Manager

Nadzornik proti ministru - lovite tatu!

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

03.09.2015 22:30
Čas branja: 1 min

Komu se ne bi orosile oči, če človek na pomembni državni funkciji postavi vse na kocko in obtoži ministra političnih pritiskov? Robert Ličen, predsednik nadzornega sveta Darsa, je sklical kar tiskovno konferenco in povedal, da mu je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič že dvakrat osebno naročil, naj odstavi predsednika Darsove uprave Matjaža Kneza.

licen-robert-xx.1441299567.jpg.o.600px.jpg
Se Robert Ličen, ki ministra obtožuje političnih pritiskov, bojuje za korporativno higieno ali pa z napadom zgolj brani svoj ogroženi nadzorniški položaj v Darsu?

Doslej ni bilo v navadi, da bi kdo na pomembni funkciji v kakem državnem podjetju javno govoril o političnih pritiskih, če niso žagali ravno njega samega. Kolobocija na Darsu je na prvi pogled videti kot obupan krik poštenja v leglu zla. A poglejmo za vsak primer še enkrat. Malo brskanja po arhivu in glej ga: Roberta Lična samega so dejansko žagali, so že konec julija pisale Finance. In sicer z očitkom, da kot nadzornik ne opravlja dobro svojega dela, ker je direktor Darsa izpeljal nekaj zelo neracionalnih poslov, nadzorni svet pa mu je pogledal skozi prste. V tej luči lahko Ličnov krik dojemamo tudi manj razneženo, kot poskus obrambe lastnega položaja. V prvih dneh mu je to tudi uspelo, sicer precej groteskno: v znamenje protesta proti Ličnovi potezi so odstopili vsi drugi nadzorniki razen dveh predstavnikov zaposlenih, Ličen pa je še vedno tam - na vrhu nadzornega sveta, ki ga več ni.

Zanimivo je, da obe zgodbi, Ličnova in le malo starejša neuradna zgodba Financ, govorita pravzaprav isto, z nekaj razlikami v detajlih: da je pač predsednik Darsove uprave na muhi za odstrel, z njim pa tudi Ličen, ki mu varuje hrbet. Razlika je le v odnosu do tega odstrela: ali bi bil upravičen ali neupravičen. Le minister Peter Gašperšič je zanikal, da bi Ličnu kadarkoli naročil kaj takega. Ali mu je naročil ali ne, ali je mogoče samo nakazal ali niti to ne, ali je mogoče samo tako mislil in mu je nakazal kdo drug - kdo bi to zdaj vedel? Karkoli od vsega je bilo, minister se je izkazal kot malo neroden. Mogoče bi bilo celo bolje, če bi povedal, kaj si misli o delu predsednika uprave Darsa - če si o tem kaj misli. Odstaviti na lastno pest ga pač ne sme, za to so vendar drugi organi in postopki - povedati pa se verjetno sme?

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Transport in logistika
Se je rušenje Darsovih cestninskih postaj s 50 milijonov evrov pocenilo na 30?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Se je rušenje Darsovih cestninskih postaj s 50 milijonov evrov pocenilo na 30? 9

Ni čudežev: Dars je razpis razbil v dva dela, prvega ocenjujejo na 30,5 milijona evrov

FINANCE
Čudno Gorenjevo sponzoriranje ruskega nogometa: kaj so sklenili nadzorniki?
Finance
Petra Sovdat Čudno Gorenjevo sponzoriranje ruskega nogometa: kaj so sklenili nadzorniki? 2

Nadzorni svet bo o pregledu teh poslov glasoval šele po seji skupščine delničarjev, ki bodo glasovali o predčasnem odpoklicu dveh nadzornikov

FINANCE
Čakam na žalostno pismo Imreta Balogha, šefa DUTB, da ima previsoko plačo
Finance
Simona Toplak Čakam na žalostno pismo Imreta Balogha, šefa DUTB, da ima previsoko plačo 5

Države pri upravljanju premoženja ni mogoče enačiti s slonom v trgovini s porcelanom. Ubogi slon ne ve, kaj dela. Država dela preudarno.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Transport in logistika
Pozor, Dars bo vklopil e-cestninjenje. Kaj nas čaka?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Pozor, Dars bo vklopil e-cestninjenje. Kaj nas čaka?

7 vprašanj in odgovorov o novem sistemu cestninjenja za tovornjake, ki ga bo Dars zagnal na velikonočno nedeljo

FINANCE
Manager
Top 101: Največje slovensko podjetje Dars sedi na več kot 500 milijonih evrov. Zakaj?
Manager
ManagerNataša Koražija Top 101: Največje slovensko podjetje Dars sedi na več kot 500 milijonih evrov. Zakaj? 7

Na Darsu na dobre pol milijarde depozitov na bankah prejemajo skromne obresti. Hkrati imajo 2,5 milijarde evrov dolga, za katerega plačujejo 40 milijonov evrov obresti na leto. Kaj bodo z denarjem? Bodo hitreje odplačevali dolgove ali hitreje gradili nove odseke?

FINANCE
Transport in logistika
Reorganizacija Darsa: na cestninjenju je doslej delalo 400 ljudi, kaj bo z njimi po novem?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Reorganizacija Darsa: na cestninjenju je doslej delalo 400 ljudi, kaj bo z njimi po novem? 2

Dars bo v nedeljo vklopil e-cestninjenje za tovornjake, zaposlene na starem sistemu cestninjenja bodo odpustili, večinoma pa jih bodo prerazporedili

FINANCE
To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.