Kakšen bo internet po letu 2021, ko bo veljala ­avtorska direktiva Kakšen bo internet po letu 2021, ko bo veljala ­avtorska direktiva O tem z Lukom Novakom iz Sazorja, enim od glavnih zagovornikov direktive, katere namen je zagotoviti pravično plačilo ustvarjalcem vsebin, ki prinašajo zaslužke lastnikom internetnih platform.
Mobilni bankir, ki v Slovenijo prinaša Apple Pay, na vročem stolu regulatorjev Mobilni bankir, ki v Slovenijo prinaša Apple Pay, na vročem stolu regulatorjev Nemška mobilna banka N26, ki je vredna 2,4 milijarde evrov in je od leta 2016 na voljo tudi slovenskim uporabnikom, si je po velikanski rasti nakopala preiskavo nemškega finančnega nadzornika zaradi pomanjkljivosti pri obravnavi komitentov.
Slovenci v startupu, ki prepoznava ponarejena zdravila in pokvarjeno hrano Slovenci v startupu, ki prepoznava ponarejena zdravila in pokvarjeno hrano Linksquare podjetja Stratio, žepni infrardeči spektrometer, pomaga uporabniku pri prepoznavanju materialov in ugotavljanju pristnosti izdelkov. Njegov korejski izumitelj si je za postojanko pri prodoru v Evropo izbral Slovenijo, ABC pospeševalnik ima tudi lastniški delež.
Spoznajte tridesetletnico, ki je portretirala črno luknjo Spoznajte tridesetletnico, ki je portretirala črno luknjo Študentka elektrotehnike Katie Bouman je leta 2012 sklenila, da bo tema njenega magistrskega študija iskanje načina za slikanje črne luknje, leta 2017 je iz tega doktorirala. Metodo so pozneje modificirali, zrasla pa je iz njene ideje.
Kaj se lahko naučimo od Srbov pri uresničevanju inovacij Kaj se lahko naučimo od Srbov pri uresničevanju inovacij Iz nacionalnega tekmovanja za najboljše inovacije, na katero se sicer lahko prijavljajo tudi že uveljavljena podjetja, je v 15 letih zraslo vsaj 80 novih podjetij. Izjemna je tudi bera odcepljenih podjetij, ki jih »rodi« novosadska univerza.

Najbogatejši Slovenci: Ko tajkun ne sme več niti na bankomat

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
banke   dodaj
Franci Ježek dodaj
Ivan Zidar dodaj
SCT dodaj
Leon Benigar Tošič dodaj
 
Čas branja: 7 min
25.11.2015  11:05
Zakaj so potem, ko so potopili podjetja, finančno propadli še osebno, ali osebni stečaj pomeni življenje v pomanjkanju ali pa je lahko le orodje za izigravanje upnikov?
Najbogatejši Slovenci: Ko tajkun ne sme več niti na bankomat

Obveščaj me o novih člankih:  
banke   dodaj
Franci Ježek dodaj
Ivan Zidar dodaj
SCT dodaj
Leon Benigar Tošič dodaj

Obvladovali so gradbene in druge gospodarske velikane, borzne družbe, imeli nepremičninske imperije. Tudi nekateri znani ljudje, ki so bili stalnica na lestvicah najbogatejših Slovencev, so končali v osebnem stečaju. Nekateri so ga sprožili sami, drugi so se v postopku znašli na zahtevo upnikov. V čem je sploh razlika? Gre za goljufijo ali nerešljivo finančno stisko? Je osebni stečaj odrešitev ali začetek življenja pod nadzorom?

Število osebnih stečajev je v zadnjih dveh letih dobesedno eksplodiralo. Lani jih je bilo uvedenih 4.843, kar je več kot v prejšnjih treh letih skupaj, letos doslej 3.453. Za zdaj nič ne kaže, da bi stečajni val pojenjal, je pa v osebnem stečaju končalo tudi precej imen iz slovenske elite, tudi nekaj takih, ki so se uvrščali na lestvico najbogatejših Slovencev. Z institutom osebnega stečaja načeloma ni nič narobe, namenjen je posameznikom, ki so zašli v (pre)hude finančne težave, so prezadolženi. Cilj celotnega postopka je, da se oseba postavi na noge in poskuša zaživeti brez dolgov. A prihaja tudi do zlorab, domnevnih oškodovanj upnikov. Kaj se pravzaprav dogaja s človekom, ki gre v osebni stečaj?

Konec kreditnih kartic, konec bankomatov

Osebni stečaj je, če zanemarimo preostalo, začetek življenja pod nadzorom stečajnega upravitelja. Ta naj bi nadzoroval praktično celoten plačilni promet stečajnega dolžnika in njegovo premoženje.

»To je približno tako, ko če bi bil star med 14 in 18 let,« v šali pove odvetnik in nekdanji stečajni upravitelj Franci Ježek. »V tem času ne moreš imeti kreditne kartice, banka ti ukine limit, ne moreš uporabljati bankomata. Bankomat, če ga poskušaš uporabiti, ti kartico 'poje', ker je tvoj račun v resnici blokiran. Dolžnik lahko posluje samo prek okenca na banki.«

Dolžnik, ki je v osebnem stečaju, ne more početi sploh ničesar, kar je povezano z njegovim premoženjem. Ne more sklepati pogodb in opravljati drugih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki sodi v stečajno maso. Samostojnemu podjetniku preneha status in ne more opravljati svoje dejavnosti. Ne more odpreti nobenega računa na banki. Ne more se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam (kar bi nekateri želeli, da premoženje ne bi šlo v stečajno maso).

kriza-ss.1447678102.png.n.960px.png.n.720px.png

Osebni stečaj kot rešitev pred rubežniki?

Osebni stečaj lahko predlaga nelikvidna ali prezadolžena fizična oseba tudi sama, ne le upnik. Za prezadolženo šteje oseba, katere vrednost premoženja je nižja od vsote njenih obveznosti. Za nelikvidno pa velja oseba, ki več kot dva meseca zamuja s poplačilom obveznosti v znesku, večjem od trikratnika njenih prejemkov, ali če je nezaposlena (brez rednih prejemkov) in več kot dva meseca zamuja s plačilom obveznosti, ki so večje od tisoč evrov.

Zakaj sploh v osebni stečaj? Najbolj enostavna razlaga: s tem postopkom se ustavijo vse izvršbe in nadležni rubeži, dolgovi pa se začnejo reševati v okviru enega postopka. Večina fizičnih oseb, ki gredo v osebni stečaj, predlaga odpust dolgov. Kaj to pomeni? Dolgovi, ki si jih je nabral dolžnik, se poskušajo odplačati v okviru tako imenovane preizkusne dobe (običajno traja od dve do pet let), po tem obdobju se odpustijo (če seveda niso odplačani). V tem obdobju stečajni upravitelj poskuša prodati vse premoženje dolžnika in v kar največjem deležu poplačati upnike. Če premoženje seveda obstaja. Ni pa samodejno vsak dolžnik upravičen do odpusta dolga - a o tem nekoliko pozneje.

Stečajnik sme dolžniku celo preiskati denarnico

Kaj pa plača, je tudi ta del stečajne mase? Je, a tudi dolžniku, če je seveda zaposlen, nekaj ostane - minimalna plača, zmanjšana za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost. Kar je več od tega, gre za poplačilo upnikov. Možnosti za zlorabe praktično ni, dolžnikov račun je namreč blokiran. Kaj pa, če bi dolžnik plačilo prejemal na roko? Načeloma, tako je slišati iz vrst stečajnih upraviteljev, bi stečajnik dolžnika lahko ustavil tudi na cesti in zahteval, naj mu pokaže stanje v denarnici. Če bi imel presežek denarja, bi mu ga lahko odvzel, a tega v praksi menda ne počne nihče.

Naprodaj je seveda tudi osebno premoženje dolžnika. »Do zapletov lahko pride, če dolžnik živi v svojem stanovanju. Treba ga je izseliti, nato gre stanovanje v prodajo,« pravi Franci Ježek. Del stečajne mase postane tudi dediščina.

Je možno dolgove povsem odpisati?

Če je dolžnikovo premoženje premajhno za poplačilo vseh dolgov, dolžnik ni samodejno prost teh obveznosti. Upniki jih lahko uveljavljajo tudi po koncu stečajnega postopka, razen če upnik na sodišče vloži predlog za odpust obveznosti. Odpusta pa ne more predlagati dolžnik, ki je bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, ki je v zadnjih treh letih pred uvedbo osebnega stečaja dal neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke, ki jih davčni organ potrebuje za pobiranje davkov. Prav tako ne more odpusta dolga predlagati dolžnik, ki je v zadnjih treh letih pred uvedbo osebnega stečaja prevzemal obveznosti, nesorazmerne njegovemu premoženjskemu položaju.

Poenostavljeno: dolžnik, ki je šel v osebni stečaj, ni pa zahteval odpusta dolgov, je pravzaprav pridobil le nekaj časa, ko ga upniki niso mogli preganjati. Po unovčitvi stečajne mase se tak stečaj konča, upniki pa dolžnika lahko spet terjajo.

Stečajniki nad skrivače premoženja

V zadnjih letih smo spremljali kar nekaj zgodb o predstečajnih prepisih premoženja podjetij na druga podjetja. Lahko kaj takega počne tudi fizična oseba v stečaju? Bi zadolženi posameznik lahko pred stečajem na prijatelje ali družinske člane prepisal še neobremenjeno premoženje?

Lahko, a takšna dejanja bo stečajni upravitelj izpodbijal. To velja za posle, ki jih je dolžnik sklenil zadnja tri leta pred uvedbo postopka, če je s tem zmanjšal svoje premoženje v dobro osebe, ki ima v razmerju do njega položaj ožje povezane osebe, da bi se preprečilo poplačilo upnikov. Stečajni upravitelj ima pravico poizvedovati o premoženjskem stanju dolžnika v vseh zbirkah osebnih podatkov in o premoženjskem stanju zakoncev dolžnika ali osebe, s katero dolžnik živi v partnerski skupnosti, pravijo stečajniki.

V stečaj tudi na zahtevo upnikov

Vse več je tudi primerov, ko fizično osebo v osebni stečaj spravi upnik, denimo banka. Zakaj? »Običajno se to zgodi, ko upnik oceni, da bo po tej poti lahko izpodbijal določena pravna dejanja dolžnika. Denimo: upnik opazi, da ima dolžnik v lasti premoženje, ki ni obremenjeno, obenem pa banki dolguje denar, to premoženje pa prepisuje na nekoga drugega. V postopku osebnega stečaja lahko ta dejanja izpodbija in tako povrne premoženje ter si zagotovi poplačilo,« razlaga eden od stečajnih upraviteljev. Se pa osebni stečaj na zahtevo upnika razlikuje v dveh pogledih: prvič, predlagatelj mora ob vložitvi predloga za začetek stečajnega postopka založiti predujem za kritje začetnih stroškov. In drugič, na sodišču mora dokazati, da je dolžnik v resnici insolventen.

Ivan Zidar

Na lestvico najbogatejših se je največji slovenski gradbeni baron s svojim SCT uvrščal do leta 2008. Tistega leta je na lestvici zasedel 19. mesto s premoženjem, ocenjenim na 49,2 milijona evrov. Gradbeno podjetje SCT je dokončno propadlo leta 2011, za seboj je pustilo več kot pol milijarde evrov dolgov. Zidarja je v osebni stečaj poslal stečajni upravitelj SCT Leon Benigar Tošič, ki padlemu gradbenemu baronu očita večmilijonsko oškodovanje družbe. Koliko pravzaprav upnikom osebno dolguje Zidar, (še) ni jasno, do decembra imajo namreč čas za prijavo terjatev. Okoli novega leta bo stečajni upravitelj objavil otvoritveno poročilo Zidarjevega stečaja in takrat bo tudi znano, koliko ima Zidar sploh še premoženja. Zidar bo najverjetneje težko dosegel odpust dolgov - bil je namreč pravnomočno obsojen v tako imenovani zadevi Čista lopata, kjer je šlo za kartelno dogovarjanje.

zidar-ivan5-ih.1447678089.jpg.n.960px.jpg.n.600px.jpg

Rok Snežič

Gre za enega najbolj razvpitih osebnih stečajev doslej. Ob začetku stečajnega postopka je Rok Snežič drzno povedal: »Osebni stečaj sem vložil, da se rešim davčne uprave, ki mi je blokirala vse osebne račune, zaradi česar ne morem normalno delovati. Sicer pa mi gre super. Sem v postopku, da postanem rezident BiH, kjer imam več nepremičnin, tudi osebnih vozil, do katerih pa davčna uprava ne more.« Tudi po Sloveniji se Snežič vozi z avtomobili višjega cenovnega razreda, pred časom je pojasnil, da jih najema pri slovaški lizinški hiši. Stečajnik je upnikom priznal za dobrih 800 tisoč evrov terjatev, v stečaju mu je uspelo prodati dve Snežičevi stanovanji v Mariboru, eno v Fiesi, nekaj kosov pohištva in športnega orožja. Zdaj bo predlagal konec stečaja. Največ, 150 tisoč evrov, je v Snežičevem osebnem stečaju pripadlo njegovi babici in upnici Mariji Juvan, ki je prva vpisala hipoteko na stanovanjih. Furs, ki je bil na drugem mestu, je prejel dobrih 22 tisočakov. Snežič sam se sicer ne uvršča ne lestvico najbogatejših, je pa nanjo uvrščena družina njegovega strica Rada Snežiča.

snezic-rok-klavdija-xx.jpg.n.600px.jpg

Miran Vuk

Družina župana Zavrča Mirana Vuka se je s svojim holdingom RMV redno uvrščala na lestvico najbogatejših, še predlanskim na 21. mesto s premoženjem, ocenjenim na 29,3 milijona evrov. Že takrat je družina lastništvo »pospravila« na Ciper, Miran Vuk je temu rekel, da so ga prodali, česar ne nazadnje zaradi nenavadno skromnih zneskov transakcij, ki smo jih našli v registru, pri vrednotenju njegovega bogastva nismo upoštevali. Lastništvo je doživelo že več sprememb, nazadnje je holding RMV pristal pri slovaški družbi Romis, ki je v lasti ciprskega Ayiaco Holdingsa, lastništvo pa se konča na Britanskih Deviških otokih; družba Romis, o kateri je Vuk govoril kot o strateškem partnerju, je sicer čisto mlada družba, ki sta jo za povrh ustanovila sama z bratom, kot se vidi v registru. Za lastniško premetavanje je imel Vuk tehtne razloge, med drugim so mu nad glavo visele davčne preiskave. Lani je šel na lasten predlog v osebni stečaj. Stečajnik je upnikom v osebnem stečaju priznal za 5,6 milijona evrov terjatev, 647 tisoč evrov težko davčno terjatev finančne uprave stečajnik prereka, dober milijon evrov in pol od Vuka terjata državni NLB in NLB Leasing. Večino preostalih terjatev v stečaju Vuka so prijavili njegovi družinski člani in že omenjeni Ayiaco Holdings. Doslej je stečajnemu upravitelju uspelo unovčiti le traktor, za katerega je iztržil 11.600 evrov. Še letos namerava razpisati dražbo stanovanjske hiše na Ptuju in ranča v Turškem Vrhu, na katerih pa ima ločitveno pravico v vrednosti 1,3 milijona evrov priznano spet ciprski holding Ayiaco, lastnik slovaškega Romisa. V stečajno maso se natekata tudi Vukova županska plača in najemnina od oddajanja nepremičnin.

vuk-miran6-br.1447678094.jpg.w.600px.jpg

Zdenko Pavček

Nekdanji ugledni gospodarstvenik - bil je tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije - je bil pred leti tik pod robom 100 najbogatejših Slovencev kot večinski lastnik logističnega konglomerata Viator & Vektor, v katerem je izpeljal menedžerski odkup. Njegov zaton se je začel s stečajem Tovarne vozil Maribor (TVM), ki je sodila v njegovo skupino, nadaljeval s stečajem Viator & Vektor Logistike, nato je sledil stečaj celotne skupine Viator & Vektor. Za njo je ostalo več kot 300 milijonov evrov dolgov. Letos je v osebnem stečaju na lastno pobudo končal tudi Pavček, sodišče mu je odobrilo odpust obveznosti in leta 2020, če ne bo sprememb, bo dolgov prost človek. Stečajnik je upnikom pogojno priznal za 14,5 milijona evrov terjatev (gre za osebna poroštva, ki jih je Pavček dal za posojila družbam iz skupine V & V), a si poplačila ne morejo obetati. Pavček namreč po ugotovitvah stečajnice nima nobenega premoženja. Edino potencialno premoženje pomeni 19 tisočakov dediščine, ki se ji je odrekel. Lani je sicer iz stečaja skupine V & V prejel 61 tisoč evrov odpravnine, za katero pa stečajnica dvomi, da jo bo lahko vrnila v stečajno maso. Pavček je bil v preteklosti znan kot lastnik več nepremičnin, a niso več v njegovi lasti. Vilo v Portorožu mu je (enako kot jahto) zaplenila banka, na družinski hiši v Dragomeru je vpisan zemljiški dolg v višini 700 tisoč evrov, stanovanje v Luciji je Pavček prepisal na ženo.

pavcek-zdenko6-ih.1445276909.jpg.n.600px.jpg

Igor Jurij Pogačar

Na lestvici najbogatejših Slovencev se je nazadnje pojavil leta 2009. S premoženjem, ocenjenim na 22,7 milijona evrov, je zasedel 39. mesto. Pogačarju je v začetku leta uspelo prodati Pinus, njegov Ram Invest je v stečaju od lanskega maja. Pogačarja je v osebni stečaj poslala Factor banka, menda zaradi osebnih poroštev za posojila Ram Investu. Ta družba je v času ministrovanja Katarine Kresal zaslovela v poslu z NPU, kateremu je oddala poslovno stavbo na Dimičevi v Ljubljani. Koliko premoženja je še ostalo Pogačarju, bo razkrilo otvoritveno poročilo stečajnega upravitelja, ki bo objavljeno v prihodnjih mesecih. Upniki imajo za prijavo terjatev v osebnem stečaju čas do 28. decembra.

id-pogacar-igor-jurij-be.20140917202122.jpg.n.600px.jpgPreberite tudi:

05.01.2016

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

FINANCE
Nemčija danes voli: kdaj bo znan izid in komu koristi, da so volivci vse starejši 2

V Nemčiji imajo danes parlamentarne volitve. Kot kažejo raziskave javnega mnenja, bodo v državi za zmagovalko izbrali Angelo Merkel, ni...