Manager

Volvo bo reševal konkurentov direktor

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

04.06.2015 22:00
Čas branja: 1 min

Švedski proizvajalec tovornjakov, avtobusov in gradbene opreme Volvo (ki že dolgo nima več nič skupnega s proizvajalcem avtomobilov Volvo Cars, ta je od leta 2010 v lasti kitajskega koncerna Geely) je po hitrem postopku odslovil glavnega direktorja Olofa Perssona, ki je največje švedsko podjetje vodil zadnja štiri leta. Novi šef Martin Lundstedt bo izpraznjeno mesto zasedel oktobra, speljali pa so ga svojemu konkurentu Scanii. Ta je v lasti Volkswagna, ki je na trgu tovornjakov in drugih težkih vozil eden od dveh največ­jih Volvovih konkurentov; drugi je nemški Daimler. Volvo, po navedbah Bloomberga drugi največji svetovni proizvajalec tovornjakov, se je pod Perssonovim vodstvom krčevito boril za povečanje dobičkonosnosti, a vse krčenje stroškov ni bilo dovolj. Potem ko je lani utrpel strm upad na kitajskem trgu, stopnja dobičkonosnosti poslovanja pa niti od daleč ni dosegla zahtevane dvomestne številke, je največji delničar, investicijski sklad Cevian, izgubil potrpljenje, čeprav je v prvem letošnjem četrtletju Volvo prikazal boljše rezultate.

lundstedt-martin-01-xx.1433160929.jpg.w.600px.jpg
Hvaležnost v poslu ni posebej cenjena beseda. Potem ko je dosedanji šef švedskega Volva štiri leta korenito klestil stroške, so ga lastniki po hitrem postopku zamenjali z novim, Martinom Lundstedtom, ki prihaja iz konkurenta Scania. Od njega pričakujejo rast. Foto: Press/ Lucas Holm

Martin Lundstedt, 47-letni bodoči direktor Volva, je vso dosedanjo kariero zgradil v Scanii, njen glavni direktor pa je postal leta 2012. S prevzemom funkcije v svojem konkurentu Volvu je na ramena prevzel breme velikih pričakovanj. Ob imenovanju so ga pospremili z napovedjo, da bo Volvo pod njegovim vodstvom postal najboljši svetovni proizvajalce tovornjakov, in dodali, da je po letu krčenja stroškov zdaj nastopil čas za njegovo rast. Kot zanimivost dodajmo, da je Volvo, ki je zdaj »prevzel« Scanijinega direktorja, leta 1999 skorajda prevzel lastništvo Scanie. Kupčija je bila že sklenjena, a so jo preprečili varuhi konkurence, več let pozneje pa je nakup uspel Volkswagnu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Avto
Volvova pot do rekordnega dobička
Avto
AvtoMiloš Milač Volvova pot do rekordnega dobička

Analizirali smo poslovanje švedskega proizvajalca Volvo, ki od prevzema kitajskega geelyja naravnost cveti. V zadnjem četrtletju pa je dosegel rekorden dobiček 405 milijonov evrov.

FINANCE
Avto
Mali volvo z velikimi ambicijami
Avto
AvtoMatej Kačič Mali volvo z velikimi ambicijami 4

Volvo je za ceno 29.990 evrov na slovenske ceste pripeljal model XC40, kompaktni športni terenec pa ne skriva ambicij postati njihov najbolje prodajani model. 

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Kako si je Volvov šef prislužil priznanje svetovnega avtomobilskega voditelja leta
Avto
AvtoMiloš Milač Kako si je Volvov šef prislužil priznanje svetovnega avtomobilskega voditelja leta

Volvo je v ponedeljek premagal tekmece z evropskem izboru, predsednik uprave Volva Hakan Samuellson pa je postal prvi prejemnik nagrade za svetovnega avtomobilskega voditelja leta »World person of the Year 2018«, ki jo podeljuje organizacija Svetovni avto leta.

FINANCE
Avto
Volvo povečal prodajo in že zapolnil letošnjo knjigo naročil
Avto
AvtoUroš Božin Volvo povečal prodajo in že zapolnil letošnjo knjigo naročil

Prihodki od prodaje so se povečali za petino, k rasti pa so prispevali vsi poslovni segmenti

FINANCE
Avto
Je proizvodnja avtov na Kitajskem res kakovostnejša kot v Evropi?
Avto
AvtoUroš Božin Je proizvodnja avtov na Kitajskem res kakovostnejša kot v Evropi? 14

Tako meni Robin Page, eden izmed vodilnih oblikovalcev pri Volvu. Kaj je glavni razlog?

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju