Manager

Milijonarji bodo leta 2020 imeli že več kot polovico vsega finančnega premoženja na svetu

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
16.06.2016 22:30
Čas branja: 1 min

Skoraj polovica vsega svetovnega finančnega premoženja, ki je lani znašalo 168 tisoč milijard dolarjev, je v rokah zgolj enega odstotka ljudi, v najnovejšem poročilu za leto 2015 ugotavlja svetovalna družba Boston Consulting Group (BCG).

Okoli 18,5 milijona gospodinjstev po svetu ima premoženje, vredno vsaj milijon dolarjev, skupaj pa imajo skoraj 79 tisoč milijard dolarjev premoženja. To pomeni 47 odstotkov zasebnega finančnega svetovnega bogastva. Leta 2013 je ta delež znašal 45 odstotkov, leta 2020 pa bo po ocenah že več kot polovico, natančneje 52 odstotkov. Najbolj bodo bogateli tisti, ki imajo pod palcem več kot sto milijonov dolarjev (9,5-odstotna rast), tisti, ki imajo med 20 in sto milijoni dolarjev, pa bodo premoženje povečali za 9,4 odstotka.

Glede na prebivalca so v BCG največjo koncentracijo bogastva ugotovili v davčnih oazah Liechtensteinu in Švici. Kljub prizadevanjem ZDA in evropskih držav, piše v poročilu, da bi naredile konec izogibanju plačevanja davkov, igrajo davčne oaze pomembno vlogo, saj je tam okoli deset tisoč milijard dolarjev premoženja, kar je tri odstotke več, kot ga je bilo leto prej. Največ tam shranjenega bogastva prihaja iz Južne Amerike in z Bližnjega vzhoda. Med oazami je še vedno najpomembnejša Švica, medtem ko najhitreje rasteta Singapur in Hongkong, ki imata skupaj približno 18 odstotkov vsega premoženja v davčnih oazah.

Po številu milijonarjev z naskokom vodijo ZDA, ki jih ima osem milijonov, sledita Kitajska z dvema milijonoma in Japonska s pol milijona. Bogastvo se najhitreje povečuje v azijsko-pacifiški regiji, predvsem zaradi rasti vzhodnoazijskih gospodarstev. Leta 2017 bo ta regija po pričakovanjih tudi prehitela zahodno Evropo in postala druga najbogatejša regija na svetu.

V celoti gledano, je bilo zasebnega finančnega premoženja lani po svetu za 5,3 odstotka več kot leta 2014, medtem ko ga je bilo to leto v primerjavi z letom 2013 za sedem odstotkov več.

bogastvo.1466083466.png

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Česa si finančni vlagatelji želijo v letu 2018
FINANCE
Ima Evropa lahko težave zaradi Trumpove davčne reforme?
Finance
Tanja Smrekar Ima Evropa lahko težave zaradi Trumpove davčne reforme? 5

Najpomembnejše: močan upad davka na dobiček podjetij in znižanje dohodnine tudi za srednji razred

Moje finance
Razno
Pustila sem faks in odšla v ZDA prodajat kokice
Moje finance
RaznoSabina Rednak Stana Pustila sem faks in odšla v ZDA prodajat kokice

Najprej sem v ZDA prodajala pokovko, nato sem si poiskala še delo sobarice. V treh mesecih sem zaslužila okoli 4.500 evrov. Potem sem mesec dni raziskovala Kalifornijo. Še sreča, da sem obesila študij, ki me ni zanimal, na klin in po zaslugi izkušnje v ZDA našla sebe ter ugotovila, kaj hočem početi v življenju.

FINANCE
Pozor! Pri zniževanju davka na najemnine ne morete uveljavljati vseh stroškov obnove
Finance
Tanja Smrekar Pozor! Pri zniževanju davka na najemnine ne morete uveljavljati vseh stroškov obnove

Odgovarjamo na glavna vprašanja o obdavčitvi oddajanja premoženja v najem

Moje finance
Zaslužek
Osebni davčni pregled. Doleti lahko tudi vas!
Moje finance
ZaslužekMaja Virant Osebni davčni pregled. Doleti lahko tudi vas!

Naša bralka Metka ima z možem 30 bitcoinov, ki bi jih zdaj rada prodala. Ta hip bi zanje lahko dobila okoli 255 tisoč evrov. Skrbi pa jo, da bo zaradi večjega priliva deležna osebnega davčnega pregleda. Je njen strah upravičen? Kdaj vas lahko pregleda davkarija?

FINANCE
Zaklenjeno kriptopremoženje
Finance
Jure Ugovšek Zaklenjeno kriptopremoženje 13
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.