Manager

NLB bodo prodali na borzi, ker zanjo ni strateškega ženina

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

19.05.2016 22:30
Čas branja: 1 min
NLB bodo prodali na borzi, ker zanjo ni strateškega ženina
Predsednik uprave SDH Marko Jazbec - nemški svetovalci so mu povedali, da bo za NLB največ dobil, če jo bo privatiziral z borzno prodajo prve izdaje delnic. Foto: Aleš Beno

Slovenski državni holding (SDH) meni, da za NLB ne bi mogel najti strateškega kupca, zato jo bo privatiziral s prvo javno ponudbo delnic. Postopek za prodajo NLB bodo predvidoma začeli jeseni, končati pa ga morajo do konca prihodnjega leta, ker je vlada tako obljubila evropski komisiji konec leta 2013 ob pridobitvi dovoljenja za dokapitalizacijo.

Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je prepričan, da nezanimanje strateških partnerjev ni posledica razmer v NLB, ampak na bančnem trgu, saj se banke še spopadajo s težavami, zato ni prevzemov in združitev, še zlasti ne v jugovzhodni Evropi. Izvedenci Deutsche Bank, ki svetujejo pri privatizaciji NLB, so preverili zanimanje možnih kupcev in so prepričani, da bo izkupiček prve izdaje delnic boljši, kot če bi banko prodajali v svežnju. Delnice NLB bodo ponudili na dveh borzah - poleg ljubljanske še na eni mednarodni, morda londonski, da bi pritegnili več kupcev. SDH namerava tudi aktivno nagovarjati mednarodne institucionalne vlagatelje, med njimi verjetno tudi EBRD, ki je delež NLB že kupila leta 2002, a nato izstopila, in finančni sklad Svetovne banke IFC. Za zdaj je predvideno, da država obdrži kontrolni delež 25 odstotkov in eno delnico, prvi mož SDH pa je napovedal možnost odprave določbe, da ne sme noben kupec pridobiti večjega deleža od države.

Medtem je skupina NLB ponudila okrog 650 milijonov evrov vreden sveženj slabih terjatev do malih in srednjih podjetij ter fizičnih oseb in do hrvaških komitentov. Neuradno se za nakup zanimajo skladi iz Velike Britanije, Skandinavije in ZDA. Posel bodo predvidoma sklenili v mesecu ali dveh.

Bonitetna družba Fitch pa je ta teden izboljšala bonitetno oceno NLB z B+ v BB-. Opisno to pomeni, da jo je iz razreda visoko špekulativnih naložb z velikim tveganjem dvignila v razred špekulativnih naložb z možnostjo, da izdajatelj dolžniških papirjev ob spremembah v gospodarskem okolju svojih obveznosti ne bo izpolnil, kot je predvideno, ampak drugače.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Želje vlade glede privatizacije NLB v Bruslju
FINANCE
Tako so si Cerar, Židan in Erjavec pred volitvami 2018 naredili medvedjo uslugo
Finance
Petra Sovdat Tako so si Cerar, Židan in Erjavec pred volitvami 2018 naredili medvedjo uslugo 10

Načrt, da se pred volitvami izognejo (demonizirani) privatizaciji NLB, bo bržčas propadel - v volilnem letu privatizacija dveh največjih bank

FINANCE
Evropska komisija je uradno objavila začetek poglobljene preiskave v zvezi z NLB. Kaj to pomeni?
Finance
Petra Sovdat Evropska komisija je uradno objavila začetek poglobljene preiskave v zvezi z NLB. Kaj to pomeni? 16

Neuradno: veliko možnosti je, da bo treba NLB prodati do konca tega leta. Koliko bomo še izgubili davkoplačevalci - bi lahko šlo že za prodajo v stiski?

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Moody's proučuje znižanje bonitete NLB. Razlog: neprivatizacija!
Finance
Petra Sovdat Moody's proučuje znižanje bonitete NLB. Razlog: neprivatizacija! 15

Dobri rezultati ne pomenijo veliko, če lastnik ne spoštuje zavez

FINANCE
Neuradno: skupina NLB lani z več kot 220 milijoni evrov čistega dobička
Finance
Petra Sovdat Neuradno: skupina NLB lani z več kot 220 milijoni evrov čistega dobička 12

To se ne bo več ponovilo, pravijo naši neuradni viri – velik del dobička izvira iz enkratnih dogodkov

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.