Manager

Žarek optimizma v Sloveniji in Nemčiji

Gospodarska klima v Sloveniji se je marca v primerjavi s februarjem izboljšala za desetinko odstotne točke, izhaja iz ankete statističnega urada.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

24.03.2016 22:30
Čas branja: 1 min

S tem se je ustavilo trimesečno nazadovanje, toda kazalnik gospodarske klime je še vedno kar za tri odstotne točke nižji od najvišje lanske vrednosti, dosežene julija, hkrati pa za 6,7 odstotne točke višji od desetletnega povprečja. Podrobnejši pregled tudi pokaže, da izboljšanje gospodarske klime temelji predvsem na občutni rasti zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke) in šibki rasti (za 0,1 odstotne točke) zaupanja potrošnikov, medtem ko sta se kazalnika v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih znižala za 0,2 oziroma 0,3 odstotne točke.

36000

Tudi v Nemčiji se je marca gospodarsko razpoloženje nekoliko izboljšalo, kaže anketa inštituta Ifo. Značilno za nemško okolje je, da gospodarstveniki sedanje razmere ocenjujejo za dobrih deset odstotnih točk bolje kot obeti za prihodnost, kjer jih skrbijo predvsem gospodarske razmere v svetu, ki bodo otežile izvoz. Toda marca so se po močnem februarskem upadu tudi pričakovanja za prihodnjega pol leta nekoliko popravila.

Ocene gospodarstvenikov se ujemajo s pričakovanji ekonomistov: svet nemških ekonomistov je namreč ta teden objavil napoved, da bo nemško gospodarstvo letos izgubilo nekoliko zagona in so zato tudi znižali napoved letošnje rasti bruto domačega proizvoda z 1,6 na 1,5 odstotka.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
Gospodarska klima: Največji optimizem od maja 2008
FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
Manager
Optimizem: ljudje znova odpirajo denarnice
FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta