Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Slovenija s Poljsko v finalu za novo japonsko tovarno robotov

Čas branja: 1 min
14.04.2016  22:30
Slovenija s Poljsko v finalu za novo japonsko tovarno robotov
Hubert Kosler, direktor Yaskawe Ristro, bo moral, če bo Slovenija izbrana za lokacijo za novo tovarno robotov, v Ribnici zanjo kupiti zemljišče. Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Yaskawa Electric je med štirimi državami v finale za 35-milijonsko naložbo v Evropi, ki bo prinesla 200 delovnih mest - od tega bodo potrebovali približno 40 inženirjev -, uvrstila Poljsko in Slovenijo.

Tuje naložbe pa poleg novih delovnih mest prinesejo še nove tehnologije in nova znanja. Za gradnjo tovarne potrebujejo okoli 45 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče. Gradnjo bodo začeli predvidoma leta 2017, proizvodnjo pa 2018. To tudi pomeni, da bi Slovenija nepovratna sredstva za to naložbo plačala čez dve leti. Lokacijo za novo tovarno so izbirali med Slovenijo, Poljsko, Slovaško in Češko.

35

milijonov evrov je vredna naložba, za katero se poteguje Slovenija.

Bruno Schnekenburger, predsednik divizije robotike v Yaskawi Europa, nam je povedal: »Slovenija se je uvrstila v finale skupaj s Poljsko, tudi zato, ker je ponudila sofinanciranje naložbe. Na končno odločitev pa bo vplivalo še več dejavnikov, med njimi dostopnost primerno izobraženih kadrov. Ta tovarna bo namreč potrebovala kar dosti vrhunskih inženirjev. Pomembna je tudi dobaviteljska veriga.«

Čeprav se je za novo tovarno potegovalo več slovenskih mest, med njimi tudi Murska Sobota, je bila izbrana Ribnica, kjer ima Yaskawa že dve podjetji: Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Zadnja zaposluje veliko inženirjev in tu že izdelujejo robotske celice, uveljavlja se tudi v inženiringu.

Tudi če bo Slovenija izbrana za najboljšo lokacijo, pa to še ne pomeni, da bo tovarna res tudi postavljena. »Potem ko bo znana odločitev, katera lokacija je najboljša, bomo začeli nadaljnje postopke. Če se bo kje zapletalo, bomo gradili na drugi najboljši lokaciji,« je pojasnil Schnekenburger. Ob tem dodajmo, da Yaskawa še ni lastnica zemljišča v Ribnici, kjer je predvidena gradnja tovarne. Gre za zemljišče v industrijski coni, ki leži blizu zdajšnjih prostorov Yaskawe. To zemljišče je v zasebni lasti.

Japonci bodo končno odločitev sprejeli do konca junija.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Bo Yaskawa prinesla milijone in 200 delovnih mest v Slovenijo? 6

Če bo japonska Yaskawa izbrala Slovenijo za gradnjo nove evropske tovarne robotov, bo to naša največja tuja naložba v letu 2016

IZVOZNIKI
Novice
Novice Roboti »made in Slovenia« Yaskawa Ristro s 35-odstotnim skokom 3

Podjetje iz Ribnice prihodke povečuje za 35 odstotkov, število zaposlenih pa za 10 odstotkov.

FINANCE
Članki
Članki Japonci bi gradili novo tovarno robotov, bomo premagali tekmece? 5

Slovenija za 150 delovnih mest tekmuje s Poljsko, Češko in Slovaško

FINANCE
Članki
Članki Boj za Yaskawo bo trd, v ognju imamo še devet želez 11

Država japonskega izdelovalca robotov mami z vsemi sredstvi, še najmanj z denarjem

MANAGER
Manager
Manager Kako pritegniti tuje vlagatelje, ki si ta hip ogledujejo Slovenijo

Yaskawa, Lek, Odelo in celo nekateri novi vlagatelji bi gradili tovarne in odpirali delovna mesta. Ali se lahko kosamo z drugimi ...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Lek, Odelo in Yaskawa bi vlagali v Slovenijo 4

Jih bomo znali pritegniti? Bo država dala nepovratna sredstva tako kot delajo naši tekmeci?