Manager

Zaživel slovenski Kickstarter

Ekipa Adrifund je vzpostavila prvo slovensko platformo za nagradno množično financiranje. Delovala bo po vzoru uspešne islandske platforme Karolina fund, namenjena pa bo predvsem lokalnim projektom. Ob zagonu je na platformi zaživelo tudi prvih sedem projektov.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

07.04.2016 22:30
Čas branja: 1 min
 Zaživel slovenski Kickstarter
Sistem zbiranja denarja na slovenski platformi je zastavljen na "vse ali nič". Če projekt do izteka roka ne zbere prvotno zadane količine denarja, se ta vrne podpornikom, pravi njen ustanovitelj Matej Rauh.

Platforma bo v osnovi delovala na podoben način kot znana svetovna platforma za množično financiranje Kickstarter. Posamezen projekt bo lahko zbiral denar, v zameno za prispevke pa bo podpornikom ponudil nagrade. Od podobnih platform se razlikuje v tem, da je namenjena predvsem lokalnim projektom, je poudaril ustanovitelj in direktor podjetja Adrifund Matej Rauh. Projekti se lahko prijavijo prek spletne strani, temu pa sledi izbirni postopek. Ekipa Adrifunda projekte pregleda, oceni in preveri, s čimer poskušajo preprečiti morebitne prevare.

Sistem zbiranja je po Rauhovih besedah zastavljen na »vse ali nič«. Če projekt do izteka roka ne zbere prvotno določene vsote denarja, se denar vrne podpornikom. Če je projekt uspešen, pa platforma zaračuna provizijo v višini petih odstotkov od zbranega zneska in davek. Poleg tega mora projekt plačati tudi stroške izvajalca plačilnega sistema. Slednjega izvaja francosko podjetje Lemon Way, specializirano za izvajanje plačil za platforme za množično financiranje.

Od konca junija 2015, ko so vzpostavili predstavitveno spletno stran, se je za sodelovanje na platformi prijavilo nekaj manj kot 30 idej. Ob zagonu pa je na platformi zaživelo sedem izbranih projektov. Med prvimi bodo tako denar zbirali Mešani pevski zbor France Prešeren Kranj, leseni metuljčki Dendo Longboards, metuljčki iz karbonskih vlaken Carbon-Evolution, Lakeness adrenaline fest, Divja, Collio! ter Simpli šport.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Subvencije
Za raziskovalno-razvojne projekte podjetij na voljo 45 milijonov evrov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Za raziskovalno-razvojne projekte podjetij na voljo 45 milijonov evrov 1

Posamezen razvojni projekt lahko dobi do dva milijona evrov spodbude

FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.

FINANCE
Subvencije
Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar

Ni dovolj, da imate dobro idejo, vedeti morate tudi, kako boste projekt izpeljali

FINANCE
Manager
(intervju) Slovenka iz Junckerjevega stroja za naložbe: Slovenija je še vedno v krču
Manager
ManagerNataša Koražija (intervju) Slovenka iz Junckerjevega stroja za naložbe: Slovenija je še vedno v krču 8

Andreja Kodrin iz investicijskega sklada EFSI: V 10 do 15 letih bodo panoge, od katerih živi slovensko gospodarstvo, močno spremenjene ali pa jih več ne bo. Pred nami je obdobje menjave tehnologij. Drugi ne spijo, Slovenija pa je še vedno v naložbenem krču.