Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

MDS spet znižal napovedi svetovne rasti

Čas branja: 1 min
14.04.2016  22:30
MDS spet znižal napovedi svetovne rasti

Obveščaj me o novih člankih:  

Mednarodni denarni sklad (MDS) je v torek, potem ko je nekaj dni pred tem že namignila njegova prva dama Christine Lagarde, spet znižal napoved rasti svetovnega gospodarstva.

3,2-

odstotno rast bo po napovedi MDS letos doseglo svetovno gospodarstvo.

To se bo po napovedi sklada letos okrepilo za 3,2 odstotka, leta 2017 pa za 3,5 odstotka, kar je 0,2 oziroma 0,1 odstotne točke slabše, kot so napovedali januarja. Krepitev svetovnega gospodarstva prihodnje leto naj bi bila predvsem na račun hitro rastočih in razvijajočih se trgov. Poskočnejšo rast razvitih ekonomij pa po oceni MDS poleg posledic finančne krize dušijo tudi neugodni demografski trendi in majhna rast produktivnosti.

Na evrskem območju bo rast letos 1,5-odstotna (januarja so napovedali 1,7-odstotno), predvsem zaradi posledic finančne krize, od katere si več držav z evrom še ni povsem zacelilo rane. Pri MDS opozarjajo na velike dolgove v nekaterih državah. Sloveniji za letos napovedujejo 1,9-odstotno rast, prihodnje leto pa dvoodstotno.

Ameriško gospodarstvo naj bi letos zraslo za 2,4 odstotka. Medtem ko sta potrošnja in trg dela v razmeroma dobri kondiciji, ZDA pesti močan dolar, zaradi česar trpi izvoz.

Medtem ko je sklad večini regij po svetu znižal napovedi letošnje rasti glede na svoje januarske ocene, jo je Kitajski izboljšal, in sicer za 0,2 odstotne točke, na 6,5 odstotka. Indijski BDP pa naj bi zrasel za 7,5 odstotka.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
MDS Sloveniji za drugo leto znižal napoved o rasti na 1,8 odstotka 2

MDS je napoved rasti za slovensko gospodarstvo za prihodnje leto znižal na 1,8 odstotka

FINANCE
Članki
Članki EK: Rast izvoza se bo ohladila, rast domače porabe okrepila

K rasti bo vse bolj pripomogla domača zasebna poraba, vse manj neto izvoz

FINANCE
Članki
Članki MDS: Zima zamrznila gospodarsko rast ZDA

MDS je oklestil tudi napovedi za letošnjo svetovno gospodarsko rast

FINANCE
Članki
Članki Ne bojte se, MDS vam nič noče

Tragično je, da večina Venezuelcev (pa tudi mnogi državljani drugih držav) meni, da MDS bolj škodi, kot koristi. Posledično so si...

FINANCE
Članki
Članki MDS: Zima zamrznila gospodarsko rast ZDA

Mednarodni denarni sklad v prenovljeni julijski napovedi nekoliko klesti letošnjo svetovno gospodarsko rast. Med drugim je znižal napoved...

FINANCE
Članki
Članki Gospoda Mramor in Cerar, kje so strukturne reforme 13

MDS: Država bi morala javno porabo zmanjševati za 200 milijonov evrov na leto