Manager

Bog vojne skriva superslano vodo

Nasa je skoraj sočasno, ko je na velika platna prišel težko pričakovani film Ridleyja Scotta Marsovec, potrdila dolgoletna ugibanja, da na rdečem planetu obstaja tekoča voda.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
01.10.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Sledite vodi in verjetno je, da boste našli življenje, je mantra astrobiologov. Voda v vesolju ni redkost, saj je vodik najpogostejši, kisik, s katerim tvorita formulo H2O, pa tretji najpogostejši element v širnih prostranstvih; je pa redka v tekočem stanju. Za to potrebuje primerno temperaturo v tako imenovanem zlatem pasu, razdalji med planetom in njegovo zvezdo, kjer ni prevroče, da bi se uparila, in ne prehladno, da bi zmrznila. Toda na Marsu ni prijetnih 22 stopinj, kako so torej našli sledi tekoče vode?

voda-mars-xx.1443725453.jpg.n.960px.jpg
Odkritje samo po sebi ne pomeni, da bomo na Marsu našli življenje, daje pa upanje, da bomo našli trdovratne bakterije, zmožne preživetja v neusmiljenih razmerah, podobno kot na Zemlji. Ali pa, manj navdušujoče, sledi nekdanjega življenja na Marsu.

Odmevna objava

Rdeči planet pred štirimi milijardami let ni bil rdeč, temveč podoben Zemlji in z ogromnim oceanom. Iz neznanega razloga je železno jedro prenehalo oddajati (zaščitno) magnetno polje in solarni veter je odpihnil atmosfero. Temperatura je močno upadla, vodo je odneslo v vesolje, preostanek je zmrznil pod površjem. Če je obstajalo kakršnokoli življenje, ga je nenadna klimatska katastrofa skoraj gotovo uničila. Sčasoma je postal Mars mrzla in suha puščava, zaradi oksidiranega železa, ki prevladuje na površju, je dobil prepoznavno barvo, skozi stoletja buril človeško domišljijo, Rimljani so mu zaradi zlovešče barve dali ime po bogu vojne.

Že pred dvema desetletjema so odkrili, da je na severnem in južnem polu velika gmota zamrznjene vode. Površje ledenikov je zamrznjen ogljikov dioksid, zamrznjena voda naj bi se skrivala globlje. Novejša odkritja so pokazala nenavadne kanale in soteske, ki so ob letnih časih spreminjali obliko in barvo. Visokoresolucijske fotografije sonde MRO, ki jih je Nasa objavila ta teden, pa so razkrile, da so vijuge tekoča superslana vodna gmota, ki se na robovih polov pojavi spomladi in izgine pred zimo. Zaradi velike vsebnosti soli (magnezijev in natrijev perklorat, magnezijev klorat) se v tekoče stanje spremeni poleti, ko so najvišje temperature med sedem in 25 stopinj pod ničlo, iz istega vzroka v tekoči obliki ne izpari v šibko atmosfero. Teorij o izvoru vode je več, od delikvescence (procesa, ko soli absorbirajo vlago iz atmosfere) do topljenja ledu pod površjem in tega, da se na tečajih skrivajo veliki »tankerji« že tekoče vode.

Kaj zares pomeni odkritje vode

Odkritje tako samo po sebi ne pomeni, da bomo na Marsu našli tudi življenje, ponuja pa upanje, da bomo našli trdovratne bakterije, zmožne preživetja v neusmiljenih razmerah - podobno kot na Zemlji. Ali pa, manj navdušujoče, sledi nekdanjega življenja. Mars po tem odkritju ostaja najresnejša destinacija za (nekoč) prvo človeško kolonijo dlje od Lune. Največ upanja za odkritje nezemeljskega življenja pa je položenega na Jupitrovo ledeno luno Evropa, za katero predvidevajo, da pod debelo skorjo ledu skriva nekaj kilometrov globok ocean. Voda se tam ogreva zaradi raztezanja notranjega jedra, kar je posledica močnega gravitacijskega potega največjega planeta našega osončja, okrog katerega ta luna kroži. Temperatura morja naj bi bila tam nad lediščem, morebitno podvodno življenje pa podobno globokomorskemu na Zemlji.

Novica tudi ne pomeni, da se bodo v raziskovanje rdečega planeta vpele vse (predvsem finančne) silnice. Pojavljajo se ugovori, da bi stik nedotaknjenega okolja z raziskovalnim plovilom lahko prinesel bakterije z Zemlje in uničil potencialno veliko odkritje, nekateri opozarjajo na nevarnost, da bi bakterije potovale v obratno smer. Ravno »čistost« raziskovalnih aparatur je ena od prioritet znanstvenikov. Razkritje, da tudi daljše izpostavljanje UV-žarkom ne uniči vseh mikrobov, je razlog za večje skrbi o »sterilizaciji« plovila ExoMars, ki ga Evropska in Ruska vesoljska agencija načrtujeta odposlati leta 2018. ExoMars bo vrtal dva metra pod površje v upanju na naslednje veliko odkritje. Človeška misija naj bi se po najbolj entuziastičnih napovedih tja odpravila okoli leta 2030.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
(intervju) Ko sem leta 2005 napovedal, da nas bo Elon Musk spravil na Mars, so me imeli za norega
Manager
ManagerTina Bernik (intervju) Ko sem leta 2005 napovedal, da nas bo Elon Musk spravil na Mars, so me imeli za norega 2

Stephen Petranek je bil znanstveni urednik pri različnih znanih svetovnih revijah. Je tudi avtor knjige Kako bomo živeli na Marsu, v ka­teri napoveduje, kako bomo prišli na rdeči planet in kako bodo potekala prva leta življenja tam, ter po kateri je National Geographic posnel igrano-dokumentarno serijo Mars – novembra se začenja druga sezona.

FINANCE
Manager
Elon Musk: Želim si ljubezni, a je težko koga spoznati
Manager
ManagerStephen Armstrong Elon Musk: Želim si ljubezni, a je težko koga spoznati 4

Elonu Musku, milijarderju in lastniku tovarne električnih avtomobilov Tesla, je pred kratkim uspelo v vesolje izstreliti raketo. V resnici pa si želi le to, da bi si našel dekle.

FINANCE
Manager
Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti? 3

Segrevanje planeta poskušajo znanstveniki omiliti z ogromnimi ventilatorji, ki izsesavajo ogljikov dioksid iz zraka, intenzivno pa se pripravljajo tudi na izpust kemikalij, ki bi zmanjšale sončni obsev. Je podnebni inženiring lahko del rešitve ali je preveč tvegan?

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

Moje finance
Razno
Glasbeni odklop – kje in za koliko
Moje finance
RaznoMaja Virant Glasbeni odklop – kje in za koliko

Če imate radi glasbo, beseda dolgčas ne bo v besedišču v tem poletju, čaka nas ogromno najrazličnejših festivalov in zagotovo se bo za vsakega našlo kaj zanimivega. Za vas smo na enem mestu zbrali, kaj vse se bo dogajalo po Sloveniji.

FINANCE
Mater vola, Trump!
Finance
Simona Toplak Mater vola, Trump! 37

Ni problem, da Kitajska ne postaja Amerika. Problem je, da Amerika in Evropa prostovoljno postajata Kitajska.

FINANCE
Okolje & energija
A. Komat: Borci proti poplavam povečujejo nevarnost poplav
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar A. Komat: Borci proti poplavam povečujejo nevarnost poplav

»Svetovno prebivalstvo se je v preteklem stoletju potrojilo, uporaba vode pa se je povečala kar za šestkrat. Tudi zato je vse bolj jasno, da, ko govorimo o vodi, v resnici govorimo o naši prihodnosti pa tudi o položaju, ki ga bomo kot država imeli v svetu,« je povedal evropski poslanec Igor Šoltes na okrogli mizi Ali ustava drži vodo?

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B