Manager

Evropska prestolnica žaluje in kljubuje

»Nous sommes Bruxelles« je bil eden izmed značilnih napisov med svečami in gorami cvetja, s katerimi so prebivalci in obiskovalci belgijske prestolnice izrazili sočutje z žrtvami torkovih terorističnih napadov. Napis se navezuje na poboje 11 sodelavcev pariškega humorističnega lista Charlie Hebdo, ki so jih islamski teroristi ustrelili januarja lani, in hkrati izraža vseevropsko solidarnost v odporu proti terorizmu.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

24.03.2016 22:30
Čas branja: 1 min

Veliko napisov je v angleščini in drugih jezikih, kar kaže na dejstvo, da je Bruselj tudi prestolnica Evropske unije. In to je po mnenju nekaterih strokovnjakov za varnost tudi eden izmed razlogov, da so si za tarčo napada izbrali to mesto, saj so vedeli, da bo napad v takem središču odmeval po svetu.

Najprej sta se okoli osme ure na letališču Zaventem razstrelila dva samomorilska napadalca, nato je okoli devete ure eksplodirala podtaknjena bomba na postaji podzemne železnice Maelbek nedaleč od stavb evropske komisije in evropskega sveta - ravno v času, ko so prihajali na delo tisoči uslužbencev evropskih institucij. Po do zdaj znanih podatkih je bilo na letališču 14 smrtnih žrtev, na postaji podzemne železnice pa še 17, vendar to morda niso vse žrtve, saj je bilo ranjenih kar 260 ljudi.

Drugi varnostni strokovnjaki pa torkove bombe povezujejo s prijetjem domnevnega organizatorja lanskih novembrskih napadov v Parizu Salaha Abdeslama nekaj dni pred tem. Po eni razlagi gre za maščevanje Islamske republike, po drugi pa so teroristi z napadi pohiteli v strahu, da jih Abdeslam ne bi izdal.

Napadi so v torek ohromili belgijsko prestolnico, toda čeprav so ves mestni promet ustavili, so se ljudje zvečer začeli zbirati na osrednjem trgu in izražati sočustvovanje z žrtvami. Podobno je bilo s poslovnim življenjem: po objavi novic o bombah je vrednost delnic tako na bruseljski borzi kot na drugih evropskih trgih upadla, a si je kmalu opomogla, tako da so torkovo trgovanje končale v pozitivnem.

Za politične odmeve po svetu pa je značilno, da vlade in varnostne službe znova preverjajo in zaostrujejo varnostne ukrepe. Tudi v Sloveniji, kjer sicer predsednik vlade Miro Cerar zatrjuje, da nevarnost ni povečana, je policija poostrila varnostne ukrepe. Razprave pa gredo tudi prek strogo varnostnih tem v polemike o odnosu z begunci, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda. Evropska poslanka Tanja Fajon je s tem v zvezi zapisala: »Begunci so žrtve terorja, in ne njegovi povzročitelji.« Številni se s tem ne strinjajo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Odločilno leto 2018
Finance
Matej Avbelj Odločilno leto 2018 7
Tovarna
Novice
Pametni in povezani izdelki so lahko presneto nevarni
FINANCE
IKT
Kako lahko nedolžen klik vodi v katastrofo
IKT
IKTMiran Varga Kako lahko nedolžen klik vodi v katastrofo

Brezbrižno klikanje na spletne povezave nas lahko drago stane – za to poskrbijo tako imenovani napadi XSS (Cross-site-scripting)

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Članki
(SIRIJA) V Varnostnem svetu zavrnili rusko resolucijo, ki obsoja napad
Finance
FinanceSimona Toplak (SIRIJA) V Varnostnem svetu zavrnili rusko resolucijo, ki obsoja napad 123

Na izrednem zasedanju Varnostnega sveta o ameriško-britansko-francoskem napadu, so glasovanje o ruski resoluciji podprli Rusija, Kitajska in Bolivija. Osem držav je resolucijo zavrnilo, štiri so se vzdržale.

FINANCE
Manager
Dijaška vest najbolj oboroženega naroda
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti