Manager

Če država zna, lahko ima

Kako to počnejo Norvežani

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
02.04.2015 22:00
Čas branja: 2 min

Po podatkih inštituta SWFI, ki tudi pripravlja svetovno lestvico največjih skladov državnega premoženja (sove­reign wealth fund), ima Norveška z 863 milijardami dolarjev (okoli 786 milijard evrov) največji državni sklad na svetu. Norveška si je sicer pridobila ugled kot država, ki je upravljanje svojega premoženja rešila zelo dobro.

V sklad GPFG (Government Pension Fund Global), ki so ga ustanovili leta 1996 (sedanje ime ima od januarja 2006, prej se je imenoval Petroleum Fund of Norway), se stekajo zaslužki od prodaje nafte in plina, ki so ju Norvežani v Severnem morju odkrili leta 1969; to vključuje davčne prihodke, lastništvo delnic (ownership shares) in dividende od državnega lastniškega deleža v naftni družbi StatoilHydro. Sklad je med največjimi vlagatelji na svetu in ima v lasti več kot odstotek vseh svetovnih delnic z deleži v okoli osem tisoč družbah v različnih državah. GPFG velja za enega najbolje upravljanih skladov na svetu.

Upravljavsko taktirko ima država, natančneje norveška investicijska banka NBIM (Norges Bank Investment Management), ki je ločen del norveške centralne banke Norges Bank in je odgovorna za operativno upravljanje tega sklada, pa tudi deviznih rezerv centralne banke.

Krizo donosov reševala draga nafta

Medtem ko je sklad leta 2013 ustvaril drugi najboljši, 15,9-odstotni donos v zgodovini, mu je lani šlo precej slabše, saj je bila donosnost 7,9-odstotna, predvsem zaradi manjše gospodarske rasti v Evropi in naraščajočih geopolitičnih napetosti, je za Reuters pojasnil prvi mož Yngve Slyngstad. Zato, pa tudi zaradi nizkih cen nafte, zaradi česar se v sklad steka precej manj denarja, so se odločili za prevetritev portfelja, in sicer so okrepili naložbe v nepremičnine, zmanjšali pa tiste v evropskih državnih obveznicah. Tako v portfelju sklada obveznice zdaj pomenijo 36,5-odstotni delež (prej 37,3-odstotnega), delnice 61,3-odstotnega, podobno kot prej, nepremičnine pa 2,2-odstotnega (prej 1,3-odstotnega).

Drugače je bilo ob izbruhu krize, ko je sklad leta 2008 s svojimi naložbami pridelal 71,5 milijarde evrov izgube. Poslovni rezultati so bili najslabši v zgodovini sklada. Kljub izgubam v naložbenem portfelju pa se je vrednost sklada do konca leta 2008 povzpela za približno 29 milijard evrov, na skoraj 254 milijard evrov, zaradi svežega dotoka denarja od prodaje energentov - cene so v prvi polovici leta 2008 dosegle rekordne ravni - in nekoliko šibkejše krone. Leta 2013 je NBIM oblikoval svetovalni odbor za korporativno upravljanje, ki večjim podjetjem lahko nudi pomoč pri pomembnih odločitvah, s čimer krepijo aktivno lastništvo.

Neizogibni politični apetiti

Tudi norveški sklad zbuja politične apetite, še zlasti pred volitvami, pa tudi razburjenje ljudi. Pravila sicer določajo, da lahko vlada v »normalnih letih« uporabi štiri odstotke vrednosti sklada, kar je tudi njegov dolgoročni letni donos. Norvežani pa se čudijo, da morajo ob takih prihodkih od nafte več mesecev čakati v vrstah v zdravstvenih domovih, plačevati kosilo za svoje otroke v šolah in se na starost spoprijemati s pomanjkanjem prostora v domovih za starejše, je mogoče prebrati v medijskih zapisih.

Norveška je sklad ustanovila, da bi lahko financirala sistem social­ne države, potem ko bo priliv sredstev od prodaje nafte presahnil. Z omejevanjem črpanja sredstev iz sklada se želijo na Norveškem izogniti težavam, ki so jih imele nekatere države, ko so odkrile velike zaloge naravnih virov in začele na veliko zapravljati. Eden od primerov nespametnega upravljanja je Nizozemska, kjer je izkoriščanje zemeljskega plina botrovalo razcvetu gospodarstva v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, a je to tudi prineslo visoko inflacijo, visoke obrestne mere in precenjeno valuto, kar je povzročilo upad gospodarske proizvodnje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Članki
Norveški paradržavni pokojninski sklad: umika se iz VW, namerava pa povečati naložbe na Otoku
Finance
FinanceAlbina Kenda Norveški paradržavni pokojninski sklad: umika se iz VW, namerava pa povečati naložbe na Otoku 1

Minulo poslovno leto za norveški paradržavni pokojninski sklad – podobno kot za številne druge pokojninske sklade – ni bilo najbolj uspešno, saj ga je sklad končal z negativnim donosom

FINANCE
Članki
Kateri skladi so bili lani najbolj donosni
FINANCE
Delnice, kriptovalute, nepremičnine, depozit - kam z denarjem v letu 2018?
Finance
Blaž Hribar Delnice, kriptovalute, nepremičnine, depozit - kam z denarjem v letu 2018? 5

Nasveti za konservativne in ambiciozne vlagatelje

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

Moje finance
Varčevanje
Kam z nekaj desetaki na mesec?
Moje finance
VarčevanjeMarja Milič Kam z nekaj desetaki na mesec?

Naredite pravo potezo in preverite zmagovalce med 241 z zvezdicami ocenjenimi vzajemnimi skladi. Izluščili smo 30 najboljših in jih nagradili s kristalnim kipcem zvezdonosom na 7. dnevu mojih financ 13. marca.

Moje finance
Varčevanje
Kako so pokojninci upravljali vaš denar
Moje finance
VarčevanjeMatevž Magajna Kako so pokojninci upravljali vaš denar

Več kot pol milijona Slovencev za dodatno pokojnino varčuje v skladih življenjskega cikla, zato smo preverili, kako donosni so bili ti skladi, ki jih pri nas ponuja 11 pokojninskih družb in zavarovalnic.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B