Manager

Gor & dol

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

12.02.2015 22:00
Čas branja: 4 min

Gor

Rolf Müller-Grünow: Henkel pod nemškim vodstvom

muller-grunow-ferlez-xx.1423729886.jpg.o.600px.jpg
Foto: mediaspeed.net

Mariborskemu Henklu je z zamenjavo na vrhu uspelo presenetiti, čeprav se je Rolf Müller-Grünow na prevzem funkcije od upokojene dosedanje direktorice Melite Ferlež intenzivno pripravljal že od lanskega septembra, ko se je preselil v Slovenijo. Grünow, inženir tehnologije embalaže, star 44 let, je v Henklu že 14 let. Nazadnje je vodil proizvodne lokacije poslovnega segmenta Henkel Beauty Care v nemškem Viersenu, pred tem pa njihovo tovarno v Tuniziji. Pravi, da je vodenje podjetja v Mariboru zanj velika čast, pa tudi izziv, saj v Henklu pričakujejo vedno nove izboljšave in večjo produktivnost. Kljub temu, pravi, za zaposlene v mariborskem podjetju ne bo večjih sprememb zaradi menjave direktorja, saj so pomembna pravila delovanja in način komuniciranja v vseh Henklovih podjetjih po svetu enotna. Povrhu zanj kulturne razlike ne pomenijo ovire, kar potrjuje tudi njegova izbira partnerice: poročen je z Romunko. Intervju z njim in dosedanjo direktorico Melito Ferlež lahko preberete v članku Intervju: Boj za Maribor gre iz slovenskih v nemške roke.

Nasledniku predaja drugo največje podjetje v skupini

Pod vodstvom Melite Ferlež (na sliki zgoraj) je Henkel Maribor postal drugo največ­je proizvodno podjetje te nemške multinacionalke. Zaradi uspešnega dela je leta 2013 prejela tudi nagrado Časnika Finance za izjemne gospodarske dosežke. Po 15 letih, odkar je najprej prevzela odgovornost za razvoj proizvodne lokacije v Mariboru, pozneje pa postala direktorica podjetja ob Dravi, se je Ferleževa z novim letom poslovila od Henkla in se pri 60 letih upokojila. Najvišja starostna meja za vodilna mesta v Henklu je 62 let.

Iz bančništva v lizing

korber-srecko-be.1423730260.jpg.o.600px.jpg
Foto: Aleš Beno

Nekdanji član uprave Gorenjske banke Srečko Korber se je po osmih mesecih od odstopa znova vrnil v banko, a tokrat v DBS, kjer od začetka leta vodi DBS Leasing. Korber je bil v Gorenjski banki 13 let, tja pa je prišel iz SKB-ja. Še pred odhodom iz Gorenjske banke so ga kriminalisti ovadili, saj naj bi skupaj z drugimi člani vodstva za več milijonov evrov oškodoval banko in storil več kaznivih dejanj zoper gospodarstvo. Korber je trdil, da ovadbe niso razlog za njegov odhod iz Gorenjske banke, in takrat napovedal, da se ne bo več ukvarjal z bančništvom.

oresic-tomaz-003-jm.1423730471.jpg.o.240px.jpg
Foto: Jure Makovec

Nesojeni gospodarski minister odšel v Srbijo

Ta mesec je Tomaž Orešič postal član uprave in izvršni direktor podjetja Elektroprivreda Srbije. Orešič ima večletne izkušnje v mednarodnih podjetjih. V srbsko podjetje prihaja iz finske VaasaEFT, kjer je bil direktor za poslovni razvoj, pred tem pa je bil v EFT Group direktor za zahodno in srednjo Evropo. Orešiča se spomnimo tudi kot Pahorjevega kandidata za gospodarskega ministra, a to zaradi padca vlade ni postal. Kot dolgoletni član stranke LDS je Orešič leta 2010 tudi kandidiral za mariborskega župana, bil izvoljen za mestnega svetnika, a je zaradi nedelovanja sveta čez dve leti odstopil.

Praunseis-Miha-portret.1423730578.jpg.o.240px.jpg
Foto: Jaka Babnik

Alpinist osvojil vrh Avtente

Avtento, članico skupine Telekom, od novega leta vodi Miha Praunseis. Novi direktor Avtente je prišel iz Iskre Sistemov, pred tem je vodil računalniško podjetje Oria. Ima dolgoletne vodstvene in razvojne izkušnje v IT-industriji. Po diplomi na mariborski ekonomski fakulteti je končal še IECD Bled. V prostem času je strasten alpinist, med drugim je osvojil tudi nekaj šesttisočakov.

tisma-marko4-us.1423730775.jpg.o.240px.jpg
Foto: Urban Štebljaj

Iz banke ponovno v časopisno hišo

Z novim letom je vodenje mariborskega Večera, ki je lani dobil nove lastnike, ponovno prevzel Marko Tišma. Ta je vodil Večer že pred desetletjem, a je po dobrem letu in pol odstopil s položaja. Kljub temu je odnesel okoli 130 tisoč evrov odpravnine, kar je motilo predvsem notranjega člana takratnih nadzornikov družbe, vendar so drugi menili, da mu je ni treba vrniti. Večerovi rezultati so bili v času Tišmovega vodenja dobri, saj je družba leta 2005 povečala dobiček iz poslovanja za več kot 30 odstotkov glede na leto prej. Po odhodu z Večera se je zaposlil v NKBM kot direktor marketinga in korporativnega komuniciranja.

Dol

Damjan Žugelj: Žugal guvernerju BS in državnim lastnikom

zugelj-damjan89-ih.1423730877.jpg.o.600px.jpg
Foto: Irena Herak

Čeprav mu mandat poteče šele marca, je Damjan Žugelj že napovedal, da se po sedmih letih poslavlja od vodenja Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Pravi, da že ima pogodbo za svetovalca na agenciji, a se pogovarja za službo zunaj ATVP. Žugelj je v času svojega mandata kar nekajkrat povzročil preglavice državnim lastnikom v različnih družbah, saj jim je odvzel glasovalne pravice, ker jih je obdolžil kršenja prevzemne zakonodaje, recimo v Zavarovalnici Triglav, Petrolu, NKBM, Savi, Telekomu, Abanki, Krki, Pozavarovalnici Sava in Aerodromu. Leta 2011 je pozval takratnega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca k odstopu zaradi sokrivde pri spornih managerskih prevzemih, ker naj bi slabo opravljal nadzor nad bankami, kreditodajalkami prevzemnikov. Zaradi laganja, da se ne skriva za prevzemom Pivovarne Laško, je Žugelj ovadil Boška Šrota, v boju za odvzem glasovalnih pravic družbam Igorja Bavčarja in Staneta Valanta leta 2008 v Istrabenzu pa je bitko izgubil. Poravnal pa se je z Urhom Bahovcem, svojim protikandidatom za direktorsko mesto na ATVP-ju; tega je Žugelj odpustil, ker naj bi bil neupravičeno na bolniškem dopustu. Spomnimo, da je Bahovec pred tem uspel s svojo pritožbo, da Žugelj ni izpolnjeval vseh razpisnih pogojev za direktorja ATVP, zaradi česar ga je vlada potem imenovala le za v. d. direktorja, ko pa je izpolnil pogoj o 10 letih delovne dobe, je ponovno postal direktor ATVP.

zepic-teodor1-xx.1423730986.jpg.o.240px.jpg
Foto: Hranilnica Lon

Tast začasno nadomestil zeta

Z vrha Hranilnice Lon je pred iztekom lanskega leta odstopil Teodor Žepič. Njegovo mesto je začasno prevzel soustanovitelj in dosedanji predsednik nadzornikov hranilnice ter Žepičev tast Slavko Erzar. Razlogi za odstop niso javno znani, Žepič pa ostaja eden od 400 solastnikov hranilnice. Pred prevzemom vodstva Hranilnice Lon leta 2006 je bil Žepič več let član njene uprave, tako da je med bolj zaslužnimi za uspehe hranilnice, ki je v nekaj več kot 20 letih iz nič ustvarila okoli 210 milijonov evrov bilančne vsote, predlani pa je dosegla več kot 12-odstotni donos na kapital.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
(analiza) Konsolidacija bančnega sistema: banke zrele za prodajo kot že dolgo ne
Finance
Jure Ugovšek (analiza) Konsolidacija bančnega sistema: banke zrele za prodajo kot že dolgo ne 1

Kapitala v slovenskem bančništvu je rekordno veliko, dobički največji po krizi, je pa vzdržnost sedanje dobičkonosnosti vprašljiva

FINANCE
Scenariji za Gorenjsko banko: komu, kdaj in za koliko?
Finance
Petra Sovdat Scenariji za Gorenjsko banko: komu, kdaj in za koliko?

Pojasnjujemo, kaj sledi po izglasovanem sklepu lastnikov Save o prodaji tretjine banke kupcu, ki te ne sme prevzeti

FINANCE
Manager
Kostić sodi v Gorenjsko banko kot bitcoin v Hranilnico Lon
Manager
ManagerPeter Frankl Kostić sodi v Gorenjsko banko kot bitcoin v Hranilnico Lon 5

Gorenjska ni Manhattan. Kranj ni Vrbas. Hočeš ali nočeš, Gorenjska je blizu Ljubljane in Celovca. Se res tako bojimo, da bomo ogrozili slovenščino in da bomo kar na lepem morali govoriti nemško, če bomo v Sloveniji hranilnice povezali s hranilnicami, kakršne potrebujemo?

FINANCE
Lidia Glavina, SDH, v imenu države izglasovala pogojni sklep o prodaji Gorenjske banke Kostiću, kljub prepovedi Narodne banke Srbije
Finance
Petra Sovdat Lidia Glavina, SDH, v imenu države izglasovala pogojni sklep o prodaji Gorenjske banke Kostiću, kljub prepovedi Narodne banke Srbije 3

Prodaja Kostiću je izglasovana z odložnim pogojem, da v 45 dneh dokaže, da banko lahko kupi. Lidia Glavina je glasovala v imenu SDH in v imenu državnega Kada, kar pomeni, da je država Slovenija pogojno prodala banko nekomu, pri katerem je centralna banka Srbije odkrila tako velike nepravilnosti pri poslovanju, da mu odvzame soglasje za nakup GB.

FINANCE
(MNENJE) Jazbečeva Banka Slovenije in ECB nista opravili svoje naloge pri prodaji Gorenjske banke
Finance
Petra Sovdat (MNENJE) Jazbečeva Banka Slovenije in ECB nista opravili svoje naloge pri prodaji Gorenjske banke 1

Več kot mesec dni se je med Frankfurtom in Ljubljano valjala odločba srbske centralne banke o prepovedi širitve AIK Banke – s tem pa delala tudi škoda upnikom Save, lastnikom GB

FINANCE
Manager
V boju za četrtino DBS je zmagala Alenka Žnidaršič Kranjc
Manager
ManagerSabina Petrov V boju za četrtino DBS je zmagala Alenka Žnidaršič Kranjc

Alenka Žnidaršič Kranjc, po oceni revije Manager 34. najbogatejša Slovenka, z nakupom četrtine DBS še odločneje koraka na slovenskem trgu finančnih storitev.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju