Manager

SIJ kupil svojega kupca od enega svojih direktorjev

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

21.04.2016 22:30
Čas branja: 1 min
SIJ kupil svojega kupca od enega svojih direktorjev
Kako je s kupnino za podjetje ORO MET, ki jo bo direktor hčerinske družbe Slovenske industrije jekla Ravne Steel Center Boštjan Taljat tako rekoč plačal tudi sam sebi kot enemu nejvečjih lastnikov, nam niso povedali. Če nič drugega, pa je kupljena družba hitro rastoča in dobičkonosna. Slika je s tiskovne konference po nakupu, z leve direktor ORO MET Jernej Pavlin, direktor SIJ za poslovni razvoj in strategijo Mitja Kolbe ter direktor korporativnega komuniciranja SIJ Denis Mancevič. Foto: Jure Makovec

SIJ - Slovenska industrija jekla oziroma njena hčerinska družba Ravne Steel Center je kupila 51-odstotni delež pivške družbe ORO MET. To podjetje je že doslej sodilo med kupce družbe SIJ, pri izdelavi orodnih plošč za orodjarne namreč uporablja specialna jekla Metala Ravne, hčerinske družbe SIJ.

ORO MET je imel doslej štiri lastnike, tri posameznike (med njimi je bil največji Janez Suša z 39-odstotnim deležem) in družbo HTS IC s 40-odstotnim deležem. Največji, skoraj 65-odstotni lastnik HTS pa je bil Boštjan Taljat, ki je hkrati tudi direktor družbe Ravne Steel Center, hčerinske družbe SIJ. Po neuradnih navedbah časnika Dnevnik naj bi Taljatova družba HTS IC za ORO MET prejela blizu šest milijonov evrov kupnine, Janez Suša pa le 812 tisoč evrov, česar vpleteni niso komentirali. Tudi direktor korporativnega komuniciranja v skupini SIJ Denis Mancevič na naša vprašanja o kupnini ni želel odgovarjati. Ravne Steel Center naj bi v prvi fazi lastnikom plačal 51 odstotkov kupnine, preostalih 49 odstotkov bodo v skladu z opcijsko pogodbo dobili v štirih do osmih letih.

ORO MET je hitro rastoče podjetje s 65 zaposlenimi, ki večino prihodkov ustvari v Nemčiji. »Lani smo prihodke v primerjavi s predlanskim povečali za 30 odstotkov, na 11,7 milijona evrov, čisti dobiček pa za 15 odstotkov. Letos smo imeli v prvih mesecih 10-odstotno rast prodaje glede na isto obdobje lani. Vsako leto investiramo prek milijon evrov in upamo, da bo tako tudi z novim lastnikom. Računamo, da nam bo s svojo prodajno mrežo odprl pot do novih kupcev,« je povedal Jernej Pavlin, direktor družbe ORO MET. Podjetje je predlanskim ustvarilo 620 tisoč evrov čistega dobička, lani so imeli 16-odstotno maržo EBITDA.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Tibor Šimonka bo poleg šefa Perutnine Ptuj še član uprave SIJ
IZVOZNIKI
Novice
Z novo pečjo se SIJ Metal Ravne bojuje proti trgovinski vojni
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Z novo pečjo se SIJ Metal Ravne bojuje proti trgovinski vojni

Z novo pečjo, ki jim omogoča izdelavo specialnih jekel, pričakujejo 200 milijonov evrov prihodkov

IZVOZNIKI
Novice
Generalna direktorica EBRD Charlotte Ruhe  se je sestala z upravo skupine SIJ
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Generalna direktorica EBRD Charlotte Ruhe se je sestala z upravo skupine SIJ

Charlotte Ruhe je kot del svojega delovnega obiska v Sloveniji obiskala sedež največje slovenske metalurške skupine, kjer so razpravljali o trenutnem sodelovanju banke s skupino ter o možnostih sodelovanja v prihodnje, so sporočili iz SIJ.

IZVOZNIKI
Novice
Prihodki Slovenske industrije jekla so prvič presegli milijardo evrov, zapušča jih Dmitriij Bochkarev
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Prihodki Slovenske industrije jekla so prvič presegli milijardo evrov, zapušča jih Dmitriij Bochkarev

Metalurška dejavnost skupine SIJ in prehrambna dejavnost (skupina Perutnina Ptuj) sta v letu 2017 skupaj ustvarili prihodke od prodaje v višini 1.012,9 milijona evrov, kar predstavlja 20,2-odstotno rast glede na leto 2016. Skupni čisti dobiček je bil 17,6 milijona evrov, sporočajo iz SIJ.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.