Rekreacija v naravi cveti - kako znamo s tem služiti Slovenci Rekreacija v naravi cveti - kako znamo s tem služiti Slovenci Leta 2017 je bilo rekreativcev na prostem po svetu 566 milijonov, leta 2023 jih bo po ocenah že 1,26 milijarde, ki bodo samo prek spleta za opremo porabili 75 milijard evrov. Kako uspešno ta val lovimo pri nas?
Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen Urška Velikonja, Georgetown Univerza: Trump s tvitanjem neumnosti in razpihovanjem sovraštva sam sebi meče polena pod noge. Če se gospodarska rast ustavi, nima možnosti. Treba je tudi vedeti, da se v ozadju gospodarske rasti skrivajo zelo različne številke.
Katere novosti lahko pričakujemo v pametnih mobilnikih, ki prihajajo jeseni Katere novosti lahko pričakujemo v pametnih mobilnikih, ki prihajajo jeseni Samsung je z zdaj že tradicionalno predstavitvijo linije galaxy note sredi poletja odprl jesensko prerivanje, kdo bo na trg poslal najboljši pametni telefon.

Kdaj opravljanje več stvari hkrati deluje in kdaj ne

Čas branja: 1 min
12.02.2015  22:00

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Science dodaj

vecopravilnost-ss.1424341659.png.o.600px.png
Foto: Shutterstock

Opravljanje dveh stvari naenkrat najpogosteje pomeni, da bosta obe narejeni slabo. Tako so bili vsaj doslej prepričani strokovnjaki, ki so trdili, da poskus obvladovanja dveh različnih opravil hkrati povzroča nenatančnost in počasnost. Pri tem naj ne bi bilo mogoče karkoli izboljšati.

Nova raziskava, ki so jo objavili v reviji Psychological Science (Znanost o psihologiji), pa za to zagato ponuja novo rešitev: naša sposobnost za večopravilnost bi lahko bila odvisna od tega, ali smo se učili delati dve nalogi naenkrat ločeno ali sočasno, pravijo kognitivni znanstveniki z Univerze Brown v Rhode Islandu.

Pojem večopravilnosti je nekoliko zavajajoč, saj nikoli ne delamo dobesedno dveh stvari hkrati, ampak bolj preklapljamo z enega opravila na drugega - in nazaj. Ta proces prehajanja je tudi psihični proces, možgani morajo priklicati navodila, kako opraviti eno nalogo, potem drugo pa preiti nazaj na prvo ...

V omenjenem raziskovalnem eksperimentu so našli povezavo med večopravilnostjo in raziskovanjem učenja ter pomnenja. Preiskovanci so morali na računalniku izvajati vizualno-motorične vaje - s premikanjem kurzorja po zaslonu so sledili vizualnim navodilom. Del preiskovancev je moral s kurzorjem le slediti nizu pik, drugi pa so morali poleg tega opravila medtem slediti še nizu črk, ki so se pojavljale občasno - ta skupina je torej opravljala dve stvari hkrati.

Pozneje so preiskovanci vaje izvajali še enkrat, le da so nekateri namesto ene vaje izvajali dve hkrati, nekateri pa namesto dveh vaj le eno. Presenetljivo, novopečeni večopravilci v povprečju svojih nalog niso opravili nič slabše od tistih, ki so morali s kurzorjem zgolj slediti nizu pik.

Rezultati raziskave bi lahko pomenili, da je naša sposobnost obvladovanja nalog in priklica informacij odvisna od okoliščin, v katerih se teh stvari učimo. Če na primer tipkate, medtem ko poslušate konferenčni klic, boste mogoče naredili manj napak, če ste bili enako moteni, ko ste se učili tipkati.

Še vedno pa je očitno najboljša rešitev, da delate eno stvar naenkrat.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Naš cilj ni večja proizvodnja

Anton Černih, predsednik uprave Slovenske industrije jekla, o prestrukturiranju programa, pričakovanjih ruskih lastnikov in menjavah...

FINANCE
Članki
Članki Tadej Toš, komik: Kot družba se vrtimo v krogu, kot v nakupovalnem centru

Stand up komik in televizijski voditelj o tem, zakaj je pustil redno službo, kaj združuje in razdvaja Slovence ter zakaj je dobro na...

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

FINANCE
Članki
Članki Kdo bodo podjetniški zmagovalci 2.0 1

Zmagovalci bodo ti, ki vedo, kako prodati svoj izdelek ali storitev. In ki so prizemljeni.

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.