Manager

Bo zamenjavi avstrijskega kanclerja sledila zamenjava koalicije?

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

12.05.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Bo zamenjavi avstrijskega kanclerja sledila zamenjava koalicije?
Reinhold Mitterlehner, predsednik avstrijske Ljudske stranke, je prevzel kanclerski položaj po odstopu Wernerja Faymanna in zdaj socialistom postavlja pogoje za nadaljevanje koalicije, obe stranki pa se bojita vzpona desničarskih svobodnjakov. Foto: Ovp/Jakob Glaser

Ponedeljkov odstop kanclerja in predsednika socialdemokratske stranke (SPÖ) Wernerja Faymanna je dodatno zapletel politični položaj v Avstriji.

Vladno krmilo je nemudoma prevzel prejšnji podkancler Reinhold Mitterlehner, ki je tudi predsednik koalicijske Ljudske stranke (ÖVP), socialisti pa zdaj z vso naglico izbirajo novega predsednika stranke, ki bo po njihovih pričakovanjih postal tudi novi kancler, saj so z 52 poslanci najmočnejša stranka v 183-članskem nacionalnem svetu - ÖVP ima 47 poslancev.

Vodstvo SPÖ namerava že danes določiti kandidata in ga tudi imenovati. Po tem načrtu bi postal kancler, še preden ga bo kongres 25. junija dejansko izvolil za predsednika. Vodilna kandidata za novega predsednika SPÖ sta menedžerja, ki doslej nista imela funkcij v stranki - to sta šef avstrijskih železnic Christian Kern in nekdanji generalni direktor avstrijske radiotelevizije ORF Gerhard Zeiler.

Vendar je vodstvo Ljudske stranke dalo vedeti, da ne bodo avtomatsko podprli socialdemokratskega kandidata, ampak so za nadaljevanje koalicije postavili tri pogoje: zahtevajo nadaljevanje omejevalne azilne politike, po kateri bi letos sprejeli vsaj za polovico manj prosilcev kot lanskih 90 tisoč, omejitev najvišje možne socialne podpore in sprejetje ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja. Če socialdemokrati v to ne bodo privolili, bodo predčasne volitve, je dejal Mitterlehner. Po mnenju opazovalcev v Ljudski stranki preverjajo možnost za zamenjavo partnerja, tako da bi se povezovali s Svobodnjaško stranko (FPÖ) Norberta Hoferja, ki je z zmago v prvem krogu predsedniških volitev tudi izzval Faymanov umik iz politike. Raziskave javnega mnenja kažejo, da bi svobodnjaki ta čas na parlamentarnih volitvah dobili vsaj 30 odstotkov glasov, zdaj vodilni SPO in ÖVP pa ne bi več dobili večine v parlamentu. Zato vodstvu socialdemokratov ni do predčasnih volitev, ampak bi naredilo vse, da ostanejo na oblasti do poteka mandata jeseni 2018. Toda v Avstriji bo 22. maja še drugi krog predsedniških volitev, na katerih bo po pričakovanjih zmagal Hofer, ki je že izjavil, da se ne bo obotavljal razpustiti vlade, če bo ocenil, da vlada ne dela dobro. In to bo kajpak tudi pomenilo predčasne volitve.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

FINANCE
Manager
(intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe 13

Andraž Zorko, strokovnjak za javnomnenjske raziskave, o vplivu premierovega odstopa na politična razmerja v pripravah na državnozborske volitve.

FINANCE
Članki
Bodo nedeljske volitve Italiji prinesle stabilnost ali pač ne?
Finance
FinanceAlbina Kenda Bodo nedeljske volitve Italiji prinesle stabilnost ali pač ne?

Italiji bo predvidoma vladala (desna) koalicija, vprašanje pa je, kako težavno bo njeno sestavljanje

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
Moje finance
Razno
Top službe tega meseca
Moje finance
RaznoTOP JOB Top službe tega meseca
FINANCE
Manager
Bilanca dela poslancev – kdo je največ spraševal, kdo najbolj vestno glasoval, kdo največkrat manjkal...
Manager
ManagerLojze Javornik Bilanca dela poslancev – kdo je največ spraševal, kdo najbolj vestno glasoval, kdo največkrat manjkal... 2

Ob iztekanju mandata smo pogledali, kako zavzeto so delali poslanci.

FINANCE
Članki
Sanjske predvolilne obljube v Italiji
FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.