Manager

Ameriški kandidacijski supertorek Clintonova vodi, Trumpov nasprotnik stavi na Florido

Demokratka Hillary Clinton in republikanec Donald Trump sta pričakovano zmagala na ameriškem predvolilnem supertorku, ko so izbirali strankarske kandidate v 13 državah - toda prav tako pričakovano si noben od njiju ni zagotovil odločilne prednosti.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

03.03.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Ameriški kandidacijski supertorek Clintonova vodi, Trumpov nasprotnik stavi na Florido
Ameriška predvolilna tekma se zaostruje, in to predvsem v republikanski stranki, kjer se bo vodstvo moralo nekako soočiti z najuspešnejšim kandidatom, ki ga ne mara.

Clintonova sicer v svoji stranki močno vodi, saj ima po dosedanjih kandidacijskih odločitvah zagotovljeno podporo kar 1.001 delegata, njen tekmec Bernie Sanders pa le 371, vendar je med njene podpornike vštetih 457 tako imenovanih superdelegatov, ki na konvenciji glasujejo po svoji vesti in si torej lahko tudi premislijo. Za demokratsko nominacijo je potrebnih 2.383 glasov. Sanders pravi, da ne namerava odnehati, in zatrjuje, da ima zbranega dovolj denarja za okrepljeno volilno bitko.

Bolj zapleten je položaj med republikanskimi kandidati. Za republikansko nominacijo je potrebnih 1.237 glasov in doslej jih je Trump pridobil 285, Ted Cruz 161, Marko Rubio 87, še 33 glasov pa si delijo drugi kandidati. Položaj v republikanskem taboru je zapleten, ker vodstvo stranke ostaja nenaklonjeno Trumpu.

Supertorek je bil pomemben za Marka Rubia, ki je dosegel prvo zmago na kandidacijskih volitvah in s tem odgovoril na posmehljive pripombe, kako si sploh upa kandidirati za predsednika federacije, če ne more zmagati v nobeni od zveznih držav. Rubio stavi na Florido, kjer bodo imeli predhodne volitve 15. marca, saj zdaj zastopa to državo kot senator. Donald Trump pa je po supertorku novinarje povabil v svojo razkošno palačo v tej državi in se širokoustil, da namerava Rubia premagati v njegovi domači državi.

Toda ta Trumpova predrznost ne spremeni dejstva, da bi ga po javnomnenjskih raziskavah v tekmi ena na ena porazila oba vodilna protikandidata. Zato komentatorji pričakujejo, da se bo vodstvo republikanske stranke poskušalo poenotiti in poiskati Trumpovega protikandidata. Težava je le, ker je Ted Cruz še bolj kritičen do strankarskih veljakov. Ostaja torej Marko Rubio ali pa kateri od drugih kandidatov, ki so bili doslej še manj uspešni.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Slovenija
Reciklaža: Donald Trump
Slovenija
SlovenijaRedakcija Financ Reciklaža: Donald Trump 1
FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

FINANCE
Manager
(intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe 13

Andraž Zorko, strokovnjak za javnomnenjske raziskave, o vplivu premierovega odstopa na politična razmerja v pripravah na državnozborske volitve.

FINANCE
To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Mater vola, Trump!
Finance
Simona Toplak Mater vola, Trump! 37

Ni problem, da Kitajska ne postaja Amerika. Problem je, da Amerika in Evropa prostovoljno postajata Kitajska.

FINANCE
Članki
Bodo nedeljske volitve Italiji prinesle stabilnost ali pač ne?
Finance
FinanceAlbina Kenda Bodo nedeljske volitve Italiji prinesle stabilnost ali pač ne?

Italiji bo predvidoma vladala (desna) koalicija, vprašanje pa je, kako težavno bo njeno sestavljanje

FINANCE
Članki
Kako daleč bo šel Trump v bitki s Kitajsko?
FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.