Manager

Kaj prinaša novi iphone

September je tradicionalno mesec, ko pri Applu predstavijo novo generacijo pametnih telefonov iphone.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

03.09.2015 22:30
Čas branja: 3 min

Letošnji dogodek bo 9. septembra v Bill Graham Civic Auditoriumu v San Franciscu, z zmogljivostjo sedem tisoč sedežev največje prizorišče tovrstnih predstavitev doslej, da si od novega modela obetajo velik zaslužek, pa kažejo tudi druge številke. Po poročanju Wall Street Journala naj bi Apple zagotovil največjo zalogo v zgodovini prodaje iphonov, podizvajalci bodo tako do konca leta naredili 90 milijonov pametnih telefonov, medtem ko je bilo za isto obdobje lani naročenih med 70 in 80 milijoni izdelkov. Za zadostno količino zalog so po novem odgovorna tri podjetja, ki Applu ponujajo boljše zagotovilo, da bo ponudba zadovoljila povpraševanje v ključnem predbožičnem nakupovalnem obdobju. Prodaja iphonov je po prihodkih za podjetje Apple najpomembnejša. V prvi polovici leta se je prodaja iphonov sicer povečala za 43 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani, nova generacija pa naj bi ta trend nadaljevala v letu 2016.

ios-9-xx.1441302341.jpg.o.600px.jpg
Z novim iOS 9, ki bo uporabnikom na voljo najpozneje do sredine septembra, obljubljajo pri Applu daljso vzdrzljivost baterij.

Bolj kot videz pomembna notranjost

Kakšni bodo novi modeli in katere so glavne novosti, ni skrbno varovana skrivnost. Že več let se namreč že pred uradno predstavitvijo »pojavijo« fotografije prototipov in informacije o glavnih spremembah. To je del Applove strategije spodbujanja nestrpnega pričakovanja do uradne predstavitve.

Kot je v navadi za modele iphonov, označene s črko S, poznavalci ne pričakujejo večjih vizualnih sprememb. Oblikovni slog, ki so ga uvedli s trenutno generacijo, se bo pri novih modelih iphonov nadaljeval. Večina glavnih novosti se nanaša na »vsebino«, z izjemo ohišja. Za tega bodo pri novem modelu uporabili trdnejšo različico aluminija, poimenovano 7000 Series, ki jo uporabljajo tudi pri pametni uri apple watch. Ob predstavitvi so izpopolnjeni aluminij opisali kot 60 odstotkov trši od prejšnje različice, iz katere so sestavljeni trenutni modeli iphone. Pričakuje se tudi za 0,2 milimetra večja debelina ohišja, kar pomeni, da bosta nova modela iphone prva, ki sta »debelejša« od prejšnje generacije.

Force Touch in možnost snemanja videoposnetkov z ločljivostjo 4K

Glavni razlog za večjo debelino ohišja naj bi bila tehnologija Force Touch. Zaslon bo tako zmožen zaznavati silo, s katero uporabnik pritiska prst, in na podlagi tega sprožiti alternative aktivnosti. Tako kot prej omenjeno izpopolnjeno ohišje iz aluminija tudi Force Touch prihaja od pametne ure apple watch in aktualnih modelov prenosnikov macbook. Z vidika vsakdanje uporabe je tehnologija bližnjica do nekaterih pogosteje uporabljenih funkcij. Kako bo služila pri iphonu, je za zdaj še neznanka, a na podlagi ure in računalnika je sklepati, da bo primerna denimo za dodajanje novega elementa na seznam opravil. Prednost bo najverjetneje bolj opazna pri večjem modelu iphona, saj uporabniku ne bo treba za določeno aktivnost v aplikaciji stegovati palca na zgornji levi ali desni kot zaslona.

Kot je v navadi pri vmesnih modelih, naj bi nova modela iphona ponujala izpopolnjeno kamero. Tako so najglasnejše govorice o možnosti snemanja video­posnetkov z ločljivostjo kar 4K. Novica navdušuje zlasti uporabnike računalnikov mac z boljšimi zasloni, kjer se večja ločljivost videoposnetkov najbolj opazi. Poleg tega naj bi nova kamera ponujala 12 megapik, in ne več osem kot v trenutnih modelih. Apple v tej metriki trenutno zaostaja za tekmeci, a praviloma z novimi modeli ponudi najboljšo kamero na trgu, ki je pogosto boljša v primerjavi s konkurenco z več megapikami.

Ohišje v novi barvi in morebiti tretji model iphone 6C

ifa-2014-xx.1441302343.jpg.o.600px.jpg
Po poročanju Wall Street Journala naj bi Apple zagotovil največjo zalogo doslej, podizvajalci bodo tako do konca leta naredili 90 milijonov telefonov, medtem ko je bilo za isto obdobje lani naročenih med 70 in 80 milijoni izdelkov.

apple-tv-xx.1441302344.jpg.o.600px.jpg
Skupaj z novim iphonom naj bi posodobili tudi storitev Apple TV. Glavna novost je operacijski sistem, ki bo deloval podobno kot na pametnem telefonu. Uporabnikom naj bi bila na voljo tudi lastna trgovina z aplikacijami samo za Apple TV.

Poleg sive, srebrne in zlate različice naj bi pripravljali tudi četrti barvni odtenek, in sicer v barvah rdečega zlata. Razlog je preprost. Zlato in rdeče zlato sta priljubljeni na pomembnih azijskih trgih. Pojavljajo se tudi (po mnenju večine sicer manj verjetne) govorice o predstavitvi tretjega novega modela pametnega telefona. Po nekaterih virih naj bi pripravljali posodobitev štiripalčne različice iphona, poimenovane 6C. Tako bi pokrivali celoten spekter, od štiripalčnih zaslonov pa do 5,5-palčnega. Za dokončno potrditev pa bo treba počakati na dan uradne predstavitve.

iOS 9 prinaša časopis po meri uporabnika

Z novima modeloma iphona na trg prihaja uradna različica iOS 9. Uporabnikom prinaša novosti na področju virtualne asistenke Siri, izpopolnjeno aplikacijo Maps in novo storitev News, ki bo služila kot nova oblika časopisa s članki, ki se prilagajajo okusu uporabnika. Novost je tudi tako imenovani low power mode, s katerim se bo trajanje baterije na pametnih telefonih predvidoma podaljšalo za tri ure.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Kaj novega so pripravili pri Applu
Manager
ManagerMiran Varga Kaj novega so pripravili pri Applu 2

Prejšnji teden je bil v ZDA »dan Appla«, tako ga vsaj imenujejo privrženci znamke z logotipom odgriznjenega jabolka. Priča smo bili novim mobilnikom in pametni uri.

FINANCE
Slovenija
Apple odlično začel leto
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Apple odlično začel leto 1
FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Manager
Kako izbrati Applovo napravo, ko pa jih je toliko?
FINANCE
IKT
Kaj manjka do revolucije blokovnih verig?
FINANCE
Manager
Kakšni bodo pametni telefoni z letnico 2018
Manager
ManagerMiran Varga Kakšni bodo pametni telefoni z letnico 2018

Najnovejše smernice smo si ogledali na sejmu sodobnih mobilnih tehnologij Mobile World Congress (MWC) v Barceloni, ki je zaprl vrata ta četrtek.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.