Manager

Snapchat in Pinterest na poti v nebo

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

02.04.2015 22:00
Čas branja: 1 min

Kitajski mogotec spletne trgovine Jack Ma (oziroma njegova Alibaba) je vložil 200 milijonov dolarjev v nekaj manj kot štiri leta staro podjetje Snapchat z aplikacijo za slikovna sporočila, ki v nekaj sekundah izginejo. Družabno omrežje Pinterest s spletnimi tablami za pripenjanje članom všečnih slik pa je prejelo 376 milijonov dolarjev svežega kapitala različnih vlagateljev in pričakuje, da bo v kratkem pridobilo še skoraj pol toliko dodatnih naložb. Zanju je bil to že sedmi oziroma osmi krog naložb: Snapchat je doslej pridobil 845 milijonov, nekoliko starejši Pinterest pa 1,1 milijarde dolarjev.

spiegel-evan-xx.1410513392.jpg.o.600px.jpg
Soustanovitelj in direktor Snapchata Evan Spiegel je prepričal tudi kitajsko Alibabo, ki je za dober odstotek lastništva v podjetje vložila 200 milijonov dolarjev.

Zanimivejša od samih zneskov je vrednost, na katero so vlagatelji ocenili podjetji ob vstopu v lastništvo. Pinterest trenutno cenijo na 11 milijard dolarjev, več kot dvakrat višje kot še pred 10 meseci. Snapchatov vzpon je še bolj impresiven, kajti Alibaba ga je ob vstopu ocenila že na 15 milijard dolarjev. Snapchatov souustanovitelj in direktor Evan Spiegel je zaslovel, ko je konec leta 2013 zavrnil trimilijardno nakupno ponudbo Facebooka, in trenutno kaže, da je bila njegova odločitev pravilna. Njihova aplikacija z izginjajočimi slikami in videoposnetki je najprej požela največ navdušenja med mladimi, njen uspeh pa gre verjetno pripisati tudi rastočemu zavedanju, da podobe, ki ostanejo trajno zabeležene na spletu, razkrivajo preveč zasebnosti in lahko njihove nosilce čez čas spravijo tudi v precejšnjo zadrego. Za dolgoročnejšo rast mladih podjetij, med katerimi smo videli že mnogo hitro ugaslih zvezd, pa je temeljnega pomena, kako znajo začetno uspešno idejo nadgraditi z novimi storitvam in poslovnimi modeli. Snapchat se očitne ne namerava zadovoljiti z najstniškimi navdušenci; od januarja denimo prek svoje aplikacije ponuja tudi vsebine več medijskih hiš, še pred tem pa je uporabnikom omogočil tudi opravljanje neposrednih medsebojnih plačil. Prav zadnje naj bi po mnenju opazovalcev najbolj pritegnilo zanimanje spletnega trgovca Alibaba. Tudi Pinterest išče nove storitve, s katerimi bi postal še vabljivejši za oglaševalce. Ena od novosti, ki jih po medijskih virih pripravlja za bližnjo prihodnost, bo na primer neposredna povezava pripetih slik z gumbom za nakup izdelka. Podjetje je od nedavnega nekoliko »v sorodu« tudi s Slovenci; januarja je namreč kupil ameriški start-up Kosei, katerega soustanovitelj je tudi naš rojak Jure Leskovec, sicer predavatelj na univerzi v Stanfordu. Kosei razvija storitev, ki pospešuje prodajo na podlagi personaliziranih priporočil izdelkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Finančnik, ki je iz traktorja naredil boeing, ali kdo je novi šef Alibabe
Manager
ManagerTina Bernik Finančnik, ki je iz traktorja naredil boeing, ali kdo je novi šef Alibabe

Jack Ma, soustanovitelj in predsednik upravnega odbora Alibabe, je za svojega naslednika izbral Daniela Zhanga, ki je v podjetje prišel pred 11 leti. Kdo je in kaj ga čaka na vrhu enega največjih tehnoloških podjetij na svetu?

FINANCE
Slovenija
Nagrade uslužbencem zarezale v Alibabin dobiček
FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Manager
Katera so zveneča tehnološka imena, ki pogledujejo proti borzi
Manager
ManagerŽiga Brdnik Katera so zveneča tehnološka imena, ki pogledujejo proti borzi

V tehnološkem svetu se letos utegne zgoditi več odmevnih borznih debijev. V tujih medijih se omenjajo Dropbox, Xiaomi, Spotify, Airbnb, Pinterest, Lyft in SoftBank Corp.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B