Manager

Kdo sta ta hip najbolj razvpita odvetnika na svetu

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

07.04.2016 22:30
Čas branja: 3 min
Kdo sta ta hip najbolj razvpita odvetnika na svetu
Med strankami odvetniške pisarne Mossack Fonseca so med drugim prijatelji ruskega predsednika Putina, predsednik Ukrajine, sirski predsednik Bašar al Asad, predsednik Argentine, premier Gruzije in odstopljeni premier Islandije.

140

politikov iz več kot 50 držav je poslovalo z odvetniško pisarno Mossack Fonseca, razkrivajo panamski dokumenti.

Kdo sta odvetnika, ki sta svetovni eliti pomagala pretakati milijarde prek bank in votlih podjetij ter jih pospraviti v davčne oaze? Odvetnik Jürgen Mossack je leta 1977 ustanovil odvetniško pisarno v Ciudad de Panama, leta 1986 pa se mu je pridružil kolega Ramón Fonseca. Jurgen Mossack se je rodil leta 1948 v Nemčiji, nato pa se je v šestdesetih skupaj z družino preselil v Panamo, diplomiral iz prava, nekaj časa delal kot pravnik v Londonu in se je vrnil v Panamo. Fonseca je rojen v Panami, zanimivo pa je, da se ob pravu ukvarja tudi s pisanjem političnih trilerjev (več na njegovi literarni spletni strani [www.ramonfonsecamora.com]). Fonseca je bil do pred nedavnim tudi svetovalec panamskega predsednika Juana Carlosa Varela. Odstopil je tik pred razkritjem Panama Papers, menda naj bi sam imel politične ambicije.

Več kot 500 zaposlenih po 42 državah

Odvetniška družba se je že zgodaj specializirala za gospodarsko in pomorsko pravo, naložbeno svetovanje in sestavljanje mednarodnih verig podjetij. Do leta 2013 se jim je uspelo uvrstiti med sedem največjih pisarn, ki so zastopale več kot polovico podjetij, ustanovljenih v Panami. Po nekaterih virih naj bi bili med petimi največjimi podjetji na svetu za ustanavljanje podjetij v davčnih oazah. V družbi Mossack Fonseca je bilo v času razkritja panamskih dokumentov več kot 500 zaposlenih, pisarne pa so imeli v več kot 40 državah, tudi v državah EU in dve v Švici. Odvetniki v njihovih pisarnah naj bi delovali kot neformalni ambasadorji za privabljanje podjetij v Panamo in za prodajo panamskih finančnih produktov. Leta 2014 naj bi se podjetje MF Corporate Services zapletlo v argentinski škandal ustanavljanja verige podjetij, prek katerih naj bi se argentinski vladni denar pretakal do enega izmed zaveznikov družine nekdanjega argentinskega predsednika Kirchnerja. V pisarni Mossack Fonseca so trdili, da niso lastniki MF Corporate Services, vendar je sodišče v Nevadi presodilo, da je sodni poziv veljaven.

Pricurljalo 11,5 milijona zaupnih dokumentov

Ta teden se je odvetniška pisarna Mossack Fonseca znašla v središču afere Panama Papers, ko je mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev (ICIJ) razkril, da so bili med strankami Mossack Fonsece tudi prijatelji ruskega predsednika Vladimirja Putina, oče britanskega premierja Davida Camerona, sirski predsednik Bašar al Asad in še 140 drugih politikov iz več kot 50 držav. Nemški Süddeutsche Zeitung je 3. aprila objavil, da je iz pravne pisarne Mossack Fonseca priteklo 11,5 milijona zaupnih dokumentov, ki kažejo na povezave politikov s podjetji v davčnih oazah. Ramón Fonseca je v sredo izjavil, da so njihove strežnike napadli hekerji iz tujine in da so zato v ponedeljek pri panamskih tožilcih vložili kazensko ovadbo.Doslej še ni povsem pojasnjeno, kako to, da je ravno ta pravna pisarna postala zbirališče politikov in njihovih sorodnikov ter prijateljev, ki so zaradi različnih razlogov želeli shraniti denar v davčnih oazah in ga umakniti z radarja davčnih in drugih sistemov matičnih držav.

Zagovor

In kako so se pri Mossack Fonseci vsebinsko odzvali na razkritje dokumentov? Med drugim so zapisali, da so družbeno odgovorno podjetje in da ponujajo storitve ustanavljanja podjetij in druge storitve, ki so v uporabi po vsem svetu. Zapisali so tudi, da lahko podjetja zakonito ustanavljajo pravne osebe v drugih zakonodajnih okoljih - med drugim tudi zaradi združitev in prevzemov, stečajev, osebne varnosti, prestrukturiranja ali zbiranja investicijskega kapitala iz različnih držav v pravno in davčno nevtralnem okolju. Zagotovili so, da spoštujejo vse mednarodne korporativne standarde in da skrbno preverijo vse nove in morebitne stranke. Stranke so med drugim pridobivali prek uglednih pravnih pisarn in finančnih ustanov po svetu, ki so ravno tako zavezane k protokolom za preverjanje strank. Med njihovimi strankami naj ne bi bilo nikogar iz Severne Koreje, Zimbabveja ali Sirije, so napisali v izjavi za javnost. Ne strinjajo se z oceno, da je njihova glavna dejavnost zagotavljanje infrastrukture za izmikanje plačila davkom. Jürgen Mossack je med drugim izjavil, da so se znašli pod drobnogledom, ker so bili preveč uspešni. "Če je kdo zlorabil kakšno podjetje v davčni oazi, je naša krivda enaka krivdi avtomobilske tovarne, kadar z njenim vozilom izpeljejo davčni rop", pravi Mossack. Ne glede na vse njihove retorične spretnosti pa podjetje po Panami verjetno ne bo več takšno, kot je bilo - in da se ne bo spremenilo zgolj to.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Kako znižate davek na dobiček?
Finance
Tanja Smrekar Kako znižate davek na dobiček?

Podjetja in espeji, ali znate uveljaviti vse olajšave, davčno izkoristiti vse stroške? Tu je nekaj predlogov.

FINANCE
Članki
Katere odvetniške družbe in pisarne so lani pobrale največ državne smetane
Finance
FinanceAna Turk Katere odvetniške družbe in pisarne so lani pobrale največ državne smetane 2

Kako so lani poslovale največje odvetniške družbe, katera je imela največje prihodke in katera jih je največ prejela od države?

FINANCE
Ima Evropa lahko težave zaradi Trumpove davčne reforme?
Finance
Tanja Smrekar Ima Evropa lahko težave zaradi Trumpove davčne reforme? 5

Najpomembnejše: močan upad davka na dobiček podjetij in znižanje dohodnine tudi za srednji razred

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

Moje finance
Slovenija
Intervju: Šefinja Fursa o obdavčitvi kriptovalut, Airbnb, računov v tujini, ...
Moje finance
SlovenijaMarja Milič Intervju: Šefinja Fursa o obdavčitvi kriptovalut, Airbnb, računov v tujini, ...

Iz prve roke smo izvedeli, kako naj bi davke plačevali kriptovlagatelji, pa tudi tisti, ki oddajajo stanovanja prek Airbnb.

FINANCE
Podjetnik
Kako z običajnega presedlati na normiran espe?
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti