Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Evropska enigma: Zakaj Bruselj misli, da je naše gospodarstvo pregreto

Čas branja: 5 min
14.04.2016  22:30
Finančni minister D. Mramor s sedmimi evrskimi kolegi poskuša spremeniti pravila, za katera šef evroskupine J. Dijsselbloem pravi, da jih je skoraj nemogoče razložiti.
Evropska enigma: Zakaj Bruselj misli, da je naše gospodarstvo pregreto
Proračunske zgodbe: medtem ko finančni minister Dušan Mramor (desno) evropski metodologiji oporeka, da za Slovenijo kažejo nerealno sliko o pregretosti gospodarstva, ima šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem težave, kako pravila sploh razumljivo razložiti. Oba pozivata k poenostavitvam. Foto: Marie Sandon/Svet EU
Da si slovenski finančni minister Dušan Mramor v Bruslju prizadeva za spremembo metodologije za presojo usklajenosti javnofinančne politike z evropskimi pravili, je za mnoge približno tako...

Z uporabniškim imenom lahko ta članek preberete BREZPLAČNO.

Odprite si brezplačno uporabniško ime ali pa se prijavite z obstoječim.

FINANCE
Članki
Članki Sporočilo iz Bruslja: Država se spet preveč masti 3

Država proračun krpa z višjimi davki, poraba je prevelika, strukturnih ukrepov pa premalo

FINANCE
Članki
Članki Danes poteče rok, da članice pošljejo proračune v presojo v Bruselj; prve pripombe dobiva Španija 1

Španija je že dobila namig, naj predlog pošlje še enkrat, ker tvega, da bo prekršila pravila o primanjkljaju; predvideni slovenski...

FINANCE
Članki
Članki Proračun 2016: Več za upokojence in javni sektor, manj za investicije 5

Proračun za leto 2016 prinaša za odstotek višjo maso javnih plač - spodbujati želijo zaposlovanje mladih - ter izredno uskladitev...

FINANCE
Članki
Članki Mramorjeva manipulacija 7

V proračunu, ki ga bo vlada poslala v Bruselj, bo več primanjkljaja kot v tistem, ki je bil predstavljen slovenski javnosti.

FINANCE
Članki
Članki Kdo se bo letos v EU gospodarsko najbolj povzpel – in kje je Slovenija 1

Bruselj izboljšal napoved o rasti slovenskega BDP, a svari, da se slovensko gospodarstvo pregreva

FINANCE
Članki
Članki Fiskalno pravilo, zagotovilo za plače javnega sektorja 6

Fiskalno pravilo bi obrzdalo javno porabo in politikom preprečilo pretirano porabo, ki vodi do grškega scenarija

FINANCE
Članki
Članki Cerar je največji špekulant 8

Če bi bili tako zadolženi, kot smo bili leta 2008, bi si lahko država vsaki dve leti privoščila drugi tir