Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Oskubljen nadzorni svet NLB

Čas branja: 1 min
21.04.2016  22:30
Oskubljen nadzorni svet NLB
Bo predsednik uprave SDH Marko Jazbec zaradi fiaska z imenovanjem in odstopom nadzornikov NLB odstopil? Ah, ne ...

Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenska korporativna afera tedna je bil odstop treh nadzornikov Nove Ljubljanske banke - Antona Ribnikarja, Antona Macuha in Janka Gedriha kot predsednika. V odstopni izjavi so zapisali, da odhajajo zaradi javnih diskreditacij, po neuradnih informacijah naj bi odstopili zaradi negativnega mnenja Evropske centralne banke (ECB) in Banke Slovenije (BS) o njihovi primernosti za to funkcijo.

Spomnimo, v nadzorni svet (NS) so bili imenovani 10. februarja, ko je sedanji skrbnik Nove Ljubljanske banke Slovenski državni holding (SDH) naredil bliskovit prevrat v NS, kar je bilo pet dni potem, ko je bil prisiljen odstopiti tedanji predsednik uprave banke Janko Medja. Poleg omenjenih treh je v NS imenoval še dva nova člana - Primoža Karpeta in Laszla Urbana. Že takrat je BS opozorila, da je bil postopek preverjanja njihove primernosti neustrezen, čemur pa je SDH ugovarjal. Med najbolj spornimi so se že takrat omenjali prav trije nadzorniki, ki so zdaj odstopili, saj so bili med vodilnimi banke v času, ko si je ta nabrala velikanske dolgove, ki so naposled pristali v slabi banki, torej na ramenih davkoplačevalcev.

Petkov odstop pred komaj dobrima dvema mesecema imenovanih nadzornikov je logično sprožil tudi vprašanje, ali bo odstopilo tudi vodstvo SDH, ki jih je ustoličilo. Temu to seveda ne pride na misel; v ponedeljek je SDH tudi ugovarjal pisanju medijev, da naj bi bilo za odstop treh nadzornikov krivo negativno mnenje ECB, saj da ta uradnega mnenja v resnici sploh še ni dala.

Glede na to, da so že odstopili, ji ga pač niti ne bo treba dati, medtem pa se SDH že pripravlja na izbor novih nadzornikov. Predsednik nadzornega sveta NLB je postal Primož Karpe, sicer eden iz svežnja petih na novo imenovanih februarja. Karpe je nekdanji borznik, zdaj pa je v vodstvu zagrebškega sklada Blue Sea Capital, ki ima naložbe predvsem po Balkanu. Za to, da je postal nadzornik NLB, je moral odstopiti kot nadzornik Gorenjske banke; naši kolegici Petri Sovdat pa je dejal, da se zavzema za več zasebne lastnine in da bi tudi NLB morali privatizirati.

Uvod v postopek privatizacije NLB je sicer že stekel, konec marca je bila za svetovalca pri privatizaciji izbrana Deutsche Bank, kar pa je seveda še zelo daleč od dejanske prodaje.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Medja bi davkoplačevalcem namenil dividendo, sebi pa nagrado 10

Devetmesečno poročilo naše največje banke kaže 62-odstotno rast čistega dobička, bo uprava Janka Medje dobila odpoved ali nagrado?

FINANCE
Dnevnik: Prvi nadzornik NLB Karpe: NLB lahko v petih letih vplača v proračun okoli pol milijarde 8

"Ocenjujem, da lahko p(NLB#Nova Ljubljanska banka) v petih letih vplača v proračun okoli 500 milijonov evrov," je v intervjuju za...

FINANCE
Članki
Članki Trdnjava NLB 5

Težko je verjeti, da bo vlada največjo banko prodala v letu pred volitvami.

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Prihodnji teden predvidoma uradni začetek prodaje NLB: kaj lahko pričakujemo? 3

Do sredine tedna se pričakuje pismo evropske komisije, nato uradna zelena luč za prodajo največje banke pri nas

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki (RAZKRIVAMO) Posledice neprodaje NLB od A do Ž 12

Prvič objavljamo necenzurirano odločbo o nedovoljeni državni pomoči banki