Manager

Gor in dol

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

04.06.2015 22:00
Čas branja: 5 min

Gor

Črtomic Remec: nov v stanovanjski politiki

Krmilo republiškega stanovanjskega sklada bo 1. julija za prihodnja štiri leta prevzel Črtomir Remec. Nasledil bo Žigo Andoljška, ki je na začetku leta odstopil, ker je bil v sodnem postopku zaradi zlorabe položaja in pozneje tudi obsojen na pogojno kazen. Remec je 54-letni magister gradbeništva, ki je delovno pot začel na Inštitutu za metalne konstrukcije, kjer je prav kmalu postal direktor. Nato je postal direktor inštituta CBS, celovite gradbene rešitve, ki ga je ustanovil trebanjski Trimo. Je tudi predsednik inženirske zbornice, bil pa je tudi predsednik Evropskega sveta inženirskih zbornic. V okviru inženirske zbornice je bil pobudnik predloga za oživitev gradbeništva, ki naj bi temeljila na državnih infrastrukturnih projektih, zlasti železniških in hidroenergetskih. Skratka, njegovo dosedanje profesionalno delo je bilo daleč od stanovanjske politike in ni jasno, zakaj ga je vlada poslala nabirat izkušnje na novo področje.

remec-crtomir8-us.1433158496.jpg.o.600px.jpg
Foto: Urban Štebljaj

Gor

Marjan Mačkošek: novi predsednik, stari šef

Direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek je postal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Gre za častno funkcijo z dveletnim mandatom, tako da bo dozdajšnji predsednik in generalni direktor zbornice Samo Hribar Milič kot direktor, ki je na tem mestu že od leta 2007, še naprej dejansko vodil GZS. Mačkošek podpira prostovoljno članstvo v zbornici in zagovarja stališče, da je treba zbornico postaviti enakopravno ob bok vladajoči politiki in sindikatom. Sam pravi, da je človek konsenza, hkrati pa je učinkovit in hiter pri uresničevanju dogovorjenega. Napovedal je odprodajo zborničnega premoženja, vendar je treba prej vedeti, za kaj se bo porabila kupnina. Drugače pa Mačkošek štorsko jeklarno, katere največji, več kot četrtinski lastnik je Unior, vodi že 17 let. Lani sicer niso dosegli načrtovanih rezultatov, so pa dobiček iz poslovanja povečali za skoraj 60 odstotkov, dvignili so tudi dodano vrednost na zaposlenega in čisti dobiček.

mackosek-marjan-us.1433158553.jpg.o.600px.jpg
Foto: Irena Herak

Gor

Dejan Turk: novi stari šef Simobila

Po letu dni vodenja sestrske družbe Vip mobile v Srbiji Dejan Turk ponovno prevzema še vrh Simobila. Zdaj vodi tako srbskega kot slovenskega mobilnega operaterja v lasti Telekoma Austria. Turkova vrnitev na čelo Simobila je posledica slabšega poslovanja tega operaterja v minulem letu in zahteve lastnikov, da slovenski operater zniža stroške. Turk pravi, da so slabši rezultati Simobila kot tudi konkurentov posledica dejstva, da se je pretekla skokovita rast upočasnila, ponekod celo ustavila. K temu so najbolj pripomogli znižane cene mobilnega gostovanja v tujini po nareku EU in omejitev veleprodajnih cen (kot je zaračunavanje uporabe infrastrukture drugim operaterjem) ter povečanje naložb v frekvence in omrežja četrte generacije. Še pred Turkovo vrnitvijo na čelo Simobila sta dotedanja vodilna Jorg Zeddies in Ulrich Rokita morala oditi iz družbe, slišati pa je, da se bo zmanjšanje števila zaposlenih še nadaljevalo. Turk pravi, da je njegova glavna naloga, da vlije zaupanje in zmagovalni duh zaposlenim ter skupaj z njimi ustvari zmogljivejšo, hitrejšo in manj kompleksno organizacijo, ki bo dobro razumela potrebe in pričakovanja svojih uporabnikov.

turk-dejan01-be.1433158577.jpg.o.600px.jpg
Foto: Aleš Beno

Gor: Podjetniški dekan preskočil med bankirje

Jaka Vadnjal, dekan GEA Collegea - Fakultete za podjetništvo, je pridobil vse potrebne licence za vodenje Hranilnice Lon. Ker delničarji hranilnice niso bili zadovoljni z lanskimi rezultati, ko je ta dosegla nekaj čez 232 milijonov evrov bilančne vsote in okoli 575 evrov čistega dobička, je moral oditi prejšnji predsednik uprave Teodor Žepič. Vadnjal sicer nima izkušenj v bančništvu, je pa nekaj let vodil družinsko podjetje, bil je pomočnik Pospeševalnega centra za malo gospodarstvo ter Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije. Po izobrazbi je ekonomist in strojnik, znanje pa je nabiral tudi v Angliji, ZDA in Italiji. Je tudi kolumnist časnika Finance.

vadnjal-jaka16-br.1433158893.jpg.o.600px.jpg
Foto: Barbara Reya

Dol: Nemški lastnik opravil s političnim kadriranjem

Nemški Fraport, ki je pred kratkim kupil Aerodrom Ljubljana, je iz uprave odslovil Iztoka Podbregarja, ki je bil pristojen za upravljanje človeških virov, varnostni management in koordinacijo z državnimi organi ter drugimi javnostmi. Spomnimo, da je nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske, direktor Sove, predsednik LDS in predavatelj prišel v upravo Aerodroma prek politike pred slabima dvema letoma. Po pisanju časnika Finance naj bi Fraport Podbregarju kot odpravnino ponudil enoletno plačo svetovalca direktorja. Podbregar se z razrešitvijo iz uprave ne strinja, zato je že najel odvetnico, ki mu bo na sodišču pomagala dokazovati po njegovem mnenju krivične Fraportove odločitve.

podbregar-iztok01-be.1433158900.jpg.o.600px.jpg
Foto: Aleš Beno

Gor: Iz telekomunikacij v Tuševo trgovino

Potem ko je lanska prodaja telekomunikacijskega operaterja Tušmobil Telemachu od aprila tudi uradno pod streho, je največji slovenski družinski trgovec Mirko Tuš in nekdanji najbogatejši Slovenec njegovega donedavnega direktorja Gregorja Štampoharja kot poslovnega direktorja vzel v upravo svoje Skupine Tuš. Štampohar, pred tem zavarovalničar, je Tušmobil vodil od leta 2013, v tem času se je podjetje prevesilo iz izgube v dobiček. Svetlejšo prihodnost je ob svojem prihodu napovedal tudi Skupini Tuš, ki se zadnja leta bori s prezadolženostjo. V skupini so se ob tej priložnosti pohvalili, da so od leta 2011 povrnili že 200 milijonov evrov obresti in glavnice.

stampohar-gregor20-be.1433159054.jpg.o.600px.jpg
Foto: Aleš Beno

Dol: Zdržal je tri mesece

Luka Koper bo morala iskati novega člana uprave za finance, saj je Tine Svoljšak po samo treh mesecih odstopil s tega položaja. Odstop naj bi bil posledica težav v komunikaciji in nezaupanja med njim, predsednikom uprave Luke Koper Dragom Matičem in prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc. Svoljšak, ki velja za varovanca Marka Pogorevca, je imel težave tudi v Darsu. Državna revizijska komisija je proti njemu in še dvema takratnima sodelavcema na Darsu vložila obtožilni predlog zaradi kršitev pravil pri javnem naročanju. Svoljšak je za časnik Finance zatrdil, da je bil postopek javnega naročanja izveden, preden je on postal član uprave Darsa. Znano je tudi, da Svoljšak ni izpolnjeval pogojev za člana uprave Darsa, saj ni imel pet let izkušenj na vodilnih položajih. Na Dars je prišel iz revizijske hiše KPMG.

svoljsak-tine-xx.1433159062.jpg.o.600px.jpg
Foto: DARS

Dol: Nekdanji NKBM-jevec odletel še iz Hidrotehnika

Po dveh letih vodenja Hidrotehnika je na začetku maja s položaja predsednika uprave odstopil Srečko Judar. Pred prihodom v Hidrotehnik je skrbel za naložbe v NKBM, pred tem pa je bil član uprave Infonda Holdinga. Judar je bil tudi nadzornik v propadlem podjetju Zadar projekt, kjer naj bi izpuhteli milijoni iz NKBM. Je tudi dober prijatelj nekdanjega predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča, ki mu je za nekaj časa »podaril« lastništvo v podjetju MK-Fin; Kovačič ga je ustanovil leta 2012 kmalu po odhodu z vrha mariborske banke. Naslednje leto je Kovačič MK-Fin vzel nazaj. Judarja je v Hidrotehniki nadomestil Klemen Zajc.

Gor: Razvijal bo posle pri Italijanih

Razvoj poslovanja za vzhodno Evropo pri italijanski korporaciji Samer & Co. vodi Igor Jakomin, dozdajšnji predstojnik katedre za prometno logistiko, nekdanji nadzornik Luke Koper in državni sekretar za promet v času ministrovanja Patricka Vlačiča. Italijanska korporacija je specializirana za zavarovanja v ladjarstvu, so tudi pomorski agent za nekaj ladjarjev, ukvarjajo pa se še s špedicijo na področju ladijskih prevozov. Po pisanju časnika Finance bo Jakomin služboval v Trstu in Kopru, Samer & Co. pa ima podružnice tudi zunaj Evrope.

Dol: Nasledniku pustil dobre temelje

Janko Pirkovič, ki je vodil BTC Logistiko zadnjih 13 let, se je upokojil, zamenjal ga je njegov pomočnik Robi Košir. Oba sta dolgoletna sodelavca v BTC, Pirkovič je tam oddelal 30 let, Košir pa 15. Pirkovič je lani prihodke BTC Logistike povečal skoraj za petino, na 23 milijonov evrov. Podjetje pa je lani tudi prevzelo upravljanje skladišča Petrola v Zalogu. Po poročanju Financ bo glavni projekt novega direktorja priprava na gradnjo multimodalnega terminala, ki ga načrtujejo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami. Investicija naj bi bila vredna 140 milijonov evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Nepremičnine
Poglejte, skozi kaj vse se bodo prebijali gradbinci pod Karavankami
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Poglejte, skozi kaj vse se bodo prebijali gradbinci pod Karavankami 2

Dars je pred približno mescem dni objavil razpis za predvidoma 150 milijonov evrov vredno gradnjo druge cevi karavanškega predora. Drugače od gradnje prve cevi bodo izvajalci precej bolj natančno vedeli, skozi katere plasti se bodo prebijali, saj je v projektu tudi dokaj podrobna geološka karta.

FINANCE
Manager
(intervju) Iz prve roke o selitvi svetovne tekstilne industrije iz Azije v Afriko
Manager
ManagerNataša Koražija (intervju) Iz prve roke o selitvi svetovne tekstilne industrije iz Azije v Afriko 3

»Vse večja verjetnost je, da kupite oblačilo, sešito v Etiopiji. Pogoji za naložbe so tam odlični,« pravi Tadej Pojbič, ki je sodeloval pri gradnji in zagonu tovarne na severu Etiopije

FINANCE
Transport in logistika
Svet delavcev Luke Koper zagotovil polno podporo upravi Dimitrija Zadela
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Svet delavcev Luke Koper zagotovil polno podporo upravi Dimitrija Zadela 1

Vsi smo na isti ladji, vsi plujemo v isto smer, pravi Mirko Slosar, predsednik sveta delavcev Luke Koper

FINANCE
Srbski poslovnež Miodrag Kostić povečal delež v Aerodromu Portorož
Finance
Aleš Perčič Srbski poslovnež Miodrag Kostić povečal delež v Aerodromu Portorož

Istrabenz je prodal 15 odstotkov Aerodroma Portorož. Razdelila sta si ga občina Piran in družba Hotel Palace Portorož v lasti Miodraga Kostića

FINANCE
Članki
Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?
PRO
Članki
ČlankiMoje finance Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja? (PRO)

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan osvaja »sveža« dekleta. Tako namreč gleda na svojo službo - prodajo. Danes mora vsak znati kaj prodati. Če ne drugega, pa sebe.

FINANCE
Bančne upnice ustavile postopek prodaje terjatev do skupine Tuš; kaj zdaj?
Finance
Petra Sovdat Bančne upnice ustavile postopek prodaje terjatev do skupine Tuš; kaj zdaj? 3

Sklad Georgea Sorosa ni oddal ponudbe - sledi nov načrt finančnega prestrukturiranja?

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B