Manager

Šef, kupi mi pametno uro

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

04.06.2015 22:00
Čas branja: 1 min

Pametne ure, zapestnice, očala .... Različne oblike nosljive tehnologije, ki bodo v bližnji prihodnosti preplavile trg, ne bodo samo igračke za tehnološke navdušence, ampak utegnejo sčasoma postati nepogrešljivi delovni pripomočki. Začetki so že tu. Delavci v britanski trgovski verigi Tesco nosijo pametne zapestnice, ki avtomatično evidentirajo blago, medtem ko ga razporejajo na stojala in police. Zapisovanje zato ni več potrebno, managerji pa imajo ob tem pregled nad porabljenim časom. Merilniki utrujenosti skrbijo za varnost viličaristov. Delavci Boeinga uporabljajo nosljive pametne naprave, da lahko sestavljajo dele, ne da bi morali gledati v navodila. Nosljive naprave so zmožne tudi bolj sofisticiranih merjenj: pametni naglavni trak na primer meri možganske valove in sporoča, kdaj je človek najbolj ustvarjalen in produktiven. Primere smo vzeli iz ameriške revije Entrepreneur, ki sicer še zdaleč ni edina, ki napoveduje prodor nosljive tehnologije v proizvodne hale in pisarne. Najdejo se tudi junaki, ki poskušajo učinek uporabe takih naprav pri delu tudi izmeriti. IT-družba Rackpace, ki se ukvarja z računalništvom v oblaku, je na primer izračunala, da so zaposleni z njimi za 8,5 odstotka učinkovitejši in za 3,5 odstotka zadovoljnejši, navaja Entrepreneur.

slika-mn6-1
Foto: Thinkstock

Seveda ob tem ne manjka tudi pomislekov. Največja skrb je povečana nevarnost nezaželenega dostopa do zaupnih informacij podjetij, takoj zatem pa je skrb za lastno zasebnost. V jesenski raziskavi svetovalne družbe PricewaterhouseCoopers (PwC) je dobro polovico vprašanih tudi skrbelo, da bi jih uporaba takih naprav pri delu spremenila v robote. Pogosto je slišati tudi nezanemarljiv pomislek, zlasti kadar gre za delo v pisarnah, da utegnejo take naprave motiti pozornost zaposlenih, še bolj kot jih zdaj dekoncentrira poplava e-pošte in podatkov, s katerimi so bombardirani z vseh strani. Kljub vsem pomislekom različne raziskave povedo, da si jih večina želi. Ali imajo pri tem na prvem mestu v mislih produktivnost, je sicer drugo vprašanje. Ena od ameriških raziskav med IT-strokovnjaki na primer kaže, da bi si 60 odstotkov vprašanih želelo uporabljati take naprave pri delu, a le 37 odstotkov jim verjame, da bi jim to olajšalo delo. Že omenjena raziskava PwC je pokazala še večjo naklonjenost: 77 odstotkov vprašanih verjame, da bi to povečalo produktivnost. Ob tem pa, delodajalci, pozor: 46 odstotkov jih meni, da bi jim take naprave morali kupiti delodajalci, in ne da bi jih plačali sami.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Moje finance
Slovenija
Kako danes pametno športati
Moje finance
SlovenijaMiran Varga Kako danes pametno športati

»Nošenčki« so elektronske naprave, ki se na telesu nosijo kot pripomočki za analizo fizioloških podatkov. postale so pravcate umetnine ali modni dodatki. kdo jih nosi in koliko sploh stanejo?

FINANCE
IKT
(intervju) Tudi povezana vozila bodo postala mobilne denarnice
IKT
IKTMiran Varga (intervju) Tudi povezana vozila bodo postala mobilne denarnice

Na sejmu Mobile World Congress v Barceloni smo se pogovarjali s Kiki Del Valle, podpredsednico in vodjo oddelka plačevanja na vsaki napravi v družbi Mastercard

FINANCE
IKT
Rekordnih 294 milijard evrov za potrošniško elektroniko
IKT
IKTMiran Varga Rekordnih 294 milijard evrov za potrošniško elektroniko

Tolikšen je znesek, ki ga bodo letos Američani porabili za svoje digitalne igrače, pripomočke in belo tehniko.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala
IKT
IKTMiran Varga Sejem CES skozi nekoliko bolj poslovna očala

Medtem ko se množica ljubiteljev porabniške elektronike navdušuje nad sodobnimi digitalnimi televizorji in številnimi inovativnimi mobilnimi rešitvami, nas je zanimalo, kaj sejem CES ponuja na področju digitalne preobrazbe poslovanja

FINANCE
Slovenija
Kaj veseli, kaj skrbi 1.293 direktorjev z vsega sveta?
FINANCE
Manager
Naprave, ki prisluhnejo in odgovarjajo, prodirajo v naše domove
Manager
ManagerMiran Varga Naprave, ki prisluhnejo in odgovarjajo, prodirajo v naše domove

Bržkone ena največjih tehnoloških senzacij letos bodo pametni zvočniki v navezi s storitvami pametnih pomočnikov. Gre za naprave, ki nam bodo prisluhnile in nato krmilile druge naprave in sisteme ali pa postregle z bolj ali manj natančnim odgovorom.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.