Manager

Izposoja električnih avtov tudi v Ljubljani

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

23.06.2016 22:30
Čas branja: 1 min
Izposoja električnih avtov tudi v Ljubljani
V Ljubljani je začel delovati prvi program kratkoročne izposoje avtomobilov. Uporabniki lahko električne avtomobile rezervirajo prek aplikacije, pojasnjuje prokurist Avantcarja Matej Čer, ki je zagnal ta program. Foto: Barbara Reya

Družba Avantcar je v Ljubljani zagnala program car sharinga oziroma kratkoročnega najema avtomobilov. Te je mogoče rezervirati prek aplikacije, najeti tudi za nekaj ur in jih oddati na različnih lokacijah. »V programu bomo imeli avtomobile različnih znamk, skupno jim bo le to, da bo vse gnal zgolj električni motor,« pravi Matej Čer, prokurist ljubljanskega podjetja, ki se sicer ukvarja z izposojo avtomobilov (rent-a-car) in različnimi rešitvami na področju mobilnosti.

2,1

milijona avtomobilov je zdaj v Evropi vključenih v različne programe car sharinga, leta 2021 pa jih bo po napovedih že 14 milijonov

Čer s projektom sledi smernicam, ki so v Evropi že skoraj dve desetletji. Tudi avtomobilski proizvajalci priznavajo, da zadnji generaciji mladih kupcev ni več toliko do lastništva avtomobila kot zdajšnji in prejšnjim. Da je gneča v velemestih vse večja, parkirišča vse redkejša in dražja, kar spreminja dojemanje mobilnosti. Zato se je že leta 2000 v Angliji pojavil City Car Club, ki uporabnikom omogoča najem avta po urah, kadar ga pač potrebujejo. Danes ima v voznem parku že več kot tisoč avtomobilov. Sledili so podobni sistemi, hkrati pa so lastne programe souporabe avtomobilov ustvarili tudi sami avtomobilski proizvajalci.

Po ugotovitvah raziskovalne družbe Boston Consulting Group (BCG) se bo sistem izposoje v prihodnje še bolj razmahnil. Število uporabnikov se bo v svetu z zdajšnjih 5,8 milijona do leta 2021 povečalo na 35 milijonov. Vodilno mesto pri delitvi avtomobilov naj bi si izbojevala Azija s 15 milijoni uporabnikov, v Evropi pa bo isto leto v programu car sharinga krožilo 14 milijonov osebnih avtomobilov (zdaj 2,1 milijona), v ZDA pa le šest milijonov.

Letos bodo podjetja za kratkoročno izposojo v svetu ustvarila 0,65 milijarde evrov prihodkov, leta 2021 pa že 4,7 milijarde. Z uvedbo avtonomnih vozil po letu 2020, gre za avtomobile s tehnologijo, ki bo omogočala samostojno vožnjo brez voznika, se bo število vozil v programih car sharinga še hitreje povečevalo, še ugotavlja BCG.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Kam nas bo pripeljala elektrika
FINANCE
Avto
Kako Belgija uspešno preganja goljufije s kilometri, Slovenija predloge ignorira
Avto
AvtoMiloš Milač Kako Belgija uspešno preganja goljufije s kilometri, Slovenija predloge ignorira 18

Belgija ima učinkovit sistem sledenja kilometrom avtomobilov, zato je goljufije lahko prepoznati. Za vzor bo tudi drugim državam EU, ki so pripravljene prisluhniti.

FINANCE
Manager
Kako hiter bo razmah e-avtov in kako so pripravljeni naši dobavitelji
Manager
ManagerNataša Koražija Kako hiter bo razmah e-avtov in kako so pripravljeni naši dobavitelji

Leta 2030 bi se lahko število prodanih električnih vozil in različnih hibridov izenačilo s številom vozil s klasičnimi pogoni. Poseben izziv za proizvajalce pa je vzporedni razvoj tako klasičnih pogonov, ki jih je treba izboljševati, čeprav so dolgoročno obsojeni na izumrtje, kot povsem novih, električnih.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Avto
(Intervju) ''Ne bojte se električnega avta, leta ga ne bodo zdelala''
Avto
AvtoMiloš Milač (Intervju) ''Ne bojte se električnega avta, leta ga ne bodo zdelala'' 36

Intervju - Francesco Giacalone, evropski direktor marketinga električnih vozil pri Nissanu

Moje finance
Razno
(video 1) Kako najhitreje in najceneje do službe 
Moje finance
RaznoAleš Novak (video 1) Kako najhitreje in najceneje do službe 

Gneča na poti do službe. In to vsak dan. To je moja najhujša mora. Zato sem preveril, kako najhitreje in seveda tudi najceneje v jutranji konici od doma do pisarne, kar je približno pet kilometrov. 

FINANCE
Car sharing: kako sem se iz skeptika prelevil v navdušenca
Finance
Jurij Šimac Car sharing: kako sem se iz skeptika prelevil v navdušenca 2

In kako sem opustil idejo o nakupu še enega avtomobila, še preden sem o njej začel sploh resneje razmišljati

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B