadratnih metrov, obdaja pa ga zemljišče v izmeri 15 hektarjev. Pogosto grad dobiva pohvale in obiske zaposlenih iz Zavoda za spomeniško varstvo zaradi zgledne obnove. Za projekt je najel arhitekturni biro Kragelj, celotni znesek obnove pa se lahko šteje v milijonih, pravi Grginič. Pred kratkim so Slovenske novice pisale, da se grad s posestjo prodaja za 18 milijonov evrov. Grginič tega ni hotel ne potrditi ne ovreči, dejal pa je, da bi ga za tak znesek takoj prodal.

[A] ravbargev_grad_grginic_br.1320603215.jpg
Ravbarjev grad v Mengšu je novi lastnik Zdravko Grginič v celoti obnovil. Nekateri mediji so pred kratkim pisali, da je grad zdaj naprodaj za 18 milijonov evrov.

V prebivališču dupljanskih vitezov likovne razstave

[A] grad_duplje_mauser_xx.1320602313.jpg

Slikar Matjaž Mauser je skupaj s starši pred 35 leti kupil graščino Duplje. Zanjo so odšteli pol manjši znesek, kot so tedaj hoteli za podobno velike hiše na podeželju. O kaki graščini sploh ni bilo sledu, se spominja Mauser. Poslopje je bilo namreč zanemarjeno, poleg tega je bilo uporabne stanovanjske površine skoraj pol manj kot danes, saj je velik del odpadel na gospodarsko poslopje. Graščino sta z očetom sama obnavljala in uporabljala preproste materiale, iz katerih so bili nekoč grajeni gradovi. Danes Mauser v graščini živi, v njej pa so poleg bivalnega dela še muzejski in galerijski prostori. Vsi prostori so opremljeni s starim pohištvom in zgodovinskimi predmeti iz 19. stoletja. »Zadnja leta ob finančni pomoči občine Naklo in lokalnega turističnega društva prirejamo v graščini več kulturnih dogodkov, občasno pa se v prostorih odvije tudi kaka poroka,« razlaga Mauser. Graščina leži sredi vasi, od nekoč obsežnih grajskih posestev ji danes pripada le še tisoč kvadratnih metrov zemljišča.

[A] grad_duplje1_xx.1320602283.jpg
Slikar Matjaž Mauser si je v graščini Duplje uredil svoje bivališče ter ga opremil s slogovnim pohištvom in predmeti iz meščanske bivanjske kulture 19. stoletja.

Avtorica: Kristina Koman

Članek je bil objavljen v reviji Manager - Najbogatejši Slovenci 2011, november 2011.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
To so slovenski gradovi, ki iščejo nove lastnike
Finance
Tina Petrovčič To so slovenski gradovi, ki iščejo nove lastnike 2

Pregledali smo, kateri dvorci, gradovi in pristave se prodajajo – najcenejši nakup vas bo stal 85 tisočakov

FINANCE
Dražbe
Bi bili graščak? Na dražbi bo naprodaj grad v Škofji Loki
Dražbe
DražbeUroš Božin Bi bili graščak? Na dražbi bo naprodaj grad v Škofji Loki

Maja bo na dražbi naprodaj srednjeveški grad v Škofji Loki; izklicna cena je ugodna, a vrag se skriva v podrobnostih

FINANCE
Nepremičnine
(Nepremičnina tedna) Stanovanje sredi Ljubljane s pogledom na grad
FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Manager
Deset kotičkov Slovenije, ki se jih splača obiskati
Manager
ManagerIgor Fabjan Deset kotičkov Slovenije, ki se jih splača obiskati 1

Zbrali smo nekaj idej za izlete, lahko le enodnevne, lahko pa vam pridejo prav tudi med dopustovanjem za turistične bone

FINANCE
Dražbe
Ptujska občina za 85 tisočakov prodaja grad Ristovec
Dražbe
DražbeTina Petrovčič Ptujska občina za 85 tisočakov prodaja grad Ristovec

Mestna občina Ptuj išče lastnika za grad Ristovec

FINANCE
Grajski biznis je trnov, ampak enemu dobro uspeva
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.