Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Britanci imajo mačka, EU pa skrbi lasten obstoj

Čas branja: 2 min
30.06.2016  22:30
Britanci imajo mačka, EU pa skrbi lasten obstoj

Obveščaj me o novih člankih:  
Moody's dodaj
Standard & Poor's dodaj
Fitch dodaj
Petin dodaj
Reuters dodaj

Po referendumu, na katerem so Britanci prejšnji četrtek izglasovali izstop iz EU, se je treslo v Veliki Britaniji in v vsej EU.

Takoj po referendumu so Škoti napovedali referendum o odcepitvi od Velike Britanije in začetek pogovorov o vključitvi v EU. Vrednost britanskega funta je zaradi pričakovane gospodarske negotovosti močno upadla in v ponedeljek dosegla najnižjo vrednost po letu 1985, bonitetne agencije pa so kar po vrsti znižale bonitetno oceno Velike Britanije zaradi pričakovane gospodarske negotovosti; prva je to storila agencija Moody's, za njo še Standard & Poor's in Fitch. Petina od tisoč direktorjev, zajetih v anketi vodilnega britanskega gospodarskega združenja Institute of Directors, je izjavila, da razmišljajo o selitvi sedežev podjetij iz Velike Britanije v eno od držav EU. Evropske države lahko vidijo v tem tudi priložnost; že v ponedeljek je Reuters poročal, da Madžarska pripravlja spodbude za podjetja, da bi se preselila v njihovo državo. Britaniji se napoveduje tudi politična kriza. Premier David Cameron, ki je zagovarjal obstanek v EU, je za jesen napovedal odstop. Za njegov položaj na čelu stranke konservativcev in položaj predsednika vlade se bo po pričakovanjih potegoval nekdanji londonski župan Boris Johnson, ki bi mu utegnila konkurirati nasprotnika brexita znotraj stranke George Osborne in Theresa May. Same zagovornike brexita pa je po pisanju britanskega Guardiana presenetilo, da so voditelji največjih evropskih držav že prvi dan pozvali Britanijo k čimprejšnjemu dogovoru o izstopu; Boris Johnson si je namreč hotel vzeti manevrski čas in je pred tem izjavil, da s formalnimi postopki ni treba hiteti.

Zatresli so se tudi evropski delniški trgi, indeksi so prvi dan upadli na vseh borzah, po nadaljnjem upadu v ponedeljek so šele v torek začeli nekoliko okrevati. Več skrbi kot neposredni gospodarski učinki britanskega izstopa zbuja vprašanje, ali bo to spodbudilo nacionaliste v drugih državah k podobnim potezam, kar bi ogrozilo sam obstoj EU. Prvi se je z zahtevo po referendumu o odhodu iz Unije oglasil nizozemski populist Geert Wilders. Voditeljica francoske skrajno desne Nacionalne fronte pa je ponovila svoj poziv k podobnim referendumom v vseh državah v Evropi. Zbiranje podpisov za tak referendum je že za ta teden napovedala slovaška nacionalistična Ljudska stranka naša Slovaška; zbrati bi morali 350 tisoč podpisov.

Na drugi strani pa se zagovorniki britanskega članstva v EU nočejo sprijazniti s porazom. Samo v prvih treh dneh so zbrali več kot tri milijone podpisov za vnovični referendum (češ da so bili argumenti v kampanji zavajajoči), zaradi česar bo o tem moral razpravljati tudi britanski parlament. Ponovitev referenduma bi bila unikaten primer in je po mnenju političnih analitikov malo verjetna. So pa ugledni britanski pravniki že v ponedeljek izrazili mnenje, da bo odločitev o britanskem izstopu dokončna šele, ko jo bo potrdil tudi parlament, češ da je referendum le posvetovalnega značaja.

evropske-delnice-po-brexitu.1467282061.png.o.960px.png

Po odločitvi Britancev za izstop iz EU je delniški indeks londonske borze v prvih dveh dneh tega tedna padel za več kot dva odstotka, nato se je nekoliko popravil, a je še vedno približno dva odstotka pod čtrkovo ravnjo. Izgube so doživele tudi druge borze, toda padec indeksa Euro Stoxx je za polovico manjši. Lahko bi torej rekli, da brexit škoduje vsem delničarjem, britanskim pa še nekoliko bolj.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Res obstaja možnost za vnovičen britanski referendum? 6

Zelo veliko pozornosti je po referendumski odločitvi za brexit zbudila pobuda za še en referendum o EU

FINANCE
Članki
Članki 7 stvari, ki jih morate danes vedeti o brexitu 4

Britanski volivci so izglasovali izstop iz EU, britanskim politikom pa kot da se zdaj nikamor ne mudi

FINANCE
Članki
Članki Odločeno je: Britanci zapuščajo EU. Pa zdaj? 55

Za izstop Velike Britanija iz EU je na referendumu glasovalo 51,9 odstotka volivcev

FINANCE
Članki
Članki Kako bi brexit čutili mi? 2

Dober mesec pred referendumom o brexitu so trenutno v prednosti zagovorniki britanskega članstva v EU

FINANCE
Članki
Članki Na trgih krajši premor po šokih zaradi brexita

Na udaru banke, negotove so nadaljnje poteze centralnih bank

MANAGER
Manager
Manager »(Intervju) Populisti bes ljudi poenostavijo v tri floskule, ki jih je mogoče kričati. To je treba ustaviti.« 3

Matjaž Gruden, direktor za strateško načrtovanje pri Svetu Evrope, o posledicah brexita za Evropsko unijo in demokracijo v Evropi.

MANAGER
Manager
Manager Paradoksi Borisa Londonskega v bitki za brexit 10

Zakaj je največji zagovornik brexita prav župan Londona, mesta, ki bi z izstopom Velike Britanije iz Evropske unije največ izgubilo,...

MANAGER
Manager
Manager Evropa po brexitu nič bliže Evropejcem

Najvišji evropski organi so po referendumu o izstopu Velike Britanije obljubili boljše delo evropskih institucij, a tega ni videti, prav...