Manager

Brexit bi Veliki Britaniji odnesel do 950 tisoč delovnih mest

Izstop Velike Britanije iz EU bi pomenil resen udarec za življenjski standard, delovna mesta in gospodarsko rast na Otoku. Do leta 2020 bi v državi lahko izgubili do 950 tisoč delovnih mest, britanski BDP pa bi se zmanjšal za sto milijard funtov (128 milijard evrov). Tako opozarjajo pri Konfederaciji britanske industrije (CBI), ki je pri svetovalni družbi PwC naročila študijo učinkov morebitnega brexita.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
24.03.2016 22:30
Čas branja: 1 min

Avtorji študije so pri oceni posledic upoštevali dva scenarija po morebitnem brexitu v primerjavi s položajem, če bi Velika Britanija ostala članica EU. »Scenarij prostotrgovinskega sporazuma (PTS)« predvideva, da bi Velika Britanija razmeroma hitro, najpozneje pa do leta 2021, z Evropsko unijo sklenila prostotrgovinski sporazum. »Scenarij STO« pa predvideva, da bi morala Velika Britanija s članicami EU trgovati po pravilih Svetovne trgovinske organizacije (STO).

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

45 %

izvoza Velike Britanije gre v EU. Koliko bi trgovinske ovire ogrozile izvoz, tuje naložbe in standard Britancev, so izračunali v svetovalni družbi PwC.

Po oceni PwC bi bil leta 2020 britanski BDP ob morebitnem scenariju PTS zaradi izstopa manjši za 3,1 odstotka, ob scenariju STO pa bi bil manjši za 5,5 odstotka. Brexit bi v splošnem privedel k manjši proizvodnji v industriji in k zmanjšanju naložb, zaradi česar bi se zmanjšali tudi prihodki in premoženje gospodinjstev, to pa bi vodilo v zmanjšanje porabe.

Vse to bi pripeljalo tudi do nižje zaposlenosti. Leta 2020 bi bilo po ocenah iz študije po scenariju PTS izgubljenih 550 tisoč delovnih mest, po scenariju STO pa 950 tisoč delovnih mest. Ta učinek bi se do leta 2030 ublažil na 350 tisoč oziroma 600 tisoč izgubljenih delovnih mest po enem in drugem scenariju. Avtorji študije sicer dodajo, da bi k zmanjšanju števila delovnih mest pripomogle predvsem manjše migracije.

EU je še vedno največji izvozni trg za britansko blago in storitve, tja je bilo leta 2014 namenjenega 45 odstotkov britanskega izvoza. V drugi smeri pa je na britanski trg namenjena okoli desetina izvoza EU. V primeru brexita bi na novo uvedene trgovinske ovire negativno vplivale tako na obseg zunanje trgovine kot tujih naložb.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Globalna trgovinska igra
Finance
Mohamed A. El-Erian Globalna trgovinska igra
FINANCE
Cene: kaj se draži hitreje, kot rastejo plače?
Finance
Tanja Smrekar Cene: kaj se draži hitreje, kot rastejo plače?

Na cene bodo močno vplivali rast vrednosti surovin, jekla, vreme in seveda trgovinske vojne

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Transport in logistika
Kaj druga drugi trgovinsko pomenita EU in ZDA
Tovarna
Novice
Industrija vštric z najboljšimi le ob večji produktivnosti
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Industrija vštric z najboljšimi le ob večji produktivnosti

Predelovalne dejavnosti ustvarijo petino BDP in skoraj četrtino dodane vrednosti slovenskega gospodarstva