Manager

Odločba je, odločbe ni, Lafarge Cement pa je zaprt

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

02.04.2015 22:00
Čas branja: 1 min

Francoski lastnik cementarne v Trbovljah Lafarge Cement se je sredi marca odločil, da bo osnovno proizvodnjo dal v mirovanje, še naprej pa naj bi po njihovih takratnih zatrjevanjih obratovala kamnoloma apnenca za cementarno Trbovlje. Konec meseca pa je časnik Delo pisal, da so se Francozi dokončno odločili zapustiti Slovenijo. To je posledica odločitve slovenskih inšpekcijskih služb, ki so jim prepovedale nadaljnjo proizvodnjo cementnega klinkerja, ker družba za to ni pridobila novega okoljevarstvenega dovoljenja. Dosedanjega je upravno sodišče razveljavilo lani januarja, čeprav so v Lafargeu trdili, da so zadovoljevali najstrožja merila. Agencija za okolje jih je nato pozvala k dopolnitvi vloge za vnovično pridobitev dovoljenja, a so se Francozi odločili, da je ne bodo dopolnjevali, saj niso želeli prositi za dovoljenje za obratovanje na premog, ki je zanje edini zakonsko dovoljen energent. Zaprtje cementarne pomeni, da bo v kratkem izgubila delo vsaj polovica od 75 zaposlenih.

Matična družba Lafarge pa se medtem ukvarja z veliko večjimi zadevami, kot je trboveljska cementarna. Pri že lani dogovorjeni združitvi z drugim cementnim velikanom, švicarskim Holcimom, se zapleta, saj ta želi spremeniti na začetku dogovorjene pogoje združitve. Holcim je namreč v zadnjem letu posloval veliko bolje od francoskega partnerja, odločilni dejavnik pa je tudi dejstvo, da se je razmerje med vrednostjo evra in švicarskega franka bistveno spremenilo v korist zadnjega. To spreminja sprva dogovorjeno razmerje, saj Švicarji menijo, da menjava delnic ena proti ena ni več ustrezna.

lafarge-cement-trbovlje-xx.1427903099.jpg.w.600px.jpg
Cementarna v Trbovljah je zaprla vrata, ker nima okoljevarstvenega dovoljenja. Foto: Lafarge

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Okolje & energija
Delo: Zasavski kmetje znova s tožbo nad tamkajšnje onesnaževalce
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Delo: Zasavski kmetje znova s tožbo nad tamkajšnje onesnaževalce 1

Zasavski kmetje so se podali v še en sodni boj s trboveljskim Lafarge Cementom, HSE - Energetsko družbo Trbovlje in Steklarno Hrastnik. Tožniki skupaj zahtevajo 288.000 evrov odškodnine zaradi domnevno nastale škode na kmetijskih površinah in kršenja ustavne pravice do življenja v čistem okolju med letoma 2003 in 2007, poroča današnje Delo.

FINANCE
Okolje & energija
(dopolnjeno) Kako je Uroš Macerl dobil dovoljenje za klavnico
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (dopolnjeno) Kako je Uroš Macerl dobil dovoljenje za klavnico 11

Okoljevarstvenik Uroš Macerl je dobil gradbeno dovoljenje za klavnico 29. novembra lani, 30. novembra pa je zaprosil za presojo vplivov klavnice na okolje. Zakaj tak vrstni red, so razložili Macerl, njegov zastopnik in upravna enota.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Topjob
Delodajalci okrcali državo zaradi ovir pri zaposlovanju tujcev
Topjob
TopjobLana Dakić Delodajalci okrcali državo zaradi ovir pri zaposlovanju tujcev 2

Čeprav se po podatkih države čaka na izdajo dovoljenj za zaposlovanje tujcev v povprečju 30 dni, delodajalci trdijo, da postopki trajajo dvakrat ali trikrat dlje

FINANCE
Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024
Finance
Pridružite se nam 23. aprila
Špela Mikuš Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024

V torek, 23. aprila, se nam pridružite na spletnem pogovoru s Katarino Sitar Šuštar