Manager

Škofja Loka je prestolnica najbogatejših Slovencev

Največ bogatašev na 100 tisoč prebivalcev imajo gorenjska, goriška in osrednjeslovenska regija, najmanj pa posavska in obalno-kraška.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

22.12.2015 11:00
Čas branja: 4 min

V pregled smo zajeli vseh 150 z naše letošnje lestvice. Včasih se zdi, da je v Ljubljani zbranega kar preveč slovenskega bogastva, pa naj bo to dohodek na prebivalca ali bogastvo kulturne ponudbe. Toda pri najbogatejših, vsaj po njihovem številu na 100 tisoč prebivalcev, Ljubljano oziroma osrednjeslovensko regijo prekašata gorenjska in goriška regija.

id-milijonarji-man-8

Izseljence smo pustili v tujini

Naša regijska razporeditev 150 najbogatejših zahteva nekaj razlage. Z izjemo tistih, ki so svoje premoženje ustvarili v tujini - kot zakonca Doberšek z nemškim podjetjem Dobersek Engineering, Gabrijel in Petra Rejc z nemškim podjetjem Efaflex, Vladimir Puklavec z nemškima podjetjema TGE Gas in TGE Marine, Sebastjan Trepča z deležem v londonskem start-upu Lyst, Zoltan Varga z delnicami sklada Och-Ziff Capital Management, kjer tudi dela kot menedžer, in Klemen Čas z nemškim IT-podjetjem Ecenta. Vseh šest omenjenih skupaj ima po ocenah naših analitikov prek 520 milijonov evrov premoženja.

Bogatašem selivcem smo pustili regijske korenine

Drugačna je zgodba podjetij, ki so bila ustanovljena v Sloveniji in katerih lastniki so šele pozneje prenesli sedež v tujino. Tako ima krovna družba Studia Moderna danes sedež na Nizozemskem, toda Sandi Češko je svojo podjetniško pot začel v zasavski občini Zagorje, kjer ima še vedno hčerinsko družbo Studio Moderna z več kot 400 zaposlenimi, poleg tega tam tudi živi, zato ga štejemo med Zagorjane.

Samo in Iza Login, večinska lastnika družbe Outfit7, imata stalno prebivališče na Cipru, a smo ju prišteli med Gorenjce, ker sta svojo podjetniško zgodbo začela v Zgornji Beli, od koder sta doma. Hčerinsko družbo Ekipa2 ima sicer Outfit7 v Ljubljani. Tudi druge lastnike Outfita7 smo vključili v regije, iz katerih izhajajo.

Podobno smo Joca Pečečnika uvrstili v osrednjeslovensko regijo, ker njegova družba Interblock deluje v Mengšu, čeprav je lastništvo registrirano v Luksemburgu; Pečečnik pa največ poslov sklepa v ZDA, kjer tudi ima ameriško družbo Interblock. V osrednjeslovensko regijo smo prišteli tudi Tomaža Žviplja, direktorja Interblocka, ki ima manjšinski delež. Tudi Igorja Laha smo vključili v osrednjeslovensko regijo, čeprav svoje tukajšnje premoženje lastniško obvladuje prek družb na Cipru in v Luksemburgu.

O razporejanju v tujini prijavljenega bogastva govorimo podrobneje, ker opazno vpliva na regionalno porazdelitev bogastva. Z njihovo vključitvijo se namreč njihovo število v slovenskih regijah poveča za dobrih osem odstotkov, s 130 na 141, toda ta enajsterica je prinesla dobri dve milijardi evrov skupnega premoženja, to pa je dobra polovica premoženja vseh bogatašev, ki so milijonarsko pot začeli v Sloveniji. To se seveda krepko pozna, kar lahko vidite na grafikonu, na katerem smo prikazali regionalno razporeditev premoženja najbogatejših Slovencev z upoštevanjem premoženja v tujini in brez njega.

milijonarji-man-9.1447662974.jpg

Vpliv menedžerskih prevzemov na gostoto bogatašev

Drugi dejavnik, ki močno vpliva na regijsko razporeditev najbogatejših, so menedžerski prevzemi, pri katerih je sodelovalo več ljudi. To lahko močno poveča število multimilijonarjev v neki regiji, ko postane vrednost podjetja dovolj visoka - nazoren primer je trinajsterica lastnikov škofjeloške družbe LTH Ulitki, ki so se vsi uvrstili na lestvico. Posledica je, da je gorenjska regija po številu najbogatejših na 100 tisoč prebivalcev prehitela goriško, ki je prej prednjačila iz podobnega razloga: menedžerskega lastništva idrijskih Kolektorja in Hidrie.

Škofja Loka, zdaj prvakinja po številu multimilijonarjev, Idrijo poseka še v enem pogledu. Prva ima sicer 17 lastnikov iz menedžerskih vrst (poleg lastnikov LTH še štiri lastnike Filca), na lestvico 15 multimilijonarjev se uvrščata še dva družinska podjetnika, družina Ažman-Likosar z družbo Difa in Boštjan Šifrar z družbo Sibo, v Idriji pa se vse vrti okrog Kolektorja in Hidrie.

milijonarji-man-10

Bogati na 100 tisoč

Vsaka regija ima vsaj enega Slovenca iz vrst 150 najpremožnejših na Managerjevi lestvici: Posavje ima samo enega, osrednja Slovenija pa kar 46. Toda samo ta podatek ne pove prav veliko, saj so razlike v številu prebivalcev med slovenskimi regijami izredno velike: zasavska regija kot najmanjša ima le 43.341 prebivalcev, osrednjeslovenska pa 542.447, torej kar 12,5-krat več. Pri bruto domačem proizvodu (BDP) so razlike še krepko večje: v letu 2013 so statistiki Zasavju naračunali 476 milijonov evrov BDP, osrednjeslovenski regiji pa skoraj 13,5 milijarde ali 28-krat več.

Tako smo izračunali število najbogatejših po regijah na 100 tisoč prebivalcev in ugotovili, da imata največjo gostoto najbogatejših gorenjska in goriška regija prav zaradi že omenjenih menedžerskih prevzemov.

To je v precejšnjem nasprotju s siceršnjo razporeditvijo prebivalstva in BDP, kjer je jasno v ospredju osrednjeslovenska regija s kar 26,3-odstotnim deležem prebivalstva in kar 37,3-odstotnim deležem bogastva oziroma BDP. Lahko bi torej rekli, da so bogataši in njihovo bogastvo opazno enakomerneje porazdeljeni po regiji kot prebivalci in BDP.

Bogastvo bliže središču kot bogataši

Drugačno sliko pa dobimo, če multimilijonarje ne samo preštevamo, temveč seštevamo vrednost njihovega premoženja. Tak pregled pokaže, da je po deležu premoženja na vrhu osrednjeslovenska regija, čeprav je njena prednost, če slovenskim regijam pripišemo tudi v tujino »izseljeno« premoženje, le majhna. Če na tuje preneseno premoženje odštejemo - kar pri gorenjski regiji pomeni izključitev zakoncev Login z njunim deležem Outfita7, pri osrednjeslovenski pa predvsem izključitev Joca Pečečnika ter Igorja Laha in njegove družine -, zraste prednost osrednjeslovenske regije na skoraj 12 točk.

Seveda je drugo vprašanje, kaj podjetja, registrirana na tujem, prinesejo regijam, iz katerih izhajajo njihovi lastniki. Nekatera so brez dvoma pomembna, denimo Češkov Studio Moderna (to je denimo pred dvema letoma izjavil župan občine Zagorje Matjaž Švagan), pri nekaterih pa o takih učinkih nimamo dovolj informacij.

Podravje in obalno-kraška regija zaostajata

Če pogledamo, katere regije po številu najbogatejših zaostajajo za svojo velikostjo in siceršnjo gospodarsko močjo, je to podravska regija, ki je tako po številu prebivalcev druga najmočnejša regija tako v absolutnih številkah kot po deležih. Pri najbogatejših pa ima podravska regija manj kot triodstotni delež, ki se sicer občutno poveča brez upoštevanja tujine, saj Podravje nima bogatašev s premoženjem na tujem.

Podpovprečna pri bogataših je tudi obalno-kraška regija, ki ima nekaj več prebivalcev kot goriška in le malenkost manjši delež BDP, pri najbogatejših pa krepko zaostaja. In pri tem je opazen tudi podatek, da Koper kot največja in najbolj dinamična občina v regiji ter univerzitetno središče nima nobenega bogataša na Managerjevi lestvici.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Moje finance
Zaslužek
Kje se najbolj splača kupiti stanovanje za oddajo?
Moje finance
ZaslužekMarko Ploj Kje se najbolj splača kupiti stanovanje za oddajo?

Čeprav številni razmišljajo o nakupu naložbene nepremičnine v prestolnici, pa naš izračun pokaže, da se takšen nakup bolj splača opraviti na Severnem Primorskem, Dolenjskem ali v posavski regiji, saj je donosnost višja kot v prestolnici, ki je med 13 regijami zasedla komaj 10. mesto.

FINANCE
Članki
Zakaj je BDP na prebivalca v osrednji Sloveniji 27.644 evrov, v Zasavju pa 10.443
Finance
FinanceAna Turk Zakaj je BDP na prebivalca v osrednji Sloveniji 27.644 evrov, v Zasavju pa 10.443 34

In v kateri občini imajo prebivalci najvišje plače, podjetja največje prihodke ter kje Slovenke in Slovenci najbolj smetijo?

Novice
Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite
NoviceBlaž Abe Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite

Če vam v mladosti ni uspelo, lahko najboljše šele prihaja

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Na Outfitu7 zamenjali vodstvo in najeli 410 milijonov dolarjev posojila
Finance
Jurij Šimac Na Outfitu7 zamenjali vodstvo in najeli 410 milijonov dolarjev posojila 1

Kaj se dobro leto dni po prevzemu dogaja z družbo, ki je ustvarila govorečega mačka in ki ima korenine v Sloveniji

Zgodbe
Bo Outfit7 kmalu dobil posnemovalce na Balkanu?
ZgodbeGorazd Suhadolnik Bo Outfit7 kmalu dobil posnemovalce na Balkanu?

Start-upi v jugovzhodni Evropi trpijo za kroničnim pomanjkanjem zasebnih investicij, velike družbe nanje še vedno pogosto gledajo zviška, znanstveni dosežki pa preredko najdejo pot na trg. Kljub temu se na Balkanu pišejo globalne zgodbe, kaže pregled start-up scene v regiji, ki so ga pripravili v podjetniškem pospeševalniku ABC.

MANAGER
Slovenija
Pregled milijonarjev po regijah: Ljubljana izgubila enega bogataša, Podravje edinega
Manager
SlovenijaLojze Javornik Pregled milijonarjev po regijah: Ljubljana izgubila enega bogataša, Podravje edinega

Kako so najbogatejši Slovenci razporejeni po regijah

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.