Manager

Bruselj in Washington trdita, da ne bo nižanja standardov

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
05.05.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Bruselj in Washington trdita, da ne bo nižanja standardov
Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je v odzivu na objavljene dokumente zatrdila, da EU z nobenim trgovinskim sporazumom ne bo zmanjšala zaščite za porabnike ali okolje in da so dokumenti nepopolni. Foto: Adam Berry/Evropska Komisija

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je v ponedeljek objavila dele trgovinskega in naložbenega sporazuma TTIP, o katerem se v strogi tajnosti pogajajo ZDA in EU. Iz njih je razvidno, da ZDA v pogajanjih močneje pritiskajo na EU, kot je bilo znano doslej. Bruselj in Washington sta dokumente v odzivih označila za nepopolne in poudarila, da TTIP ne bo znižal standardov.

Če bo sporazum podpisan, bo pomembno vplival na podnebje, okolje in zaščito 800 milijonov ljudi v EU in ZDA. Vplival bo tudi na 40 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP). Greenpeace je posvaril, da Evropi po sklenitvi sporazuma grozijo precej nižji okoljevarstveni standardi od teh, ki veljajo zdaj. Tako imenovano načelo preventive, ki zdaj velja v EU in dovoljuje le proizvode, ki dokazano ne škodujejo ljudem in okolju, naj bi zamenjalo v ZDA veljavno načelo tveganja. Po tem načelu bi lahko v Evropi tržili tudi sporne in v številnih evropskih državah, tudi Sloveniji, prepovedane gensko spremenjene organizme, dokler ne bo dokazano, da so škodljivi.

Iz dokumentov je tudi razvidno, da Washington grozi z blokado olajšanega izvoza evropskih avtomobilov na ameriški trg, če EU ne bo privolila v uvoz večjega števila ameriških kmetijskih proizvodov.

Iz dokumentov tudi izhaja, da ZDA ne želijo upoštevati želje EU, naj iz sporazuma izločijo mehanizem ISDS, po katerem bi lahko velike korporacije pred svojimi sodišči tožile države članice, ki bi ovirale njihove interese s svojo zakonodajo.

Z objavo dokumentov s pogajanj so navadni državljani prvič dobili neposreden vpogled v pogajanja, še zlasti o ameriških stališčih. Doslej so od začetka pogajanj pred tremi leti v javnost curljale samo govorice o podrobnostih sporazuma. Vpogled v pogajanja imajo namreč le nekateri predstavniki ZDA, EU in nevladnih organizacij, a morajo o vsebini dokumentov molčati.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je v odzivu na objavljene dokumente zatrdila, da EU z nobenim trgovinskim sporazumom ne bo znižala zaščite za porabnike ali okolje in da so dokumenti nepopolni. Ameriški trgovinski predstavnik Michael Froman pa je razkritje dokumentov označil »v najboljšem primeru za zavajajoče, v najslabšem pa za popolnoma napačno«. »Sporazum bo zaščitil, in ne oslabil naše porabnike, zdravje in okoljevarstvene standarde ter omogočil še tesnejše sodelovanje ZDA in EU za zviševanje standardov po svetu,« je sporočil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Manager
V ZDA revščina kot v podsaharski Afriki
Manager
ManagerSebastijan Kopušar V ZDA revščina kot v podsaharski Afriki 43

Na jugu Alabame je študija našla prizore kot iz nerazvitih držav. Denimo odplake, ki so se po nezaščitenih plastičnih ceveh iz hiš zlivale v odprte jarke in jame. Nove davčne in socialne reforme utegnejo revščino še povečati.

FINANCE
Okolje & energija
‘EKS, darilo premogovni industriji’
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ‘EKS, darilo premogovni industriji’ 3

Predlog Energetskega koncepta Slovenije (EKS) je darilo premogovni industriji, so ocenili predlog EKS v Greenpeaceu in društvu Focus.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Trump, trgovinska vojna in vpliv na kapitalske trge
Finance
Blaž Hribar Trump, trgovinska vojna in vpliv na kapitalske trge

Trgovinska vojna ali prosta trgovina?

FINANCE
Članki
Kako daleč bo šel Trump v bitki s Kitajsko?
FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta