Manager

5 področij interneta stvari, ki nam najbolj spreminjajo življenje

Pametni domovi, pametna mesta s povezanimi vozili in pametno infrastrukturo, pametne tovarne, zdravstvo in kmetijstvo: to so področja, kjer z digitalizacijo in povezovanjem v internet nastaja največ sprememb, novih rešitev in poslovnih priložnosti.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

21.01.2016 22:30
Čas branja: 9 min

6,4

milijarde naprav bo povezanih v internet v letu 2016, to je 30 odstotkov več kot leta 2015, napovedujejo pri analitski hiši Gartner

20,8 

milijarde naprav bo povezanih v internet do leta 2020 po Gartnerjevih napovedih, po napovedih Business Insiderja pa 34 milijard. 

5,5 

milijona novih naprav bo po Gartnerjevih napovedih povezanih v internet vsak dan v letošnejm letu 

215 

milijard evrov bo letos skupnih naložb v storitve na področju interneta stvari, to je 22 odstotkov več kot lani. 

5.500 

milijard evrov bomo porabili za rešitve na področju interneta stvari do leta 2020.

V prihodnjih desetih letih bo evropski trg rešitev, ki jih omogoča internet stvari, vreden 80 milijard evrov, napovedujejo v zadnji študiji svetovalnega podjetja A. T. Kearney. Te rešitve naj bi produktivnost v EU povečale za 430 milijard, kupno moč porabnikov pa za 300 milijard evrov.

Kaj je internet stvari? To je omrežje, v katero je poleg mobilnih telefonov, tablic in računalnikov povezanih tudi na milijarde senzorjev, strojev, gospodinjskih aparatov in avtomobilov. S povezovanjem v internet in z algoritmi, ki prežvekujejo velike baze podatkov, nastajajo rešitve za pametnejše življenje in posel. Po optimističnem scenariju naj bi internet stvari omogočil večji napredek človeštva, kot si zdaj sploh lahko predstavljamo. Nekaj primerov: pametna energetska omrežja omogočajo učinkovitejše usklajevanje ponudbe in povpraševanja v konicah, s tem pa bo oskrba z električno energijo postala zanesljivejša in cenejša. Po nekaterih izračunih naj bi zaradi pametnih omrežij do leta 2020 po svetu prihranili 426 milijard evrov, izpuste ogljikovega dioksida pa zmanjšali za več milijonov ton. Inteligentna prometna infrastruktura bo omogočila varnejši, cenejši in čistejši promet. Po nekaterih študijah bi lahko zaradi pametnih prometnih rešitev v ZDA prihranili 110 milijard evrov po zaslugi manj nesreč in manj prometnih zamaškov. Povezani avtomobili bodo spreminjali poslovne modele v avtomobilski industriji, v prihodnje bomo verjetno kupovali manj avtomobilov in več prevozov, algoritmi pa bodo voznike povezovali s potencialnimi potniki in vodili v razvoj novih modelov souporabe ali delitve. Z digitalizacijo tovarn se spreminjajo sistemi proizvodnje, internet stvari pa se širi tudi v oskrbovalne verige, distribucijske sisteme in prodajo.

Proizvajalci in informatiki razvijajo vse več izdelkov in rešitev za pametno bivanje, učinkovitejše upravljanje mest, prometa, zdravja, kmetijstva in drugega. Na področju izdelkov za široko uporabo najhitreje raste in napreduje trg izdelkov za aktivno in zdravo življenje, pravi Tomaž Vidonja z Inštituta za tehnološka omrežja ICT, ki vsako leto organizira mednarodni dogodek Living Bits and Things. »Internet stvari ne vstopa v naša življenja z velikim pompom, temveč gre za postopen, a vztrajen proces,« pravi Vidonja.

1.1453397607.png

Pametni dom

 

1. Pametna razsvetljava, termostati, hladilniki, aplikacije za spremljanje hišnih ljubljenčkov z domačimi kamerami prek pametnih telefonov - vse to so rešitve, s katerimi naši domovi postajajo pametni. Na letošnjem sejmu elektronike CES v Las Vegasu, kjer določajo tehnološke trende v elektroniki, je bila glavni hit Amazonova naprava echo. Doslej je že več kot deset podjetij napovedalo, da bo njihove izdelke mogoče glasovno upravljati prek te naprave, sodelovanje sta naznanili tudi varnostni podjetji Alarm.com in Vivint. Med drugim je mogoče prek echa nadzirati domačo razsvetljavo, dobiti odgovore o vremenu in podobno. Tudi pri Fordu so napovedali, da bo njihov avtomobilski softver omogočal povezavo z echom, kar pomeni, da bodo lahko vozniki že med potjo glasovno upravljali - denimo domačo razsvetljavo.

To, kar je letos Amazonov echo, je bil lani na sejmu CES na področju domačih pametnih naprav Googlov digitalni termostat nest. Whirlpool je letos predstavil povezane kuhinjske naprave, ki jih je mogoče upravljati bodisi prek nesta ali IBM watsona. V praksi to pomeni, da bo Whirpoolov pralni stroj prek nesta zaznal, da nas ni doma, in se bo takrat zagnal. Na CES je prišel tudi start-up za pametno pranje perila Marathon Laundry in predstavil pralni stroj, ki zbira množico podatkov o uporabniku, v panogi pralnih strojev pa naj bi naredil podobno revolucijo, kot jo je Tesla pri avtomobilih. Povezane naprave razvijajo tudi v Gorenju.

Tako kot na drugih področjih je tudi pri povezanih domovih še vedno veliko vprašanj o standardih komuniciranja, kar pomeni, da v praksi nekaterih naprav ni mogoče povsem povezati med sabo. Nejasnosti so tudi o lastništvu podatkov: ni povsem jasno, koliko lahko korporacija, ki nam proda napravo, spremlja podatke o naših navadah v zasebnem življenju.

Med glavnimi ovirami za širitev naprav za pametni dom je na prvem mestu še vedno zapleteno upravljanje. Večja so tudi tveganja: si lahko privoščimo, da nam termostat za ogrevanje ne deluje, ker se je prekinila internetna povezava ali pa so nam hekerji vdrli v sistem?

3 slovenski primeri

Pametne kocke napovedujejo nevihte

V podjetju CBSR v lasti Aleša Špetiča, Nejca Kodriča, Marka Mrdjenovića, Damijana Merlaka in Roka Zalarja so razvili že drugo generacijo pametnih kock cubesensors, ki so jih napolnili s senzorji za merjenje temperature, tlaka in vlage, dodali pa so jim nekaj novih funkcij, denimo opozarjanje na nevihto.

cubesensors01-xx.1453396952.jpg

Chipolo za iskanje predmetov

Hrastniški start-up Chipolo je razvil pametne obeske - iskalnike stvari, ki jih prek bluetootha povežemo s pametnim telefonom. Obeski omogočajo, da ključe ali druge predmete, na katere namestimo te napravice, poiščemo s pomočjo telefona.

chipolo02-xx.1453396959.jpg

ViaApp za upravljanje zgradb

V start-upu ViaApp so razvili aplikacijo za upravljanje pametnih stavb in energetskih sistemov, ki omogoča učinkovit nadzor temperature, osvetlitve, zatemnitve, kilmatskih sistemov in ventilacij v zgradbah.


1.1453398311.png

Pametna mesta in regije

 

2. Zaradi tisočih senzorjev, povezanih v internet, bo v mestih laže parkirati, mogoče bo spremljati obremenjenost stavb, mostov ali kulturnih spomenikov, pri izbiri poti se bomo lahko izognili prometnim zamaškom, pametna razsvetljava se bo prilagajala vremenu in razmeram, spremljali bomo polnjenje in praznjenje zabojnikov za smeti, smetarska podjetja pa bodo s tem optimizirala poti za odvoz smeti. Informacijski sistemi inteligentnih avtocest nas bodo opozarjali na vremenske razmere, nesreče in druge izredne dogodke. Digitalizacija se širi tudi v energetiko in gospodarjenje z vodo, s povezanimi sistemi bomo laže upravljali komunalno infrastrukturo in varčevali z viri. Tipala nas bodo opozarjala na nepooblaščene vstope ljudi na varovana območja, na poplave v skladiščih ali tovarnah, merila bodo stopnje sevanja v okolici jedrskih objektov. Hitreje bomo zaznali puščanje plina ali drugih škodljivih snovi v okolici industrijskih objektov.

 

6 slovenskih primerov

Symvaro za upravljanje mestne infrastrukture

Symvaro je najuspešnejši start-up iz prvega kroga zagonskih podjetij v ljubljanskem pospeševalniku ABC; razvijajo rešitve za upravljanje mest in mestne infrastrukture, predvsem za upravljanje vodovodnih omrežij in smetarskih sistemov.

Taxi Metro je kot Uber

Podjetje Metro 1, ki upravlja taksi službo Taxi Metro, je pred dobrim letom skupaj z IT-podjetjem Net Informatika razvilo aplikacijo Net Cab, ki deluje enako kot Uber. Uporabniki lahko najbližji taksi poklièete prek aplikacije, nato pa po zemljevidu spremljate, kako se vam približuje. »Za zdaj smo v Sloveniji edini s takšno aplikacijo, Net Informatika pa jo že trži drugim podjetjem po regiji. Letos bomo omogoèili tudi plaèilo voženj prek aplikacije,« pravi Enco Metro, lastnik podjetja Metro 1.

taxi-metro-xx.1453396949.jpg

Prikazovalniki prihoda avtobusov

Pri LPP so že leta 2010 skupaj s Telargom v okviru projekta Civitas Elan namestili prve prikazovalnike za napovedovanje prihodov mestnih avtobusov. Uvedli so brezžično komunikacijo med vozilom in postajališčem, avtobuse pa opremili s pametno enoto, ki omogoča pozicioniranje vozila ter prenos podatkov v nadzorni center. Prihode avtobusov je mogoèe spremljati tudi prek aplikacije. Že dlje èasa pričakujemo nadgradnjo sistema z elektronsko urbano, ki bi omogočala preprosto preverjanje dobroimetja in polnjenje prek telefona.

Digitalni tokovi tovora

V BTC bodo skupaj z IBM, ekonomsko fakulteto, Telekomom Slovenija in mestom Ljubljana na logističnem terminalu digitalno zajemali vse podatke o tokovih tovora. Pozneje bodo vključili tudi mesta Reka, Zagreb, Dunaj in Gradec. Cilj je, da bi s povezovanjem podatkov o tokovih blaga tovorni promet potekal bolj učinkovito in z manj izpusti.

Faciliy za upravljanje hotelov

Facility je aplikacija za upravljanje hotelov, ki naj bi jo do konca tega leta uporabljalo že 300 hotelov. Hotelski menedžment s to aplikacijo hitreje in učinkoviteje upravlja procese in osebje.

Storesense analizira vedenja kupcev

V podjetju Storesense so razvili rešitev za analizo vedenja kupcev v trgovinah, upravljavcem trgovin ali organizatorjem dogodkov pa na podlagi teh podatkov optimizirajo prodajo ali izboljšujejo učinkovitost promocijskih dejavnosti.


Zdravje in rekreacija

 

3. Svetovni trg digitalnega zdravja naj bi bil do leta 2017 vreden 23 milijard evrov, z novimi tehnologijami pa bi lahko zgolj v EU v zdravstvu prihranili 99 milijard evrov. Zaradi novih digitalnih naprav, ki bodo spremljale naše življenjske funkcije, bomo že vnaprej opozorjeni na morebitna bolezenska stanja. Številni start-upi razvijajo rešitve na področju m-zdravja; gre za uporabo mobilnih telefonov, tablic, senzorjev in aplikacij za merjenje vitalnih znakov in dejavnosti, pa tudi krvnega tlaka, krvnega sladkorja ali potenja. Na področje m-zdravja sodijo tudi aplikacije za lažje krmiljenje med informacijskimi viri, za pomoč zdravnikom pri odločanju ali samodejni prenos rezultatov meritev v elektronsko zdravstveno kartoteko.

4 slovenski primeri

Rehabilitacija s Kinestico

V start-upu Kinestica so razvili rehabilitacijsko orodje, ki prek senzorjev spodbuja paciente k rehabilitacijski vadbi, in ga povezali z igricami iz virtualne resničnosti. Zdravstveno osebje lahko spremlja pacientovo napredovanje in mu sestavi personaliziran načrt.

Bellabeat, zdravje za mame in nosečnice

V start-upu Bellabeat so razvili nosljivo napravo za spremljanje življenjskih aktivnosti - od spanca do rekreacije - za mame in nosečnice. Naprava na podlagi pridobljenih podatkov daje priporočila za bolj zdrav življenjski slog. Soustanoviteljico Urško Sršen so pri Forbesu ta teden uvrstili na evropski seznam mladih ljudi, ki spreminjajo svet.

belleabeat-xx.1453396956.jpg

Azumio za meritve funkcij in rekreacijo

Podjetje Azumio sta v Kaliforniji ustanovila Bojan Boštjančič in Peter Kuhar, razvija pa aplikacije za merjenje srčnega utripa, zaužitih kalorij in spanca. Na podlagi pridobljenih podatkov aplikacija priporoča vrsto rekreacije in prehrane, na svojem področju pa so med vodilnimi po številu uporabnikov.

Adora s pametnim zaslonom za kirurge

Mariborski start-up Adora razvija pametni zaslon, na katerem si lahko kirurg z gibi in glasovnimi ukazi ogleduje podatke o bolniku kar med operacijo, ne da bi zapustil sterilni prostor ob operacijski mizi. To prihrani čas, stroške in trpljenje.

andora02-xx.1453396958.jpg


amazon-echo-xx.1453396951.jpg
Amazonovo napravo echo lahko kupite prek spleta za dobrih 160 evrov. Zakaj je postala uspešnica letošnjega sejma elektronike v Las Vegasu? Omogoča poslušanje glasbe, lahko vam bere knjige, prek nje lahko upravljate razsvetljavo in druge pametne naprave, povezljiva je s sistemi v avtomobilih, alarmnimi sistemi, povezljivost z njo napovedujejo tudi drugi proizvajalci elektronike. Upravljate jo lahko tudi glasovno.

Pametne tovarne in oskrbovalne verige

 

4. Stroji in proizvodne linije v pametnih tovarnah so opremljeni s senzorji, ki avtomatsko diagnosticirajo okvare in sporočajo, kakšno popravilo potrebujejo. Izdelki vedo, v kateri fazi proizvodnega procesa so, proizvodne linje pa so povezane s skladiščnim sistemom, ki sporoča, katere sestavne dele je treba dostaviti na določeno delovno mesto. Gre za nov način proizvodnje, četrto industrijsko revolucijo oziroma tako imenovano industrijo 4.0. Skladiščni informacijski sistemi so povezani z informacijskimi sistemi dobaviteljev, oskrbovalne in distribucijske verige so vse bolj digitalizirane in usklajene.

V tovarnah je čedalje več avtomatiziranih sistemov, ki se sproti učijo in izboljšujejo procese izdelave, čedalje več proizvodnih in logističnih robotskih sistemov je opremljenih s strojnim vidom.

3 slovenski primeri

V Iskri Mehanizmih digitalizirajo procese

»Po moji oceni pametne tovarne niso samo nekaj robotov in kamer, temveč digitalizacija vseh procesov, « pravi Marjan Pogačnik iz Iskre Mehanimov. Digitalizacije so se lotili pred dvema letoma, za cilj pa so si postavili, da do leta 2018 popišejo vse procese v proizvodnji. Že pred dvema letoma so vzpostavili komunikacijo med proizvodno linijo in izdelki. »Imamo tudi prototipe, kako bi lahko izdelki komunicirali s kupci - denimo lahko bi jim sporočali na mobilno napravo, kje je najbližji servis, vendar nam tega še ni uspelo spraviti na trg.

citalec-rfid-xx.1453396961.jpg

Izvajamo projekt digitalizacije proizvodnje in logistike, kjer vsi procesi potekajo s črtnimi kodami in tehnologijo RFID (radiofrekvenèna identifikacija). Digitalizirali smo zajemanje informacij o izdelanih kosih, podatki pa pridejo v realnem času v naš informacijski sistem SAP. Od januarja letos avtomatsko zajemamo tudi podatke o navzočnosti na delovnem mestu in o tem, kaj zaposleni v tem èasu delajo, te podatke pa pretočimo v sistem obračuna plač,« pravi Pogačnik.

Skenerji v proizvodnji

Najveè povpraševanja po digitalizaciji procesov je v avtoindustriji, kjer morajo dobavitelji označevati izdelke do obisti in dobavljati po sistemu ravno ob pravem èasu, pravi Tone Stanovnik iz Špice International. »Zaposleni na montažnih linijah v Revozu imajo denimo na roki prstan, s katerim skenirajo vse veè kod. Včasih so skenirali zgolj vitalne dele, kot sta motor in menjalnik, zdaj skenirajo vsak snop kablov. Tudi dobavitelji avtoindustriji uvajajo vse več rešitev za elektronsko izmenjavo podatkov,« opisuje Stanovnik. Vsi ti sistemi omogočajo avtomatsko obnavljanje zalog sestavnih delov, prilagodljivo proizvodnjo različnih izdelkov po naročilu in popolno sledljivost v oskrbovalni verigi, kar med drugim olajša odpravljanje morebitnih napak.

Sledljivost v živilski industriji

V start-upu Prospeh so razvili sistem sledenja v prehrambnih verigah Origintrail, ki so ga lani uvedli v Mlekarni Celeia, Perutnini Ptuj in Eti Kamnik. S pomočjo aplikacije lahko končni uporabniki ugotovijo, iz katere kmetije denimo izvira mleko v kupljenem jogurtu.

 


Kmetijstvo

 

5. Do leta 2050 bo na planetu živelo 9,6 milijarde ljudi. Produktivnost v kmetijstvu bo treba povečati za 70 odstotkov, ne da bi pri tem preveč izčrpavali naravo. Ena izmed možnosti, kako pridelati več in boljšo hrano, je pametno kmetijstvo oziroma precizna agrikultura. V kmetijstvu podjetja in agencije že zdaj zbirajo velike količine informacij o pridelavi posameznih kultur, digitalizirajo polja, spremljajo uporabo gnojil, vremenske podatke in zdravje živali. Tudi v kmetijstvu ni jasno, kaj bo z lastništvom določenih podatkovnih baz. Živinorejci lahko z uporabo senzorjev odkrivajo zgodnji razvoj bolezni ali pa zaznavajo posamezne reprodukcijske faze. Senzorji spremljajo telesno temperaturo, utrip, odpornost tkiv, s pomočjo GPS pa položaj in gibanje. Rejci lahko prejmejo SMS-sporočila za vnaprej določene dogodke, denimo, da je krava pripravljena na oplojevanje. EU je doslej financirala več projektov digitalizacije v kmetijstvu, denar je na voljo tudi v Obzorju 2020. Razpisan je tudi poseben projekt Smart Farming for Europe EU - PLF ([www.eu-plf.eu]) za uvajanje preverjenih orodij iz laboratorijev na kmetije. V poljedelstvu in vinogradništvu nameščajo senzorje in zbirajo podatke o kakovosti prsti, ozračja in spremljajo rast rastlin. Pri proizvajalcih kmetijske mehanizacije, kot so John Deere, CNH Global, Class in drugih, razvijajo povezane stroje in orodja.

4 slovenski primeri

Kaj se je ujelo v past?

V Datalabu so razvili orodje Pantheon Farming za spremljanje in analiziranje poljedelskih opravil, del v vinogradu in sadovnjakih ter za spremljanje vseh podatkov o živalih. Uporabnost so razširili v sodelovanju s postojnskim podjetjem Efos, njihova aplikacija TrapView omogoča spremljanje škodljivih organizmov na polju, v sadovnjaku ali vinogradu. V realnem času je tako mogoče preverjati, kaj se je ujelo v pasti.

trapview-xx.1453396954.jpg

Je paradižnik že kaj zrasel?

V podjetju Paradajz, kjer gojijo paradižnik znamke Lušt, računalniško uravnavajo klimo in vlago v rastlinjaku, računalniško vodeno je tudi zalivanje. Zaradi avtomatizirane in informatizirane pridelave je potrebnega manj ročnega dela, sistem pa je zanesljivejši.

Je iz mošta že nastalo vino?

 

V brežiškem start-upu Enolyse izpopolnjujejo pametni senzor za merjenje sladkorja in temperature mošta oziroma vina za kletarje, ki tako laže evidentirajo procese v sodih in sprejemajo boljše odločitve.

enometer-xx.1453396955.jpg

So debla že lepo debela?

V Tajfunu so za gozdarje razvili digitalni merilnik za drevesna debla, ki omogoča prenos podatkov sredi gozda na poljubno mobilno napravo, zbiranje podatkov in njihovo obdelavo.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Zgodbe
»Na slovenskih faksih učijo sami teoretiki, kar se v Kanadi in ZDA ne more zgoditi«
ZgodbeBlažej Kupec »Na slovenskih faksih učijo sami teoretiki, kar se v Kanadi in ZDA ne more zgoditi« 15

»Slovenski javni izobraževalni sistem ni v toku s časom«, pravijo trije mladi Slovenci, ki za študente organizirajo poletno šolo v Torontu, skupaj s pospeševalnikom ABC pa nameravajo ponudbo razširiti tudi na druga večja svetovna mesta.

FINANCE
Manager
Kakšna bo gradbena industrija čez pet ali deset let
Manager
ManagerSaša Bavec Kakšna bo gradbena industrija čez pet ali deset let 1

 Amplituda in hitrost sprememb, ki jih prinaša val digitalizacije, bosta nepripravljene in neprilagodljive odplaknili v zgodovino kot v preteklosti komet dinozavre.

Zgodbe
6 obetavnih mladih podjetij za 2018
ZgodbeBlažej Kupec 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
Okolje & energija
Fakulteta, ki je v jedru digitalne preobrazbe industrije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Fakulteta, ki je v jedru digitalne preobrazbe industrije

Fakulteta za elektrotehniko je med fakultetami Univerze v Ljubljani med tistimi, ki največ sodelujejo z industrijo. Približno polovico prihodkov pridobijo na trgu.

Zgodbe
Bo Outfit7 kmalu dobil posnemovalce na Balkanu?
ZgodbeGorazd Suhadolnik Bo Outfit7 kmalu dobil posnemovalce na Balkanu?

Start-upi v jugovzhodni Evropi trpijo za kroničnim pomanjkanjem zasebnih investicij, velike družbe nanje še vedno pogosto gledajo zviška, znanstveni dosežki pa preredko najdejo pot na trg. Kljub temu se na Balkanu pišejo globalne zgodbe, kaže pregled start-up scene v regiji, ki so ga pripravili v podjetniškem pospeševalniku ABC.

Moje finance
Slovenija
Kako danes pametno športati
Moje finance
SlovenijaMiran Varga Kako danes pametno športati

»Nošenčki« so elektronske naprave, ki se na telesu nosijo kot pripomočki za analizo fizioloških podatkov. postale so pravcate umetnine ali modni dodatki. kdo jih nosi in koliko sploh stanejo?

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.