TOP gradbena podjetja: Gradbinci s skokom prihodkov, dobiček pa je »zabetoniran« TOP gradbena podjetja: Gradbinci s skokom prihodkov, dobiček pa je »zabetoniran« Sestavili smo lestvici največjih in najuspešnejših gradbenih podjetij v letu 2018. Največji opazno povečujejo prihodke, a je dobiček bolj klavrn. Sodeč po prvem četrtletju, bi letos lahko bil boljši, vseeno pa optimizem v panogi pojenja.
TOP gradbena podjetja: Kdo je zlato jamo našel v Belgiji TOP gradbena podjetja: Kdo je zlato jamo našel v Belgiji Velenjsko družinsko podjetje Bapa, ki daje delo 300 ljudem, je lani ustvarilo 11,5 milijona evrov prihodkov, večinoma v Belgiji. Tam cenijo podizvajalce in spoštujejo plačilno disciplino, pravi direktor Admir Hodžić.
TOP gradbena podjetja: Spoznajte gradbince iz Rogaške, ki pobirajo projekte od Kopra do Hrvaške TOP gradbena podjetja: Spoznajte gradbince iz Rogaške, ki pobirajo projekte od Kopra do Hrvaške Ivan in Rok Cajzek, GIC Gradnje: Zanima nas le gradbeništvo in z njim tesno povezane dejavnosti
TOP gradbena podjetja: Kako je ptujski gradbinec postal še enkrat večji TOP gradbena podjetja: Kako je ptujski gradbinec postal še enkrat večji V sedem let starem Gradbenem podjetju Drava so prva leta predvsem gradili za znanega kupca. Ko so se pred dvema letoma lotili tudi lastnih projektov, pa so njihovi prihodki eksplodirali.
Do konca leta desetina več zaposlenih v gradbeništvu Do konca leta desetina več zaposlenih v gradbeništvu Največjo rast števila zaposlenih do konca leta napovedujejo prav delodajalci iz gradbeništva – kar 9,3-odstotno. V podjetjih se bojijo predvsem pomanjkanja inženirjev, saj se za študij gradbeništva odloča vse manj mladih.

Odločba je, odločbe ni, Lafarge Cement pa je zaprt

Čas branja: 1 min
02.04.2015  22:00

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Francoski lastnik cementarne v Trbovljah Lafarge Cement se je sredi marca odločil, da bo osnovno proizvodnjo dal v mirovanje, še naprej pa naj bi po njihovih takratnih zatrjevanjih obratovala kamnoloma apnenca za cementarno Trbovlje. Konec meseca pa je časnik Delo pisal, da so se Francozi dokončno odločili zapustiti Slovenijo. To je posledica odločitve slovenskih inšpekcijskih služb, ki so jim prepovedale nadaljnjo proizvodnjo cementnega klinkerja, ker družba za to ni pridobila novega okoljevarstvenega dovoljenja. Dosedanjega je upravno sodišče razveljavilo lani januarja, čeprav so v Lafargeu trdili, da so zadovoljevali najstrožja merila. Agencija za okolje jih je nato pozvala k dopolnitvi vloge za vnovično pridobitev dovoljenja, a so se Francozi odločili, da je ne bodo dopolnjevali, saj niso želeli prositi za dovoljenje za obratovanje na premog, ki je zanje edini zakonsko dovoljen energent. Zaprtje cementarne pomeni, da bo v kratkem izgubila delo vsaj polovica od 75 zaposlenih.

Matična družba Lafarge pa se medtem ukvarja z veliko večjimi zadevami, kot je trboveljska cementarna. Pri že lani dogovorjeni združitvi z drugim cementnim velikanom, švicarskim Holcimom, se zapleta, saj ta želi spremeniti na začetku dogovorjene pogoje združitve. Holcim je namreč v zadnjem letu posloval veliko bolje od francoskega partnerja, odločilni dejavnik pa je tudi dejstvo, da se je razmerje med vrednostjo evra in švicarskega franka bistveno spremenilo v korist zadnjega. To spreminja sprva dogovorjeno razmerje, saj Švicarji menijo, da menjava delnic ena proti ena ni več ustrezna.

lafarge-cement-trbovlje-xx.1427903099.jpg.w.600px.jpg
Cementarna v Trbovljah je zaprla vrata, ker nima okoljevarstvenega dovoljenja. Foto: Lafarge


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Majhenič: Prvi izsledki potrjujejo, da smo pri Bratuškovi našli, kar smo iskali 12

Šef NPU o preiskavah domnevnih nepravilnosti pri imenovanju bivše premierke Alenke Bratušek za kandidatko za evropsko komisarko

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Slovenci se vračajo! Bodo dobili službe? 2

Kriza in brezup sta številne Slovence v zadnjih letih odpeljala na tuje, toda nekateri se vračajo

FINANCE
Trendi
Trendi Intervju: Vsak arhitekturni natečaj je kondicijski test

Ko so se vremena arhitektom v Sloveniji pooblačila, so se v biroju Ofis arhitekti usmerili v tujino.