Manager

Warren Buffett vlaga v Apple in se poteguje za Yahoo

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
19.05.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Warren Buffett vlaga v Apple in se poteguje za Yahoo
Vlagatelj Warren Buffett, ki se je dolgo otepal tehnoloških podjetij, jim gre zdaj, kot je videti, na pomoč. Seveda z računico. Foto: Chris Goodney/Bloomberg

Applovim delnicam, ki so po objavi nekoliko slabših četrtletnih rezultatov izgubljale vrednost, je življenje spet vdahnil slavni vlagatelj Warren Buffett. Njegova družba Berkshire Hathaway je namreč razkrila, da je kupila za dobro milijardo dolarjev »jabolčnih« delnic.

Berkshire Hathaway je zdaj lastnik 9,8 milijona Applovih delnic. V tujih medijih ugibajo o razlogih nakupa. Steve Wallman, ustanovitelj družbe Wallman Investment Counsel, ki vlaga tako v Berkshire Hathaway kot Apple, je za tiskovno agencijo Reuters dejal, da so Applove delnice zdaj zelo poceni - v zadnjem letu so izgubile skoraj tretjino vrednosti -, kar pa po njegovem mnenju ne odseva razvoja, ki se dogaja stran od oči javnosti in ki naj bi se pokazal v novih produktih. Glede na nedavno milijardno naložbo v kitajsko aplikacijo za sopotništvo Didi nekateri ugibajo, da se Apple spušča na področje mobilnosti, s čimer naj bi postal manj odvisen od pametnih mobilnikov, ki pomenijo dve tretjini celotne prodaje, njihova prodaja pa je ob četrtletju prvič upadla.

Poleg naložbe v Apple je Buffett finančno podprl tudi konzorcij, ki se poteguje za nakup Yahoojeve osnovne dejavnosti, kamor sodijo iskalnik, elektronska pošta in novičarske strani. Če jim uspe, bo Yahoo eno redkih tehnoloških podjetij v naložbenem portfelju tretjega najbogatejšega človeka na svetu Buffetta, ki je svoj čas trdil, da ne zaupa tehnološkim družbam in da zato ne bo nikoli vlagal vanje. Zakaj Yahoo? Eden izmed analitikov je razlog poiskal v dosedanjem Buffettovem nakupovalnem vzorcu, ko se »v košarici« pogosto znajdejo težavna podjetja s široko bazo uporabnikov in s tem precejšnjim potencialom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Slovenija
Apple odlično začel leto
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Apple odlično začel leto 1
FINANCE
Članki
Kako so v Applu vrednost družbe zvišali prek tisoč milijard dolarjev in komu se smeji
Finance
FinanceAlbina Kenda Kako so v Applu vrednost družbe zvišali prek tisoč milijard dolarjev in komu se smeji

Ameriški Apple ni prva, temveč druga družba, ki je preskočila bilijonsko mejo tržne kapitalizacije, je pa njen preskok - k temu so pripomogli odkupi lastnih delnic - gotovo najodmevnejši

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Članki
(graf) Huawei je prehitel Apple, da se kadi. Kako pa je sicer šlo Applu v drugem četrtletju?
Finance
FinanceAlbina Kenda (graf) Huawei je prehitel Apple, da se kadi. Kako pa je sicer šlo Applu v drugem četrtletju? 4

V več kategorijah je presegel pričakovanja analitikov, zato so njegove poslovne rezultate na trgu sprejeli zelo pozitivno – z rastjo tečaja delnice.

FINANCE
Članki
W. Buffett svari: Ne zadolžujte se za nakup delnic
Finance
FinanceAlbina Kenda W. Buffett svari: Ne zadolžujte se za nakup delnic 2

To je sloviti naložbenik Warren Buffett med drugim zapisal v pismu delničarjem svoje družbe Berkshire Hathaway, ki je z leti pridobilo sloves obveznega čtiva, saj ga Buffett začini z naložbenimi nasveti.

FINANCE
Manager
Kaj novega so pripravili pri Applu
Manager
ManagerMiran Varga Kaj novega so pripravili pri Applu 2

Prejšnji teden je bil v ZDA »dan Appla«, tako ga vsaj imenujejo privrženci znamke z logotipom odgriznjenega jabolka. Priča smo bili novim mobilnikom in pametni uri.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B