Manager

Mesarsko klanje za prevzem ameriškega hotelirja Starwood

Skoraj 13,2 milijarde dolarjev (11,7 milijarde evrov) je prejšnji petek ponudila kitajska zavarovalna skupina Anbang za nakup ameriške hotelske družbe Starwood Hotels, ki ima v lasti več svetovnih hotelskih verig. S tem je skočila v zelje ameriški hotelski družbi Marriott. A se ta ne da.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

24.03.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Mesarsko klanje za prevzem ameriškega hotelirja Starwood
Med hotelske verige v Starwoodovi lasti sodijo tudi Sheratonovi hoteli Four Points.

Slabost Marriottove ponudbe je bila, da je bil velik del v lastnih delnicah, katerih vrednost pa je pozneje upadla; Kitajci so tako vrednost njihove ponudbo presegli za približno milijardo dolarjev. A se Marriott ne da; že v ponedeljek je ponudbo zvišal nad Anbangovo, na 13,6 milijarde dolarjev. S poroko dveh ameriških hotelskih multinacionalk bi nastala največja svetovna hotelska družba s 5.500 hoteli in 1,1 milijona sob. Toda zgodbe s tem verjetno še ni konec, menijo opazovalci. Po prevladujočem mnenju je ponedeljkova ponudba največ, kaj je pripravljen odšeti Marriott, medtem ko se jim zdi verjetno, da bo Anbang ponudbo še izboljšal. Kitajska podjetja z veliko podporo države so namreč zelo zagreta za vlaganja v tujini in nekaj »stotakov« gor ali dol jih ne ustavi.

Če bi v bitki za nakup Starwooda zmagal Anbang, bi bila to največja kitajska investicija v Ameriki doslej, pišejo tuji mediji. Anbang je leta 2014 od Hiltona že kupil newyorški hotel Waldorf-Astoria za 1,95 milijarde dolarjev, kar je bila najvišja cena, ki jo je kdaj dosegel kak ameriški hotel, zdaj pa naj bi bil tik pred sklenitvijo pogodbe z investicijsko družbo Blackstone o nakupu 16 hotelov za 6,5 milijarde dolarjev. Tudi pri tem, kot je pisal medijski portal Business Insider, ni skoparil, saj je pripravljen plačati kar 450 milijonov dolarjev več, kot je Blackstone zanj odštel pred samo letom dni.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Moje finance
Razno
Pustila sem faks in odšla v ZDA prodajat kokice
Moje finance
RaznoSabina Rednak Stana Pustila sem faks in odšla v ZDA prodajat kokice

Najprej sem v ZDA prodajala pokovko, nato sem si poiskala še delo sobarice. V treh mesecih sem zaslužila okoli 4.500 evrov. Potem sem mesec dni raziskovala Kalifornijo. Še sreča, da sem obesila študij, ki me ni zanimal, na klin in po zaslugi izkušnje v ZDA našla sebe ter ugotovila, kaj hočem početi v življenju.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj se je lani zvišala vrednost ljubljanskih hotelov
Nepremičnine
NepremičnineJacqueline Stuart Zakaj se je lani zvišala vrednost ljubljanskih hotelov

RevPAR je najbolj relevanten podatek v poslovanju hotela, njegova vrednost vpliva na dobičkonosnost, in kar je v naši zgodbi najpomembneje, na vrednost na nepremičninskem trgu.

FINANCE
Slovenija
Evrski izvoz v tretje države lepo zrasel
FINANCE
Članki
Ali so Kitajci lastniki Amerike?
FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta