Manager

Gor in dol

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

02.04.2015 22:00
Čas branja: 4 min

Dol

Cvetana Rijavec: Od Francozov v pokoj

Prva dama Ljubljanskih mlekarn Cvetana Rijavec se je po osmih letih vodenja družbe marca upokojila. Pred tem je več let vodila Fructal in pozneje Lek Kozmetiko. Pod njenim vodstvom je mlekarni po dolgem iskanju uspelo najti novega lastnika, francosko skupino Lactalis, ki je slovensko podjetje prevzela prek hrvaškega Dukata. Rijavčeva je bila novega lastnika vesela tudi zato, ker se mlekarni po prevzemu ni bilo treba več ukvarjati s pridobivanjem posojil. Za financiranje poskrbijo lastniki z viri iz tujine. Mlekarna je po Rijavčevi izjavi za Finance tudi preteklo leto sklenila z dobičkom, kljub upadu celotnega trga mleka in mlečnih izdelkov pa je njihovo prodajo ocenila kot zadovoljivo. Spomnimo, da je Rijavčeva po svojem prihodu povečala dobiček Ljubljanskih mlekarn, ta pa se je pred štirimi leti znova prevesil v izgubo, predlani pa so se vnovič rešili iz rdečih številk. Rijavčeva je v svoji dolgoletni karieri prejela več priznanj, leta 2008 jo je kot najboljšo krizno managerko nagradila tudi naša revija. Rijavčevo je na vrhu Ljubljanskih mlekarn nasledil Tomaž Žnidarič. Ima dolgoletne izkušnje v skupini Lactalis, nazadnje je bil generalni direktor njihovega bosanskega podjetja.

rijavec-cvetana10-be.1427903069.jpg.o.600px.jpg
Foto: Aleš Beno

Dol

Aleš Hauc: Odšel že mesece, preden je odšel

Že nekaj mesecev pred odhodom z vrha NKBM Aleša Hauca, ki je banko vodil nekaj manj kot tri leta, pravzaprav sploh ni bilo v službo. Ne samo zato so številni pozdravili odločitev nadzornikov, da sprejmejo njegovo odstopno izjavo. Čeprav smo davkoplačevalci pred dobrim letom banko dokapitalizirali z okoli 870 milijoni evrov, se je NKBM pod Haucem bolj ukvarjala z notranjimi problemi kot z osnovno dejavnostjo. Po pisanju Financ je banka lani zbrala okoli 111 milijonov evrov obrestnih prihodkov, pod črto pa je imela 23 milijonov evrov dobička, predlanskim pa je imela izgubo v višini 684 milijonov evrov. Haucu ob odhodu z vrha NKBM ne pripada odpravnina, saj so mu v banki ponudili drugo delovno mesto, a zaradi tega njegovo finančno stanje najverjetneje ne bo ogroženo. Spomnimo, da je samo v letu 2012 Hauc, ki je prišel v NKBM iz Pošte Slovenije, s sejninami in povračili stroškov zaradi dela v več nadzornih svetih prejel okoli 27 tisoč evrov poleg 95 tisoč evrov bruto, kolikor jih je v osmih mesecih istega leta dobil za vodenje NKBM. V času vodenja mariborske banke je Hauc maksimalno izkoristil vse zakonske možnosti za dodatne zaslužke z nadzorovanjem družb, povezanih z NKBM. Tako je bil v NS Poštne banke Slovenije, v KBM Infondu, v Moji naložbi in Adria Bank Dunaj. Do prodaje NKBM bo banko vodil Robert Senica, prej član uprave banke.

bs-tiskovka-050-jm.1427903098.jpg.o.600px.jpg
Foto: Jure Makovec

Gor: Novi direktorji za nižje plače

Čeprav je Cerarjeva vlada glasno naznanjala, da bo (tudi zaradi dosedanje neučinkovitosti) sklestila vrtoglave plače direktorjev na slabi banki (DUTB), in čeprav so direktorji DUBT grozili s kolektivnim odstopom, če ne bodo imeli več večine v upravnem odboru, se je na koncu zgodilo bolj malo. Novoimenovani neizvršni direktorji DUBT Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik bodo sicer prejemali pet tisoč evrov na mesec, plače izvršnih direktorjev so znižali na 10 tisoč evrov, glavni med njimi Torbjörn Mansson pa se bo po novem zadovoljil s 17 tisoč evri na mesec.

lombar-sasa-xx.1427903134.jpg.o.240px.jpg
Foto: Saša Despot

Gor: OMV Slovenija pod žensko taktirko

Dosedanja vodja maloprodaje in prokuristka OMV Slovenija Vanja Lombar je prevzela vodenje podjetja. Na tem položaju je zamenjala Dimitrija Zadela, ki je podjetje vodil zadnjih 12 let. Ta ostaja v koncernu OMV, in sicer bo pristojen za druge trge. Lombarjeva je v OMV prišla leta 2010, pred tem je delala v Zavarovalnici Maribor in Simobilu. Lombarjeva bo v OMV Slovenija še vedno vodila tudi njihovo maloprodajo. OMV, ki je v lasti avstrijskega OMV AG, ima pri nas več kot 100 bencinskih servisov.

serec-robert-sta.1427903153.jpg.o.240px.jpg
Foto: STA

Gor: Iz enega prezadolženega podjetja v drugo

Zaradi velike zadolženosti - finančni dolg presega osem milijonov evrov, dobaviteljem pa dolgujejo še okoli 10 milijonov - so se nadzorniki Pomurskih mlekarn februarja odločili, da zamenjajo vodstvo. Na čelo mlekarne, ki je v večinski lasti zadrug, so imenovali Roberta Serca, ki je nazadnje vodil Nafto Petrochem. Za to hčerinsko podjetje Nafte Lendava, ki je bilo prav tako močno zadolženo, je Serec lani septembra predlagal uvedbo stečaja in s tem prekinil večtedensko stavko okoli sto zaposlenih. Dejstvo je, da je Nafta Petrochem životarila vsaj dve desetletji. Pomurske mlekarne že dalj časa iščejo dokapitalizatorja oziroma novega solastnika.

Dol: Že drugič odslovljena

Eni pravijo, da je dosedanja predsednica uprave Polzele Karmen Dvorjak morala odstopiti, ker je tako želel DUBT, sama pa pravi, da odhaja sporazumno, ker je to v korist družbe. Prvič je Dvorjakova odstopila decembra 2013, ker so nadzorniki zahtevali sprejemanje odločitev dvočlanske uprave s konsenzom, ko pa so to zahtevo umaknili, se je vrnila na vrh družbe. Polzela je že od leta 2009 v težavah, pod vodstvom Dvorjakove pa je tonila iz leta v leto in pristala v prisilni poravnavi. Polzela je že večkrat dobila državno pomoč, nazadnje je januarja letos država v kapital družbe pretvorila okoli milijon terjatev. Do imenovanja novega vodstva bo Polzelo vodil komercialni direktor Branko Krašovec.

dvorak-karmen2-ih.1427903545.jpg.o.600px.jpg
Foto: Irena Herak

Gor: Menjava v regijski Toyoti

Čeprav nova funkcija Gregorja Mauka nosi naziv komercialni direktor Toyote Adria za področje prodaje, marketinga in poprodaje, je z zasedbo tega mesta Mauko pravzaprav zamenjal dosedanjega generalnega direktorja Toyote Adria Matjaža Šiftarja, so pisali v Financah. Mauko je v Toyoto prišel pred 12 leti iz Autocommercea, takratnega AC-Intercarja. V skladu s politiko te japonske avtomobilske korporacije, ki želi, da vodilni kader spozna čim več področij, je bil Mauko med drugim vodja regionalne prodaje, direktor Toyote Slovenija, nazadnje pa je leto dni vodil Toyoto Center.

mauko-gregor-007-jm.1427903555.jpg.o.600px.jpg
Foto: Jure Makovec

merc-gasper-xx.1427903564.jpg.o.240px.jpg

Gor: Železnice bo zamenjal za ceste

Dars bo dobil novega člana uprave. Po novem bo za finančno področje odgovoren Gašper Marc, funkcijo pa bo prevzel maja. Nadomestil bo Tineta Svoljšaka, ki je odšel v Luko Koper. Marc je trenutno izvršni direktor gradbenega podjetja Slovenskih železnic (SŽ ŽGP). Pred tem je več let delal v zdaj že propadlem ajdovskem gradbincu Primorje, kjer je ostal tudi po odhodu nekdanjega prvega moža Primorja Dušana Črnigoja. Kratek čas je Marc nadzoroval Primorje Holding, ki ga je lastniško obvladoval Črnigoj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Kaj se je zgodilo z družinsko srebrnino?
FINANCE
Topjob
Top službe - Lek išče vodjo projektnega kontrolinga, službe še v OMV, Cosylabu, HSE in še 13 podjetjih
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - Lek išče vodjo projektnega kontrolinga, službe še v OMV, Cosylabu, HSE in še 13 podjetjih

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Subvencije
Leku se za tovarno na Prevaljah obeta sedem milijonov evrov subvencije
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Leku se za tovarno na Prevaljah obeta sedem milijonov evrov subvencije 2

Naložba bo skupno vredna 105 milijonov evrov, v prvi fazi bo zagotovila 141 novih delovnih mest

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

IZVOZNIKI
Novice
Lek lani še enkrat za naložbe 170 milijonov
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Lek lani še enkrat za naložbe 170 milijonov

Lani so razvili 17 novih ključnih zdravil

FINANCE
Manager
2020: delodajalci skromni v napovedih zaposlovanja
Manager
ManagerLana Dakić 2020: delodajalci skromni v napovedih zaposlovanja

Večina vprašanih podjetij je, drugače kot lani, odgovarjala previdno, le redki so bili konkretni s številkami.

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta