Manager

Kako je guverner »svojim« razdelil skoraj milijardo

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

05.05.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Kako je guverner »svojim« razdelil skoraj milijardo
György Matolcsy, guverner madžarske centralne banke, je fundacijam, povezanim z vodilno stranko Fidezs, razdelil 860 milijonov evrov in za 21 milijonov evrov nepremičnin. Foto: Sebastien Pirlet/Evropski Parlament

Guverner madžarske centralne banke György Matolcsy se menda rad pohvali, da je nasprotnik neoliberalne ekonomije, zdaj pa je bolj videti, da je nasprotnik jasne meje med javnim in zasebnim denarjem. Različnim fundacijam, povezanim z vodilno vladno stranko Fidesz, je razdelil 860 milijonov evrov, med drugim je financiral provladne novinarje.

Centralna banka je med drugim podarila razkošno baročno stavbo iz 18. stoletja v središču Budimpešte izobraževalni fundaciji PADA. Vrednost stavbe je ocenjena na 7,6 milijona evrov, pišejo v Economistu, fundacija pa naj bi jo spremenila v ekonomsko fakulteto in trgovino z luksuznimi vini ter siri. Ta fundacija je zgolj ena izmed številnih, ki jih je centralna banka ustanovila leta 2014 in jih financirala z nakazili v skupni vrednosti 860 milijonov evrov, razdelili pa so tudi za 21,6 milijona evrov nepremičnin. Med drugim so financirali izdajo knjige provladnemu novinarju in nekdanjemu šefu kabineta guvernerja centralne banke ter izdajo publikacije v šestih knjigah o herojski zgodovini Madžarske, ki jo je napisal onkolog, cilj pa je bil krepiti patriotska čustva. Z 1,8 milijona evrov so podprli novičarski portal vs.hu, tam zaposleni novinarji pa so 25. aprila, ko so izvedeli za nakazilo, dali protestno odpoved.

Guverner in vladni politiki so ves čas trdili, da so fundacije zasebne ustanove, zato podatkov o njihovem poslovanju ni treba razkrivati, marca pa je vrhovno sodišče odločilo, da morajo biti številke javne. Od takrat so madžarski mediji preplavljeni z zgodbami o nenavadni porabi javnega denarja, premier Viktor Orban pa glavnega bankirja zvesto ščiti. Opozicijski politiki vztrajajo, da fundacije vodijo vladni priskledniki, ki so blizu Orbanovi stranki Fidesz, in da bi morale biti del državnega proračuna. Pri madžarski centralni banki trdijo, da so vse legalno ustanovljene in neodvisne ustanove s svojimi upravnimi odbori, ne komentirajo pa, zakaj je guverner v eni izmed teh predsednik odbora, v drugi sedi v upravnem odboru, številne pa so povezane s Fideszom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Manager
Neliberalec Viktor Orban, s katerim hoče Cerarjeva vlada graditi drugi tir, v nedeljo naskakuje četrto zmago. Kaj ga lahko zamaje?
Manager
ManagerNataša Koražija Neliberalec Viktor Orban, s katerim hoče Cerarjeva vlada graditi drugi tir, v nedeljo naskakuje četrto zmago. Kaj ga lahko zamaje? 5

Večina analitikov se strinja, da konservativca in evroskeptika Orbana ni mogoče premagati, opoziciji pa dajejo nekaj upanja razkrivanja korupcijskih in vohunskih škandalov ter nepričakovane zmage nekaterih njegovih nasprotnikov na februarskih lokalnih volitvah.

FINANCE
Slovenija
Kdo si upa: Viktor Orban
Slovenija
SlovenijaRedakcija Financ Kdo si upa: Viktor Orban 4
FINANCE
Manager
Madžarska režiserka: EU bi morala obrzdati nestrpno politiko Viktorja Orbana
Manager
ManagerŽiga Brdnik Madžarska režiserka: EU bi morala obrzdati nestrpno politiko Viktorja Orbana 12

Eszter Hajdu je s tako rekoč skritimi kamerami lani spremljala predvolilno kampanjo vladajoče stranke na Madžarskem Fidesz. Za snemanje dokumentarca se je odločila, ker svobodnih medijev, ki bi kritično poročali o sovražni propagandi premiera Viktorja Orbana, pravi, skoraj več ni.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Avstrijski guverner: Bitcoin pomaga kriminalcem
IKT
IKTJurij Šimac Avstrijski guverner: Bitcoin pomaga kriminalcem 39

Ewald Nowotny o najbolj priljubljeni kriptovaluti in kako bi jo morali regulirati

FINANCE
Kaj Boštjana Jazbeca tako zelo žene v tujino?
Finance
Janez Tomažič Kaj Boštjana Jazbeca tako zelo žene v tujino? 7

Guverner kandidira za službo v tujini, mandat na čelu Banke Slovenije mu poteče prihodnje leto

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti