Manager

Kaj bo Microsoft imel od nakupa LinkedIna

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

16.06.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Kaj bo Microsoft imel od nakupa LinkedIna
Pri Microsoftu pod vodstvom Satye Nadelle pričakujejo, da se jim bo z LinkedInom odprlo za 315 milijard dolarjev novih poslovnih priložnosti. Foto: Brian Smale

Microsoft bo za 26 milijard dolarjev oziroma za 196 dolarjev za delnico kupil LinkedIn, upravljavca največjega poslovnega omrežja na svetu. Posel, ki ga morajo potrditi še delničarji obeh družb in regulatorji, naj bi bil končan do konca leta. Vrednost delnice LinkedIna je po objavi novice v ponedeljek zrasla za 48 odstotkov. Dogovor sicer predvideva, da bo LinkedIn ohranil svojo znamko in ponudbo, njegov glavni izvršni direktor Jeff Weiner pa bo po novem poročal Microsoftovemu šefu Satyi Nadelli.

Analitiki ocenjujejo, da najnovejša pridobitev Microsoftu prinaša ključen del v razvoju spletnih storitev v oblaku, namenjenih podjetnikom in podjetjem. Ameriški proizvajalec programske opreme ima po besedah Nadelle namreč dostop do uporabnikovih stikov in koledarjev prek spletne pošte Outlook in drugih poslovnih orodij, LinkedIn s svojimi 433 milijoni uporabnikov (od tega jih je dobrih sto milijonov mesečno aktivnih) pa do uporabnikove biografije in poslovne mreže. »S povezavo teh podatkov lahko ob pomoči umetne inteligence oziroma digitalnih osebnih pomočnikov, kot je Microsoftova Cortana, pride do povsem novih funkcionalnosti,« je razloge za nakup pojasnil Nadella.

Nekateri poznavalci industrije so sicer prepričani, da Microsoft tega omrežja ne kupuje (samo) zaradi povezovanja spletne pošte in drugih podobnih izdelkov za povečanje produktivnosti s kopico podatkov o LinkedInovih uporabnikih, ampak ima pri tem predvsem v mislih ogromen trg kupcev sistemov za upravljanje strank (tako imenovani CRM-sistemi). Na tem področju je doslej prevladoval ameriški Salesforce, ki ga je Microsoft lani snubil za slabih 50 milijard dolarjev, a neuspešno. »Če bo Microsoftu uspelo povezati lasten CRM-sistem Dynamics, Office 365 in LinkedIn, bo ustvaril zelo atraktiven paket storitev za podjetja,« pišejo pri Business Insiderju. Pri Microsoftu pričakujejo, da se jim bo z LinkedInom odprlo za 315 milijard dolarjev novih priložnosti na trgu.

Oddahnili pa so si najbrž tudi v Linkedinu, kjer so lani imeli izgube kar za 166 milijonov dolarjev, v prvem četrtletju letos pa za 46 milijonov. Glavna težava naj bi bila v poslovnem modelu, ker želi LinkedIn biti hkrati družabno omrežje in softversko podjetje, kar je po mnenju poznavalcev nezdružljivo.

Prevzem LinkedIna je za Microsoft daleč največji in tretji največji sploh v tehnološki industriji doslej.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
IKT
LinkedInu se obeta tesnejša integracija v pisarniško okolje Office
IKT
IKTMiran Varga LinkedInu se obeta tesnejša integracija v pisarniško okolje Office

Poslovno družabno omrežje bo postalo sestavni del pisarniške zbirke Office, predvsem e-poštnega odjemalca Outlook

FINANCE
Topjob
Linkedin bo oglasom dodal informacijo o plači
Moje finance
Razno
Z linkedinom do bolje plačane službe? Da se!
Moje finance
RaznoKsenija Sedej Z linkedinom do bolje plačane službe? Da se!

Petindvajsetletni Andrej si je pred dvema letoma ustvaril profil na linkedinu, bolj za šalo kot zares, saj je službo že imel. To pa mu je prineslo napredovanje in službo v tujini. Zakaj je pametno, da si ustvarite profil, tudi če ste s svojo službo zadovoljni?

FINANCE
Topjob
9 nasvetov, da postanete car Linkedina
Topjob
TopjobLana Dakić 9 nasvetov, da postanete car Linkedina 2

Dovolj je že nekaj minut na dan, da boste obvladali poslovno omrežje, kjer lahko dobite dobro službo ali posel

FINANCE
Topjob
6 trendov na področju kadrovanja v 2018
Tovarna
Novice
(video) Microsoft podjetjem ponuja vse potrebne gradnike za industrijo 4.0
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov (video) Microsoft podjetjem ponuja vse potrebne gradnike za industrijo 4.0

Da bi proizvodna podjetja ostala konkurenčna, morajo vseskozi izboljševati svoje delovanje in izdelke

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju