Manager
Komentar

Nevarno blizu Cipra

Pozivi, naj pride trojka in spravi naše finance v red, se ob slikah s Cipra zdijo prelahkotni. Pa tudi - nekaj takega, kot je ljudem pobrati denar, se menda lahko spomnimo tudi sami.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

Avtor
avtor
03.04.2013 07:00
Čas branja: 2 min

V teh dneh je osrednje vprašanje, ali Slovenijo čaka podobna usoda kot Ciper. Morda še bolj v tujini kot doma. Če drugače ne, smo se zdaj znašli na straneh svetovnih časopisov, od sosednjega Wirtschafts Blatta do britanskega Economista in ameriškega Washington Posta. Kako blizu smo Cipru v resnici? Če se nekoliko pozabavamo in pogledamo po nekaterih lestvicah, ki po različnih merilih razvrščajo države, ugotovimo, da smo si zelo blizu (lestvice so v večini narejene na podatkih za preteklo ali predpreteklo leto). Denimo, na lestvici Združenih narodov, ki meri človekov razvoj, smo le deset mest narazen, kar je zelo malo, če upoštevamo, da je na seznamu blizu 200 držav.

Pozivi, naj pride trojka in spravi naše finance v red, se ob slikah s Cipra zdijo prelahkotni. Pa tudi - nekaj takega, kot je ljudem pobrati denar, se menda lahko spomnimo tudi sami.

Nekoliko bolj vsaksebi smo po ekonomski svobodi: Ciper, v katerem ta čas ni skorajda nikakršne ekonomske svobode več, je kakih 30 mest pred Slovenijo. Precej bliže smo si s tem sredozemskim otokom na seznamu Svetovne banke, ki razvršča države po prijaznosti poslovnega okolja: Slovenija je 35., Ciper mesto za njo. Sliši se malce hecno glede na to, da Slovenija slovi po neprijaznosti do posla, Ciper kot davčna oaza pa je veljal za raj za podjetnike. Skrb zbujajoče je, da smo si s Ciprčani tako rekoč z ramo ob rami po uspešnosti spopadanja s krizo; Slovenija je le malenkost boljša od Cipra. Ko bi bili vsaj kakih 20 mest bolj gor ali pa tudi bolj dol. Samo ne tako blizu, ker se človek res počuti nelagodno, če ime svoje države vidi ob imenu bankrotirane. Podobno se uvrščamo na seznamu najkonkurenčnejših držav na svetu, ki ga pripravljajo pri Svetovnem gospodarskem forumu: med Slovenijo in Ciper se je vrinila le Kostarika.

Na Ciper je pred kratkim vkorakala trojka. Pri nas je slišati tako pomirjujoče tone, da smo res še daleč od tega, kot svarila, da je trojka tako rekoč že na Ljubelju. Tisti, ki so imeli priložnost osebno spoznati navdušenje evropske komisije, evropskih centralnih bankirjev in Mednarodnega denarnega sklada nad čiščenjem financ v posameznih državah, nimajo povedati nič lepega. Treba je torej staviti na lastno pamet oziroma na pamet domače politike. Ampak v vrsti plagiatorskih afer in razkritij o ponarejanju šolskih listih se tudi to ne zdi preveč pametno. Razkritja o delovanju najvišjih predstavnikov oblasti je tudi razumeti, da se v moji deželi ne splača biti prevelik legalist. V inštituciji, ki je z oblasti odnesla Janeza Janšo (ne pa tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića), pravijo, da je korupcija sistemska. Na lestvici, ki meri moč korupcije v državah, smo v enem letu zdrsnili za 12 mest in pristali osem stopničk za Ciprom.

Kljub temu se nekateri pozivi, naj pač pride trojka in spravi slovenske finance v red, če sami ne znamo ali nočemo, ob slikah, ki jih spremljamo te dni s Cipra, zdijo prelahkotni. Ni, da bi človek klical hudiča. In tudi ni treba. Nekaj takega, kot je ljudem pobrati denar, se menda lahko spomnimo tudi sami.

Op.: Naslednja številka Managerja+, Knjiga zmagovalcev, izide v petek, 5. aprila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Prevozi
Portugalska tovarna, kjer se vrstijo generacije delavcev
Prevozi
PrevoziMarko Čopi Portugalska tovarna, kjer se vrstijo generacije delavcev

Daimler Truck tovornjake znamke Fuso na Portugalskem izdeluje že od leta 1964. V tovarni v Tramagalu so v preteklosti nastajali tudi mitsubishiji L 200 pick-up, L 300 van in pajero.

FINANCE
Okolje & energija
Nov energetski zakon: prepoved plina za nove stanovanjske stavbe z letom 2025, drva imamo radi
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Nov energetski zakon: prepoved plina za nove stanovanjske stavbe z letom 2025, drva imamo radi 1

Še bolj bomo spodbujali obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije, črpali bomo EU denar za prestrukturiranje premogovnih regij, občine bodo energetsko prenavljale javne stavbe

FINANCE
Tako stroge bodo lahko omejitve pri Airbnb
Finance
omejevanje
Tanja Smrekar Tako stroge bodo lahko omejitve pri Airbnb 3

Predlogi novega zakona o gostinstvu bo nared sredi maja, sporoča ministrstvo za gospodarstvo; o kakšnih omejitvah se govori

FINANCE
Avto
Zakaj Furs ne ponuja več podatkov o prevoženih kilometrih uvoženih vozil in kako lahko do njih pridete sami
Avto
AvtoJure Šujica Zakaj Furs ne ponuja več podatkov o prevoženih kilometrih uvoženih vozil in kako lahko do njih pridete sami

Brezplačna storitev je porabnikom ponujala vpogled v stanje vozila ob uvozu, med drugim tudi podatek o tem, ali je bilo vozilo v trenutku uvoza poškodovano. Zakaj je bila storitev komaj dve leti po uvedbi odpravljena in kako lahko kupci pridejo do enakih oziroma bolj podrobnih podatkov?

FINANCE
Kako aprilski evrski PMI vpliva na pričakovanja o obrestnih rezih ECB in kaj govori o nemški recesiji
Finance
PMI
Albina Kenda Kako aprilski evrski PMI vpliva na pričakovanja o obrestnih rezih ECB in kaj govori o nemški recesiji

Po prvih ocenah je vrednost indeksa nabavnih menedžerjev PMI pokazala, da se je aprila evrsko gospodarstvo krepilo. Pogledali smo, kaj se skriva v podrobnostih.

FINANCE
Kaj narediti s stavbo na Litijski? In kaj s TR2? Rešitve so na dlani!
Finance
jurij šimac
Jurij Šimac Kaj narediti s stavbo na Litijski? In kaj s TR2? Rešitve so na dlani! 3

Kako omejiti populistične nepremičninske ideje veseljakov iz Golobove vlade

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta