Manager

Deutsche Bank se krči

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

04.06.2015 22:00
Čas branja: 1 min

Deutsche Bank namerava do leta 2020 sredstva zmanjšati za 200 milijard evrov, sta konec aprila napovedala sopredsednika uprave največje nemške banke Anshu Jain in Jürgen Fitschen. Do zdaj se je ukvarjala z vsem, kar banka sploh lahko počne, v prihodnje pa namerava izstopiti iz vrste dejavnosti in iz desetine držav, v katerih je navzoča zdaj. Prodala bo tudi banko Postbank, ki jo je kupila na pragu krize leta 2008, še pod prejšnjim šefom Josefom Ackermannom. Predsednika sta napovedala znižanje stroškov za 3,5 milijarde evrov na leto, nista pa še podrobneje povedala, kako. Delničarji so njune napovedi sprejeli zadržano, na dan naznanila je vrednost delnic še upadla.

Jurgen-Fitschen-Anshu-Jain-bl.1433160458.jpg.s.600px.jpg
Deutsche Bank bo z zamudo morala plačati svoj davek krizi: skrčila bo svoj obseg, se osredotočila na manj dejavnosti in letno stroške znižala za 3,5 milijarde evrov, sta napovedala predsednika uprave Anshu Jain (desno) in Jürgen Fitschen. Foto: Ralph Orlowski/Bloomberg

Napoved prestrukturiranja je prišla le malo po objavi četrtletnih rezultatov, ki so pokazali 50-odstotni upad dobička. Tudi sicer se Deutsche Bank spopada s številnimi težavami, vključno s tožbami zaradi manipuliranja s tečaji in obrestnimi merami. Aprila ji je bila naložena kazen 2,3 milijarde evrov, ki jo bo zaradi manipuliranja z obrestnimi merami v preteklosti morala plačati ameriški in britanski državi.

Za Deutsche Bank je prišel čas, ko bo morala predelali lekcije, ki bi se jih morala naučiti že zdavnaj, so po napovedi prestrukturiranja napisali v pariškem mediju Worldcrunch, ki pokriva mednarodne teme za angleško govoreče bralce. Banka je namreč prva leta krize preživela tako rekoč nedotaknjena, kot da se ni nič spremenilo. Zdaj se bo prisiljena krčiti in povečati učinkovitost, da bo ujela korak s konkurenčnimi bankami.

Spremembe, ki jih je aprila napovedalo vodstvo, sicer niso tako korenite, kot so pričakovali in želeli nekateri delničarji. Pred tem se je namreč govorilo, da naj bi Deutsche Bank opustila komercialno bančništvo z varčevanjem in dajanjem posojil ter se osredotočila predvsem na investicijsko bančništvo. Uprava se za to ni odločila.

Kljub začetnemu nezaupanju, ki ga je upravi izrazil trg, je upravni odbor pred majsko skupščino Anshuju Jainu še okrepil pooblastila, poleg predsedniške so mu podelili še funkcijo direktorja za strategijo in organizacijski razvoj, s čimer ima popoln nadzor nad prestrukturiranjem banke.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Članki
Junak filma Velika poteza: Deutsche Bank je v težavah!
Finance
FinanceNicolas Vanek Junak filma Velika poteza: Deutsche Bank je v težavah!

Steve Eisman, ki je pravilno napovedal padec ameriškega nepremičninskega trga, je spregovoril o bankah in kriptovalutah

FINANCE
Slovenija
Deutsche Bank oklestili bonitetno oceno
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje
Finance
FinanceAlbina Kenda Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

FINANCE
Članki
Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank
Finance
FinanceAlbina Kenda Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank 8

Dilem je veliko, krepi jih tudi dejstvo, da je tečaj delnic Deutsche Bank pod velikim tržnim pritiskom zdrsnil na zgodovinsko najnižjo raven

FINANCE
Bo Deutsche Bank postala še bolj (pre)velika?
Finance
Tadej Kotnik Bo Deutsche Bank postala še bolj (pre)velika? 3

Od minulega tedna ima zamisel o združitvi dveh največjih nemških bank, Deutsche Bank in Commerzbank, po poročanju medijev tudi uradno podporo nemških oblasti. Večina se je lotila ocenjevanja sinergij, precej manj pa se obremenjujejo z dejstvom, da bi ta združitev skrajno odstopala od načela, po katerem nobena banka ne bi smela biti tako velika, da bi jo v primeru insolventnosti država morala reševati.