Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Kitajski izvoz prižiga nekaj upanja

Čas branja: 1 min
14.04.2016  22:30
Kitajski izvoz prižiga nekaj upanja
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Kitajski izvoz se je marca prvič po devetih mesecih povečal - in to kar za 11,5 odstotka. S tem se je prižgalo upanje, da je kitajsko gospodarstvo morda pripravljeno na okrevanje.

Slabša novica pa je, da se je hkrati sesul uvoz, in to kar za 7,6 odstotka. Ta teden so objavljeni tudi podatki o kitajskem BDP, ki je v prvem četrtletju zrasel za 6,7 odstotka, kar je najnižja četrtletna rast od leta 2009. Kitajska centralna banka se že od konca leta 2014 trudi, da bi z različnimi ukrepi spodbudila rast. Pred kratkim so denimo sprostili sto milijard dolarjev v bankah s preprostim ukrepom, zmanjšali so obvezne rezerve. Za letos vlada napoveduje še nekaj dodatnih potez za večjo rast, med drugim bodo povečali fiskalni primanjkljaj na tri odstotke BDP. Vsi ti veliki administrativni posegi zbujajo različne občutke o zdravju kitajskega posla.

In še zadnja statistika iz EU: obseg industrijske proizvodnje na območju evra je februarja upadel za 0,8 odstotka glede na januar, glede na februar lani pa je zrasel za 0,8 odstotka. Nemški izvoz je februarja glede na januar zrasel za 1,3 odstotka, malenkostno pa je zrasel tudi uvoz. Naši statistiki pa so objavili, da je slovenski izvoz februarja zrasel za 1,7 odstotka, vrednost uvoza pa je nižja za 1,2 odstotka. Štiri petine celotne blagovne menjave sicer ustvarimo z EU.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice /GOSTUJOČI KOMENTAR/ Kitajsko gospodarstvo se razvija naprej

Kitajska bo vsekakor obdržala trajnostno gospodarsko rast.

FINANCE
Članki
Članki Veliki zid kitajskega gospodarstva

Kitajska pri uresničevanju svojih notranjih ciljev nehote tvega poglabljanje svetovne finančne nestabilnosti.

FINANCE
Članki
Članki 7 stvari, ki jih morate danes vedeti o kitajski rasti

Rast je bila v tretjem četrtletju boljša od pričakovanj, a najslabša v zadnjih šestih letih

FINANCE
Članki
Članki To so cilji nove kitajske petletke

Upočasnjevanje gospodarske rasti, ekologija in staranje prebivalstva - s temi izzivi se bodo na Kitajskem ukvarjali do leta 2020

FINANCE
Članki
Članki Kitajska proti svetu: med ljubeznijo in valutnimi vojnami

Različni pogledi na razvoj kitajskega gospodarstva

MANAGER
Manager
Manager Resnice in zmote o vzponu in zlomu Kitajske

Zakaj jo Evropa že ima za središče sveta, ali bo njen vpliv še rasel ali pa se lahko zlomi - in kaj eno ali drugo pomeni za preostali...