Manager

Palček Allergan ne bo prevzel velikega Pfizerja

Več kot 160 milijard dolarjev vreden farmacevtski »prevzem«, ki bi rodil največjega farmacevta na svetu, je propadel, ker ZDA pripravljajo sveženj ukrepov, s katerim bi še bolj omejile beg sedežev podjetij. Vlada razmišlja tudi o znižanju 35-odstotnega davka na dobiček podjetij.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

Avtor
avtor
07.04.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Palček Allergan ne bo prevzel velikega Pfizerja
Ameriške oblasti so Ianu Readu, šefu Pfizerja (levo), in Brentu Saundersu, prvemu možu Allergana, prekrižale načrte glede prevzema.

ZDA zaostrujejo pogoje za »selitev« v tujino. Preprost prenos sedeža družbe že dolgo ne zadošča več, da bi se s tem izognili ameriškemu davčnemu rezidentstvu. Podjetja so nato izumila obvod v obliki prevzema, tako da majhna tuja družba prevzame ameriškega velikana, prevzem pa financira z izdajo novih delnic. Gre za tako imenovani inverzni prevzem, ko delničarji prevzete družbe postanejo večinski lastniki prevzemnika.

Zadnji v tej seriji »prevzemov« je bil naskok ameriškega farmacevta Allergan s sedežem na Irskem; ta je nameraval prevzeti enega največjih farmacevtov na svetu Pfizer. Skupna družba bi postala največji farmacevt na svetu in seveda bi imela sedež na Irskem. Pfizer je bil za manever pripravljen plačati tudi precejšnjo premijo. A manever se je izjalovil, saj ZDA po eni strani pripravljajo zaostreno zakonodajo, ki bi te obvode dodatno omejila, po drugi strani pa so pod drobnogled vzele zadnje manevre Allergana. Ta je svojo pot med velike začel leta 2012 kot majhno farmacevtsko podjetje Watson Pharmaceuticals s sedežem v New Jerseyju. Takrat je prevzelo nam bolj znan in takrat še islandski Actavis in po prevzemu prevzelo tudi njegovo ime. Sedež je sicer družba takrat še ohranila v ZDA. Toda naslednje leto je ameriški Actavis prevzel še Warner Chilcott, ameriškega farmacevta, ki pa je svoj sedež že imel v tujini - v Dublinu. Za tem je družba prevzela še Forest Laboratories in Allergan.

Po zdaj veljavni ameriški zakonodaji morajo imeti v primeru združitve ameriške in tuje družbe ameriški lastniki v novi družbi manj kot 80 odstotkov lastništva, če hočejo, da združena družba ohrani status nerezidenta za namen obdavčitve dobička. Ob morebitnem prevzemu so pravila še strožja. Ko manjši tuji prevzemnik z novimi delnicami prevzema ameriško podjetje, morajo imeti lastniki ameriškega podjetja po prevzemu manj kot 60-odstotni delež.

V primeru prevzema Pfizerja bi imeli delničarji Pfizerja v Allerganu nekaj več kot 58 odstotkov. Skratka, prevzem bi se izšel. Toda ameriški davčni uradniki so se zdaj odločili pregledati celoten paket prevzemov in združitev in pripravljajo zakonodajni paket, po katerem podjetje ne bi moglo sodelovati v inverznem prevzemu, če je podobno združitev ali prevzem že opravilo v zadnjih treh letih.

Cena delnic Allergana je zaradi tega v zadnjih dneh potonila. Razlog je jasen. Namen Allergana je predvsem rast s prevzemi, s katerimi nadomesti pomanjkanje patentov. Brez »prevzemov« bo družba delničarjem prinašala precej manj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Aktualno
Evropska odobritev alektiniba
Medicina danes
AktualnoMag. Samo Pitamic* Evropska odobritev alektiniba

V primerjavi z dozdajšnjim standardom je alektinib tveganje za napredovanje specifične oblike napredovalega pljučnega raka zmanjšal za polovico.

FINANCE
Ima Evropa lahko težave zaradi Trumpove davčne reforme?
Finance
Tanja Smrekar Ima Evropa lahko težave zaradi Trumpove davčne reforme? 5

Najpomembnejše: močan upad davka na dobiček podjetij in znižanje dohodnine tudi za srednji razred

Moje finance
Zaslužek
Se bo naložba v zdravje letos res splačala?
Moje finance
ZaslužekNataša Lokar Se bo naložba v zdravje letos res splačala?

Naložba v zdravje je sicer res najboljša naložba, toda vlagatelji v panogi zdravstva in farmacije letos ne bodo ravno »pokali od zdravja«.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Okolje & energija
Iz ZDA: Rusi prek Facebooka manipulirali z ameriško energetiko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Iz ZDA: Rusi prek Facebooka manipulirali z ameriško energetiko

V predstavniškem domu ameriškega kongresa so objavili poročilo o ruski uporabi družbenih omrežij za povzročanje motenj v ameriški energetiki.

Slovenija
Top službe v medicini in farmaciji
Medicina danes
SlovenijaMedicina Danes Top službe v medicini in farmaciji
FINANCE
Članki
Kako daleč bo šel Trump v bitki s Kitajsko?