Manager

Grčiji pomoč, da bo odplačala dolgove

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

Avtor
avtor
26.05.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Grčiji pomoč, da bo odplačala dolgove
Grčija bo najprej morala plačati zapadle dolgove, šele nato se bodo pogovarjali o ukrepih za olajšanje nakopičenih dolgov, ki ta čas za okrog 80 odstotkov presegajo njen BDP. Foto: Shutterstock

Finančni ministri evrskih držav so v sredo Grčiji odobrili črpanje novega obroka finančne pomoči v višini 10,3 milijarde evrov. Hkrati so dosegli tudi dogovor o lajšanju grškega dolga, kar je zahteval Mednarodni denarni sklad (MDS) kot pogoj za sodelovanje pri programu pomoči Grčiji.

10,3

milijarde evrov finančne pomoči so evrski finančni ministri obljubili Grčiji - s pogojem, da 7,5 milijarde porabi za odplačilo zapadlih dolgov.

Nov finančni obrok bodo Grčiji izplačali v dveh delih. Prvega, 7,5 milijarde evrov, bo prejela že junija, če bo izpolnila dodatne zahteve in ko bodo evrske države potrdile dogovor v skladu s svojimi postopki. Dogovorjeno je, da bo Grčija prvi obrok porabila za poplačilo zapadlih obveznosti do Evropske centralne banke in MDS, z drugim obrokom pa bo poplačala domače obveznosti. Z lani dogovorjenim tretjim programom pomoči so Grčiji obljubili skupno 86 milijard evrov, od česar je doslej prejela nekaj nad 21 milijard evrov finančne pomoči. Ministri so tudi dosegli dogovor o svežnju ukrepov za lajšanje grškega dolga, ki zajemajo kratko-, srednje- in dolgoročne ukrepe in predvidevajo tudi prestrukturiranje dolga ter podaljšanje roka za plačilo. Nekatere ukrepe bodo izvedli že med sedanjim programom pomoči, ki se izteče leta 2018, oziroma ob poteku tega, druge pa šele po njegovem koncu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Članki
Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom
Finance
FinanceAlbina Kenda Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo vse po načrtih

FINANCE
Se bo Grčija v prihodnjih mesecih zmogla (do)končno posloviti od trojke?
Finance
Tadej Kotnik Se bo Grčija v prihodnjih mesecih zmogla (do)končno posloviti od trojke?

Da bi se trojka avgusta poslovila od Grčije, bo morala ta dotlej opraviti dolg seznam izpitov. Za prvega, ki ne bo lahek, ima le še teden dni, večina tistih za tem bo še težjih, če na kateremkoli »pogrne«, pa ji bo za popravni izpit zmanjkalo časa – v smislu, da bo potem vsekakor potrebno novo, še četrto mnogomilijardno »reševanje«.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Članki
Kje je Grčija zdaj in kaj jo čaka v prihodnje
Finance
FinanceAlbina Kenda Kje je Grčija zdaj in kaj jo čaka v prihodnje

Po osmih letih je Grčija 20. avgusta uradno izstopila iz programa mednarodne pomoči – a prihodnja leta ne bodo lahka

FINANCE
Članki
Grčija je rešena ... za dve leti
Finance
FinanceTadej Kotnik Grčija je rešena ... za dve leti 4

Konec junija so finančni ministri evrskega območja v Luksemburgu sklenili dogovor, ki je Grčiji 20. avgusta omogočil formalno slovo od trojke. A to ne pomeni ne konca četrtletnih obiskov inšpektorjev ne konca stopnjevanja varčevalnih ukrepov, saj se je Grčija zavezala v letu 2019 zvišati DDV in (še dvanajstič) znižati pokojnine, nakar bo morala do leta 2022 dosegati primarni proračunski presežek v višini vsaj 3,5 odstotka BDP, zatem pa do leta 2060 vsaj 2,2 odstotka BDP. V stabilizacijskem skladu, ki naj bi jo varoval ob naslednji recesiji, pa ji bodo sredstva na voljo le do junija 2020.

FINANCE
Manager
Se res bliža konec grški krizi?
Manager
ManagerJasmina Pavlović-Stamenić Se res bliža konec grški krizi? 2
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B