Manager

O čem odločajo ljudje na ulicah EU

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

14.04.2016 22:30
Čas branja: 1 min
O čem odločajo ljudje na ulicah EU
V Franciji protestirajo proti reformi delovne zakonodaje, v Britaniji so proti Cameronovim davčnim poslom, še pred tem pa proti zapiranju jeklarn, pri nas pa hočejo na ulici odločati o posvojitvah. Foto: Ben Birchall/pool Via Bloomberg

Pri nas so minuli teden ljudje na ulicah hoteli odločati o usodi dveh koroških dečkov. Primer je razgalil luknje v postopkih in tveganja v delovanju ustanov, stranka SDS zahteva interpelacijo ministrice za delo, družino in socialne zadeve, hkrati pa je primer pokazal na paradoks: prav SDS je bila glavni igralec pri rušenju družinske zakonodaje, s katero bi postopke posvojitve s centrov za socialno delo prenesli na sodišča.

10

tisoč delovnih mest hočejo ohraniti v Veliki Britaniji, vlada naj bi zato ponudila kupcu jeklarne Port Talbot dostop do financiranja.

Na ulicah so bili tudi drugje po Evropi: po Franciji se že od 31. marca vrstijo večdnevni protesti zaradi predlagane reforme delovne zakonodaje, ki so bili ponekod precej nasilni. V Parizu se protestniki zbirajo vsak večer na Place de la Republique na srečanjih »Nuit debut«. Z reformo je želela vlada povečati prožnost delovnega časa in uvesti omejitve pri izplačilih iz delavskih pravic. Francoskega socialističnega predsednika Hollanda maja prihodnje leto čakajo volitve, hkrati pa je že zdaj najmanj priljubljen med vsemi predsedniki v novejši francoski zgodovini. Zato je pričakovati, da bo predsednik vlade Manuel Valls prihodnji teden predlagal nekoliko bolj umirjene spremembe.

V Veliki Britaniji je protestnike na ceste privabila vpletenost predsednika vlade Camerona v posle v davčnih oazah, a večjega pritiska ni opaziti. Umirili so se tudi protesti zaradi morebitnega zapiranja delovnih mest v jeklarnah Tata Steel. Družba naj bi do konca maja zbirala ponudbe za prevzem tovarn v Veliki Britaniji, potencialni kupec je trgovec z jeklom Liberty House, ki ga vodi Sanjeev Gupta. Britanska vlada naj bi bila pripravljena kupcu izgubarske jeklarne Port Talbot ponuditi posojila za nakup, s tem naj bi ohranili deset tisoč ogroženih delovnih mest.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

Prihodnost dela
Se želite upreti robotom? Vlagajte v ljudi!
Prihodnost delaSe želite upreti robotom? Vlagajte v ljudi!

Razvija­joče se države v Aziji potrebujejo usmeritve, ki pomenijo podporo delavcem – in ne delovnim mestom. Od prožnih pogodb in vseživljenjskega učenja ter možnosti za prekvalificiranje imajo lahko korist vsi.

FINANCE
Manager
Bilanca dela poslancev – kdo je največ spraševal, kdo najbolj vestno glasoval, kdo največkrat manjkal...
Manager
ManagerLojze Javornik Bilanca dela poslancev – kdo je največ spraševal, kdo najbolj vestno glasoval, kdo največkrat manjkal... 2

Ob iztekanju mandata smo pogledali, kako zavzeto so delali poslanci.

FINANCE
Simpatična ideja o tedenskem delovniku treh dni in pol
Finance
Jure Ugovšek Simpatična ideja o tedenskem delovniku treh dni in pol 26

Prosti čas pred zaslužkom. Je to sila, ki bo oblikovala prihodnost trga dela in spodbujala avtomatizacijo poslovnih procesov?

FINANCE
5 stvari, ki jih je naredil Cerar, a se o njih prav veliko ne govori
Finance
Jurij Šimac 5 stvari, ki jih je naredil Cerar, a se o njih prav veliko ne govori 3

Na nekatere bi vlada najbrž najraje pozabila tudi sama.

FINANCE
Manager
(intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe 13

Andraž Zorko, strokovnjak za javnomnenjske raziskave, o vplivu premierovega odstopa na politična razmerja v pripravah na državnozborske volitve.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti